λινού-θα-μπορούσε-να-επιτραπεί-το-πάσχ-848564
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 20.04.2021 | 08:22

Λινού: Θα μπορούσε να επιτραπεί το Πάσχα στο χωριό με αυτούς τους όρους

Λινού: Θα μπορούσε να επιτραπεί το Πάσχα στο χωριό με αυτούς τους όρους

“Είναι μια δύσκολη περίοδος και δύσκολα μπορούν να ληφθούν αποφάσεις” δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 η Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis.

Όπως εξήγησε αν και το σαββατοκύριακο ο δείκτης θετικότητας ήταν σχετικά υψηλός, δεν ήταν τόσο, όσο τις προηγούμενες εβδομάδες. “Προσωπικά πιστεύω ότι έχουμε μια ύφεση και θα είναι κέρδος είτε μετακινηθούμε είτε όχι”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

“Το θέμα είναι να πάρουμε μέτρα προληπτικά που δεν έχουν σχέση με εγκλεισμό” τόνισε η κ. Λινού, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν μέτρα που δεν δοκιμάσαμε ή δεν τα εφαρμόσαμε και ίσως θεωρούμε ότι η εύκολη λύση είναι κλείνουμε τα πάντα.

Σύμφωνα με την ίδια θα μπορούσε να επιτραπεί το Πάσχα στο χωριό υπό τον όρο θα φεύγανε οι άνθρωποι με πολύ σοβαρές οδηγίες τις οποίες θα μπορούσαν να εφαρμόσουν και θα υπήρχαν μέτρα στον τρόπο μετακίνησης ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μικρότερος έως μηδαμινός είναι βέβαια ο κίνδυνος όσων μετακινηθούν με το αυτοκίνητο και την οικογένεια τους, πρόσθεσε. Θα πρέπει να υπάρχουν, τόνισε, σαφέστατες οδηγίες για τη χρήση της μάσκας και την αξιοποίηση του υπαίθριου χώρου, να μη συναντήσουν εκτός από την οικογένεια στο σπίτι της οποίας θα φιλοξενηθούν, κανέναν άλλο σε εσωτερικό χώρο, επισήμανε.

Κατά την ίδια θα είχε δυσκολίες και χρειάζεται σύμπνοια στο σύνολο του πληθυσμού που δεν έχουμε πετύχει ακόμα.

Σχετικά με το συνωστισμό στις πλατείες

και τα κορωνοπάρτι, εκτίμησε ότι δεν δόθηκαν ευκαιρίες στα νέα παιδιά να εκφράσουν αυτή την κινητικότητα και την κοινωνικότητα.

Για τις λειτουργίες το Πάσχα, η κ. Λινού είπε ότι η εκκλησία έχει ευαισθητοποιηθεί και τηρεί τα μέτρα, προτείνοντας να γίνουν σε πολλαπλές ώρες οι λειτουργίες ή να αξιοποιηθούν τα μικρά εκκλησάκια.