
Λιβύη: Και η ΕΥΠ στις έρευνες για το δυστύχημα με τους πέντε νεκρούς Έλληνες
Συγκλονίζει το πανελλήνιο ο θάνατος των πέντε Ελλήνων, τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο πολιτών που εκτελούσαν χρέη μεταφραστή, στη Λιβύη, οι οποίοι είχαν φτάσει στη χώρα λίγες ώρες νωρίτερα στο πλαίσιο ανθρωπιστικής αποστολής.
Ο Ταξίαρχος ε.α. και αμυντικός αναλυτής, Παναγιώτης Θεοδωρακίδης, μίλησε στο «Κοινωνίας Ώρα MEGA» για το δυστύχημα με την ελληνική αποστολή αλλά και για τις διαδικασίες που τηρούνται κατά τη διάρκεια της μετάβασης μίας αποστολής σε μία περιοχή.
«Ο σχεδιασμός, είναι σχεδιασμός που σε κάθε περίπτωση δεν αρμόζει στην μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, μετακίνησης και οποιασδήποτε επαφής με την Λιβύη στην οποία δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή μεταξύ εμφύλιων δυνάμεων και εχθρικών, είναι ανακατεμένα τα πράγματα. Όταν έχεις να διανύσεις μία απόσταση της τάξεως των 300 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο, έχεις κάνει τα 160 χλμ. γιατί το ατύχημα έγινε σε έναν κακό δρόμο με φθορές. Είναι ένας δρόμος τουλάχιστον ως οδόστρωμα και είναι επικίνδυνος και άρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Υπό αυτή την έννοια η οργάνωση ης αποστολής θα έπρεπε να έχει λάβει υπόψιν της τους φυσικούς κινδύνους και τις επιχειρησιακές απειλές», είπε αρχικά.
«Αυτή η αποστολή ήταν τύπου πάμε ανθρωπιστική βοήθεια στο εσωτερικό της χώρας, σε μία πληγείσα περιοχή. Δεν είναι ο θεσσαλικός κάμπος εκεί που πήγαν. Εις βάρος του επιχειρησιακού σχεδιασμού ήταν και η προβολή και η επικοινωνία που δόθηκε γιατί είδαμε ανθρώπους των Ειδικών Δυνάμεων μαζί με ανθρώπους του Υγειονομικού. Οι άνθρωποι των Ειδικών Δυνάμεων φρουρούν και ασφαλίζουν το υλικό που είναι πολύ ακριβό και πολύτιμο. Θα έπρεπε κάποιος να γνωρίζει πού πάει. Δεν έπρεπε να υπάρχουν αυτές οι φωτογραφίες, γιατί όταν υπάρχουν άνθρωποι με διακριτικά των Ειδικών Δυνάμεων σε φωτογραφίες, ο τουρκικός παράγοντας που έχει επικρατήσει στη Λιβύη, έχει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, πως θα πλησιάσει αυτή η αποστολή και πώς θα κάνει την αποστολή να μη μπορεί να περάσει ούτε από τον εναέριο χώρο της Λιβύης», συμπλήρωσε ο κ. Θεοδωρακίδης.
Για την οργάνωση της αποστολής, «Τα επιτελεία οργανώνουν αυτές τις αποστολές τα οποία δείχνουν μία έλλειψη πληροφοριών διότι δεν γνωρίζουμε με ποιον έχουμε συνεννοηθεί. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί οτιδήποτε στην τουρκοκρατούμενη πλέον Λιβύη. Δεν εξετάσαμε το λεωφορείο που μπήκε η αποστολή. Δεν έγινε αναγνώριση απειλής και εκτίμησης κινδύνου. Τα συνοδευτικά της αποστολής δεν ήταν υπό τον έλεγχο της ελληνικής αποστολής. Άνθρωποι των Ειδικών Δυνάμεων που τους εξέθεσαν φωτογραφικά, ήταν μαζί και δεν υπήρχαν και επικοινωνίες. Έπρεπε να είναι διαμοιρασμένοι, και η ασφάλεια να καλύπτει τους Υγειονομικούς με άλλα οχήματα και σχεδίαση. Είναι λες και πήγαμε εκδρομή».
Ξεκινάει έρευνα η ΕΥΠ
Έρευνα στην οποία θα εμπλακεί και η ΕΥΠ διενεργείται από την κυβέρνηση για τις συνθήκες του φονικού τροχαίου στη Βεγγάζη της Λιβύης, με πέντε μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής να βρίσκουν τραγικό θάνατο και άλλα 13 να τραυματίζονται.
Πρόκειται για τρια στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, έναν υπαξιωματικό και δύο νοσηλεύτριες και δύο αδέρφια που ήταν διερμηνείς και αναχώρησαν μαζί με την υπόλοιπη αποστολή με ένα C-130 από την Ελευσίνα το πρωί της Κυριακής.
Ένα αγροτικό τζιπ με μια πενταμελή οικογένεια εμφανίστηκε με υπερβολική ταχύτητα, εξετράπη της πορείας του και συγκρούστηκε πλαγιωμετωπικά με το λεωφορείο. «Το τζιπ είχε χάσει τον έλεγχο. Ήρθε πάνω μας σαν τρελό», ανέφερε χαρακτηριστικά στο STAR, ένας από τους επιζώντες του δυστυχήματος.
Σύμφωνα με τον Alpha, τα πέντε άτομα που καθόντουσαν στις μπροστινές θέσεις έχασαν τη ζωή τους ακαριαία και απανθρακώθηκαν, όπως περιγράφουν οι επιζώντες, καθώς το λεωφορείο έπιασε αμέσως φωτιά.
Την ίδια στιγμή ο οδηγός και ο επικεφαλής Συνταγματάρχης, εκτοξεύθηκαν από το παρμπρίζ και σώθηκαν, αλλά τραυματίστηκαν σοβαρά.
Ο προορισμός τους ήταν η πολύπαθη από τις πλημμύρες Λιβύη, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε τρεις τόνους ανθρωπιστικού υλικού.
Όταν οι Έλληνες έφτασαν στη Βεγγάζη μπήκαν σε ένα λεωφορείο το οποίο ξεκίνησε για την πόλη Ντέρνα και στο 55ο χιλιόμετρο της διαδρομής σημείωθηκε το πολύνεκρο τροχαίο.
Αμέσως, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έσπασαν τα τζάμια και απεγκλώβισαν τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής, πριν το λεωφορείο τυλιχθεί ολόκληρο στις φλόγες.
Ωστόσο ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί για ποιο λόγο προκλήθηκε τόσο μεγάλη ανάφλεξη κατά τη σύγκρουση των δύο οχημάτων. Οι λιβυκές πηγές μιλούν για έξτρα δεξαμενή καυσίμων που διέθετε το αγροτικό τζιπ, που όταν χτυπήθηκε εξερράγη.
Όπως αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, έχει ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες του φονικού τροχαίο, με συμμετοχή και της ΕΥΠ καθώς συντρέχουν λόγοι εθνικής ασφάλειας.
Υπενθυμίζεται ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε τριήμερο πένθος το οποίο κήρυξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, έπειτα από την τραγωδία
Η κατάσταση των 13 τραυματιών
Τρεις εκ των συνολικά 13 τραυματιών από το τροχαίο βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις και παρακολουθούνται από τους γιατρούς
Οι 10 εκ των τραυματιών βρίσκονται στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Ανάμεσα τους και οι βαριά τραυματίες, μεταξύ των οποίων ο Συνταγματάρχης και επικεφαλής της ανθρωπιστικής αποστολής, ο οποίος έχει πολλαπλά κατάγματα, με το πιο σοβαρό να είναι στη μέση του.
Οι άλλοι δύο, ένας Λοχαγός και ένας στρατιωτικός γιατρός έχουν εγκαύματα στο πρόσωπο και στο σώμα.
Ακόμη τρεις τραυματίες, δύο στο 251 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και άλλος ένας στο Ναυτικό Νοσοκομείο, νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους.