λουτράκι-ξέβρασε-ψόφιους-αχινούς-η-θά-1178958
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 15.05.2023 | 13:33

Λουτράκι: Ξέβρασε ψόφιους αχινούς η θάλασσα στο Καλαμάκι (βίντεο)

Είναι λίγες μέρες τώρα που η ακτή στο Καλαμάκι Κορινθίας ξεβράζει ψόφιους αχινούς. Το θέμα ανέδειξε ο αναγνώστης Χρήστος Παντελέου με βίντεο του στο facebook.

To Loutrakiblog ως όφειλε επικοινώνησε με το Λιμεναρχείο Ισθμίας για να ερευνηθεί το ζήτημα με τους ψόφιους αχινούς και στην τηλεφωνική συζήτηση που έγινε, βγάλαμε τα εξής συμπεράσματα.

Πριν από λίγες μέρες έγινε εθελοντική δράση καθαρισμού στην ακτή στο Καλαμάκι με δύτες στον βυθό και άτομα στον αιγιαλό. Στελέχη της υπηρεσίας που συνέδραμαν την δράση, παρατήρησαν τους ψόφιους αχινούς στη ακτή ενώ οι δύτες της εθελοντικής ομάδος δεν διαπίστωσαν κάποιο πρόβλημα στον βυθό, ίσα ίσα που είδαν έναν ζωντανό βυθό με πλούσια ζωή.

Με γυμνό μάτι επίσης δεν διέκριναν κάποια επιφανειακή μόλυνση. Όπως και να έχει η Λιμενική αρχή ενημερώθηκε για το συμβάν και παρακολουθεί από κοντά την υπόθεση.

Ενήμερη για το φαινόμενο της εμφάνισης ψόφιων αχινών είναι και η δημοτική αρχή του δήμου και ειδικά ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Σωτήρης Πέρρας, ο οποίος κατοικεί και στην περιοχή.

Υπολογίζουμε ότι τρεις είναι οι λόγοι της εμφάνισης των ψόφιων κοριών στην ακτή και αυτοί είναι είτε από μικρή διαρροή λυμάτων από διερχόμενο πλοίο, είτε από την άνοδο της θερμοκρασίας των υδάτων (κλιματική αλλαγή) είτε ολοκληρώθηκε ο κύκλος ζωής των αχινών.

Να σημειώσουμε ότι οι τελευταίες μετρήσεις των υδάτων στην περιοχή(όπως και σε όλη την επικράτεια του δήμου) δείχνουν εξαιρετικές και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για κατοίκους και λουόμενους.

Επειδή όμως είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι με περιβαλλοντικά θέματα θα παρακολουθούμε το φαινόμενο για να δούμε πως θα εξελιχθεί.

Δείτε το βίντεο που ανέβασε ο Χρήστος Παντελέου: