lockdown-δυσαρμονία-στο-μαξίμου-σενάρια-γι-847388
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 29.11.2020 | 12:30

Lockdown: Δυσαρμονία στο Μαξίμου & σενάρια για παράταση έως 21/12 -Τι θα γίνει με τα σχολεία

Τις τελευταίες μέρες από τη μια επικρατεί – μέσω της κυβέρνησης – μια αισιοδοξία για τη μείωση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, με την ελπίδα να ανοίξει η οικονομία, από την άλλη συνεχώς μεταφέρεται η κρισιμότητα των ημερών.

Αυτή η αντίφαση, μαζί φυσικά με τον καθημερινό τραγικό απολογισμό δεκάδων θανάτων και τον αριθμό των διασωληνωμένων να παραμένει στα ύψη, έχει οδηγήσει την κυβέρνηση να καταλήξει σε παράταση της καραντίνας για τον Δεκέμβριο. Ήδη, όπως έγραψε η aftodioikisi.gr, χθες δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η παράταση έως τις 7 Δεκεμβρίου με 14 εξαιρέσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει σειρά συσκέψεων, προκειμένου να ληφθεί απόφαση. Παρόλο που τα κυβερνητικά στελέχη δεν αναφέρονται σε ημερομηνίες, η περίπτωση να διατηρηθεί το  lockdown, μέχρι τις 21 Δεκεμβρίoυ είναι πολύ κοντά.

Δυσαρμονία στο Μαξίμου

Οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών (Γεραπετρίτη για τις ΜΕΘ, Κικίλια για το νοσοκομείο της Δράμας) δεν βοηθούν και φαίνεται πως το Μαξίμου, παρά την κάλυψη που δίνει, είναι δυσαρεστημένο. Αυτό που σημειώνεται από τους γνωρίζοντες είναι ότι η κυβέρνηση έχει αρκετά μέτωπα για να έχει να αντιμετωπίσει και αντιδράσεις από άστοχες δηλώσεις. Παράλληλα, δυσαρέσκεια υπάρχει και για τον ΕΟΔΥ μετά τις αποκαλύψεις ότι τηρούνταν “διπλά βιβλία” στην καταγραφή των κρουσμάτων και, μάλιστα, με ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία. 

Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τα “διπλά βιβλία” του ΕΟΔΥ στην καταγραφή κρουσμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από τη “Δημοκρατία” σε πρωτοσέλιδο του δημοσίευμα (ρεπορτάζ: Δήμητρα Κρουστάλλη) το «Βήμα της Κυριακής» υπό τον τίτλο: “Αδύναμος κρίκος ο ΕΟΔΥ”, κάνει λόγο για κενά και ανακρίβειες στα στοιχεία που δίνονται για την πορεία της πανδημίας, Δυσαρμονία στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού και ανησυχία ότι θα ξεφύγει η κατάσταση, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου για κενά και ανακρίβειες στα στοιχεία του ΕΟΔΥ: «Το Μέγαρο Μαξίμου προχωρεί με πολύ προσεκτικά βήματα (σ.σ. στην άρση μέτρων) και για έναν ακόμα λόγο. Εξαιτίας της βαθιάς δυσαρμονίας ανάμεσα στον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά από τη μια πλευρά και στον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια από την άλλη (σημείωση aftodioikisi.gr: η οποία δεν διαψεύστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο) Η δυσφορία των Τσιόδρα – Χαρδαλιά οφείλεται στο γεγονός ότι η υποστήριξη που παρέχεται από τον ΕΟΔΥ χαρακτηρίζεται από μόνιμα κενά και ανακρίβειες στα στοιχεία, που ενδεχομένως να αποδειχτούν κρίσιμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είναι τυχαίο ότι ξαφνικά, διαρκούσης της καραντίνας, αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού σε νομούς που εμφανίζονταν να έχουν χαμηλό φορτίο;», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πρώτα τα σχολεία

Όσον αφορά την άρση των μέτρων μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας να αναφέρθηκε σε άνοιγμα της αγοράς πριν τις γιορτές, αλλά έθεσε και τον παράγοντα εφαρμογής των μέτρων μέχρι τότε. Πιο πιθανό είναι να ανοίξει, πάντως, η εκπαιδευτική ζωή διότι υπάρχουν πολλά παράπονα για την τηλεκπαίδευση. Εάν σε κάτι προσανατολίζεται η κυβέρνηση λοιπόν είναι να ανοίξουν τα σχολεία. Για το λιανεμπόριο τα πράγματα ειναι τελείως αβέβαια.

Δεν είναι τυχαίο πάντως που ο ο πρωθυπουργός προειδοποίησε πως τα φετινά Χριστούγεννα.  «Χριστούγεννα με την οικογένεια και μια ακόμα. Διαλέξτε μια οικογένεια ακόμα αυτές τις μέρες για να κάνετε παρέα. Αποφύγετε τις συνάξεις στα σπίτια», δήλωσε με αυστηρό ύφος.

Υπέρ της άρσης των μέτρων στις 21 Δεκεμβρίου ο Σύψας

Τέλος, είναι αξιοσημείωτο πως υπέρ της παράτασης του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου τάχθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Διευκρίνισε μεν ότι αποτελεί προσωπική του άποψη, αλλά εκ της θέσεως του η τοποθέτηση του δείχνει πολλά.  Ο Ν. Σύψας ανέφερε ότι η λελογισμένη άρση του lockdown από τις 21 Δεκεμβρίου θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια στο σύστημα, καθώς εκτίμησε πως με την άρση των μέτρων θα αυξηθούν και τα κρούσματα”. “Να έχουμε 15 ημέρες διακοπών, να έχουμε κάποια κανονικότητα”,  ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον σημείωσε πως αυτή την στιγμή έχουμε μια μικρή πτώση του αριθμού των κρουσμάτων καθώς και του ποσοστού των θετικών δειγμάτων –έχει πέσει από το 19% στο 10% όμως έχουμε πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία τα οποία είναι ένας μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων – πάνω από 26.000 – τα οποία μας δείχνουν πολλές εισαγωγές οι οποίες είναι περισσότερες από τα εξιτήρια ακόμα και δυστυχώς διασωληνώσεις και θανάτους. «Τα στοιχεία αυτά δεν επιτρέπουν αυτή την στιγμή καμία πρόβλεψη γιατί δεν διανοούμε ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τις μονάδες καλυμμένες κατά 88%, στην Θεσσαλονίκη 100% και έχοντας αυτόν τον αριθμό των νεκρών».

Ξεχάστε την 7η Δεκεμβρίου

Σημείωσε την αργή πτώση της πανδημίας για αρκετούς λόγους όπως την τεράστια διασπορά κατά την διάρκεια του Οκτωβρίου και το ότι το λοκνταουν που έχουμε είναι λίγο χαλαρό και δεν βοηθάει στην γρήγορη αποκλιμάκωση της πανδημίας. Παράλληλα τόνισε πως την ημέρα που θα ανοίξει η κοινωνία θα υπάρξει διασπορά του κορωνοιού ενώ υπενθύμισε πως ελάχιστοι Έλληνες έχουν αντισώματα. Οι περισσότεροι δεν έχουν αντισώματα και ότι ο καιρός ευνοεί την διασπορά, που σημαίνει ότι τις επόμενες 15 – 20 ημέρες θα αρχίσουν τα κρούσματα να ανεβαίνουν. Ο ίδιος επεσήμανε πως «όλα αυτά τα στοιχεία δεν με κάνουν καθόλου αισιόδοξο» και ανέφερε πως θα πρέπει να ξεχάσουμε το άνοιγμα στις 7 Δεκεμβρίου.

“Δεν  θα κάνουμε κανονικές γιορτές”

Προειδοποίησε ότι “δεν θα κάνουμε κανονικές γιορτές, μην έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα”. χαρακτηριστικά. Κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή, σημειώνοντας ότι στην παρούσα φάση, εστία διασποράς είναι τα σπίτια. “Χριστούγεννα μόνοι μας. Καμία οικογένεια, κανένας γύρω μας”, ανέφερε. Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, αν η σταδιακή άρση του lockdown ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου, τότε θα υπάρξει άνοιγμα των σχολείων. Αν όμως η άρση ξεκινήσει στις 21 Δεκεμβρίου, το άνοιγμα των σχολείων δεν θα έχει νόημα και η αρχή θα γίνει με το λιανεμπόριο κατά κύριο λόγο. Για την εστίαση, τα γυμναστήρια και τους υπόλοιπους κλάδους, όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία. “Δεν μπορούμε να κάνουμε καν προβλέψεις, κάνουμε ασκήσεις επί χάρτου”, διευκρίνισε. Μάλιστα αναφέρθηκε σε άνοιγμα με περιορισμούς για το ωράριο και με απαγόρευση κυκλοφορίας μετά από κάποια ώρα καθώς και sms ακόμα και τις ημέρες των γιορτών. Αν καταφέρουμε και εμβολιάσουμε τις ευπαθείς ομάδες  αρχές καλοκαιριού τότε θα αρχίσουμε να χαλαρώνουμε και θα σημάνει και το τέλος της επιδημίας στην χώρα μας ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.

14 Δεκεμβρίου και βλέπουμε

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της επέκτασης των περιοριστικών μέτρων, με το σκεπτικό ότι «το κακό δεν είναι μόνο ότι έχουμε πολλά κρούσματα, αλλά ότι έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα. Είναι πάνω από 20.000 διαγνωσμένα, ενώ μη διαγνωσμένα υπολογίζονται γύρω στα 100.000. Το lockdown έγινε οριζόντια για να μη μεταφερθεί το κλίμα της Θεσσαλονίκης και στις άλλες πόλεις»,  υπενθύμισε, εκτιμώντας ότι  είναι δύσκολο να επανέλθουμε στην εορταστική κανονικότητα πριν τις 14 Δεκεμβρίου.