λογοτεχνικά-αριστουργήματα-με-θέμα-τ-744896
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 07.02.2021 | 11:30

Λογοτεχνικά αριστουργήματα με θέμα τις επιδημίες

Οι επιδημίες κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πεζογραφία. 10 αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας,από θρίλερ επιστημονικής φαντασίας έως μυθιστορήματα και ερωτικά έπη:

Δεκαήμερον, Βοκάκιος, εκδόσεις Γράμματα Στους λόφους του Φιέζολε, στα περίχωρα της Φλωρεντίας, το σωτήριο έτος 1348. Δέκα νέοι, εφτά κορίτσια και τρία αγόρια, έχουν καταφύγει εκεί πάνω για να γλιτώσουν από την πανούκλα που μαστίζει την πόλη. Οι τολμηρές ιστορίες που διηγούνται -δέκα κάθε μέρα- είναι ένας ύμνος στη ζωή και σημείο αναφοράς για παγκόσμια λογοτεχνία.

Οι λογοδοσμένοι, Alessandro Manzoni, εκδόσεις Πατάκη Ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα έργα στην ιταλική γλώσσα, γραμμένο στις αρχές του 19ου αιώνα, που έγινε ακόμα και όπερα. Η πλοκή διαδραματίζεται στις αρχές του 17ου αιώνα, όταν η βόρειος Ιταλία βρίσκονταν υπό ισπανική κυριαρχία, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως έμμεση καταδίκη από τον συγγραφέα της αυστριακή παρουσίας στην Ιταλία. Η περιγραφή της μεγάλης επιδημίας πανώλης στο Μιλάνο που κόστισε ως και ένα εκατομμύριο ζωές συμβάλει στην ατμόσφαιρα σήψης.

Η μάσκα του κόκκινου θανάτου, Edgar Allan Poe, εκδόσεις Γράμματα Όταν η επιδημία της πανούκλας αρχίζει να θερίζει τους οικισμούς γύρω από ένα οχυρωμένο αβαείο, οι άρχοντες της περιοχής καταφεύγουν σε αυτό και αποφασίζουν να περάσουν τον χρόνο τους γλεντώντας, πίνοντας και χορεύοντας, μέχρι να περάσει το κακό. Όμως, ένας άγνωστος άνδρας καταφέρνει να διεισδύσει στο καταφύγιό τους.

Θάνατος στη Βενετία, Thomas Mann, εκδόσεις Μεταίχμιο Γραμμένο πριν από την έκρηξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου κι ενώ τα σύννεφα στον ουρανό της Ευρώπης συγκεντρώνονταν απειλητικά, ο συγγραφέας οδηγεί το alter ego του, τον συνθέτη Γκούσταφ Άσενµπαχ, στη Βενετία, όπου την προσοχή του τραβάει ένας πανέμορφος έφηβος. Και καθώς η εμμονή του για τα νιάτα και την ομορφιά του νεαρού τον απορροφάει ολοκληρωτικά, ένας λοιµός εξαπλώνεται στην πόλη.

Πανούκλα, Αλμπέρ Καμύ, εκδόσεις Καστανιώτη Δεκαετία του ‘40, στο Οράν, μια παραλιακή πόλη της (γαλλικής τότε) Αλγερίας. Ο γιατρός Ριέ καθώς βγαίνει για τον καθημερινό κύκλο επισκέψεων στους ασθενείς του, σκοντάφτει στην είσοδο σε ένα πεθαμένο ποντίκι. Τις επόμενες ημέρες χιλιάδες ποντίκια θα βγουν από τα υπόγεια, τα κελάρια και τους υπονόμους για να ξεψυχήσουν στους δρόμους της πόλης. Αμέσως μετά, θα έλθουν τα πρώτα κρούσματα.

Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας, Gabriel Garcia Marquez, εκδόσεις Λιβάνη Στη νουβέλα που κυκλοφόρησε στα ισπανικά το 1985, μια από τις πιο απροσδόκητες ιστορίες αγάπης στην παγκόσμια λογοτεχνία, η χολέρα έχει την έννοια του ερωτικού πάθους, της παραφοράς και του αόρατου δεσμού που κάνει τους ήρωες απρόσβλητους από το κακό. Ο Φιορεντίνο και η αγαπημένη του Φερμίνα ξαναβρίσκονται πενήντα χρόνια μετά από το άδοξο τέλος του δεσμού τους, όταν ο σύζυγος εκείνης, φημισμένος γιατρός που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην εξάλειψη της χολέρας, πεθαίνει.

Περί τυφλότητος, Ζοζέ Σαραμάγκου, εκδόσεις Καστανιώτη Ένας άνθρωπος χάνει ξαφνικά το φως του. Καθώς τα περιστατικά αιφνίδιας τύφλωσης κλιμακώνοντα, η κυβέρνηση αποφασίζει να βάλει σε καραντίνα τους τυφλούς. Για πόσο καιρό η κίνηση στους δρόμους θα είναι ομαλή; Για πόσο καιρό θα επαρκούν τα τρόφιμα για τις πεινασμένες ορδές; Πόσος χρόνος χρειάζεται για να καταρρεύσει η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αερίου και νερού; Τι θ’ απογίνουν τα κατοικίδια; Oι σεξουαλικοί φραγμοί; Πόσοι τυφλοί φτιάχνουν μια τυφλότητα;

Εξαγνισμός, Jim Crace, εκδόσεις Οξύ Στον δρόμο για την Ιεριχώ άνθρωποι μόνοι τους ή κατά ομάδες αναζητούν καταφύγιο στην άγονη γη για να περάσουν 40 ολόκληρες ημέρες και νύχτες, την καραντίνα που τους έχει επιβληθεί («Quarantine» είναι ο αγγλικός τίτλος του βιβλίου). Ο Μούσα, ο ένας από τους ταξιδιώτες εγκαταλείπεται μαζί με τη γυναίκα του από τους συνταξιδιώτες του που τον νομίζουν στα πρόθυρα του θανάτου. Τότε κάνει την εμφάνισή του ένας τελευταίος αργοπορημένος ταξιδιώτης. Τον λένε Ιησού.

Το κοράκι, Stephen King, εκδόσεις Κλειδί – Λιβάνης Ένας άνδρας δραπετεύει από ένα εργοστάσιο όπλων βιοχημικού πολέμου, κουβαλώντας επάνω του έναν θανατηφόρο ιό. Μέσα σε λίγες εβδομάδες το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου πληθυσμού είναι νεκρό. Οι επιζήσαντες θα πρέπει να διαλέξουν ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι.

Στέλεχος Ανδρομέδα, Michael Crichton, εκδόσεις Bell Όταν ένας ερευνητικός δορυφόρος μεταφέρει βιολογικό υλικό πέφτει στη γη σε μια απομακρυσμένη περιοχή της πολιτείας της Αριζόνα, οι επισκέπτες της γειτονικής πόλης βρίσκονται μπροστά σε ένα μακάβριο εύρημα: Οι δρόμοι της πόλης είναι διάσπαρτοι με τα πτώματα των κατοίκων.

Πηγή: newpost.gr