λιάνη-για-παπανδρέου-αν-μου-έλεγε-πήδ-610941
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 03.04.2019 | 13:42

Λιάνη για Παπανδρέου: Αν μου έλεγε «πήδα από το παράθυρο», θα πήδαγα

Μια νύχτα γεμάτη εκμυστηρεύσεις, όπως την περιέγραψε η ίδια, ήταν η χθεσινή για τη Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου, που ήταν καλεσμένη στην εκπομπή της Ελεωνόρας Μελέτη.

«Είμαστε έτοιμοι για αλήθειες; Γιατί η αλήθεια πονάει αρκετές φορές και βάζει σε πληγές το μαχαίρι στο κόκκαλο» είπε η κ. Λιάνη. Και μίλησε για όλα που αφορούσαν τον Ανδρέα Παπανδρέου: για τα χρέη που έχει σήμερα, για την έχθρα της οικογένειάς του, για τη βραδιά που πέθανε και για το παιδί που θα ήθελε να κάνει μαζί του.

«Η εντολή ήταν “τσακίστε τη Δήμητρα”»

Το 1987 όταν οι εκσυγχρονιστές ήταν στην εξουσία -Σημίτης- ήταν η εποχή της έντονης αποπαπανδρεοποίησης. Το ΠΑΣΟΚ άρχισε να αλλάζει ρότα. Οι εκσυγχρονιστές άνοιξαν το θέμα του σπιτιού.

«Εγώ κι ο Ανδρέας κάναμε κοινή δήλωση στο πόθεν έσχες. Εγώ φυσικά απλώς έβαζα την υπογραφή μου. Και τι άλλο θα έκανα μπροστά σε έναν ηγέτη. Ανοίγουν την υπόθεση Αγράμπελης και ο Ανδρέας είχε γράψει την αντικειμενική αξία του σπιτιού. Αρχίζει μια ανάκριση, ένα κυνηγητό δικό μου που είχε στόχο τον Ανδρέα. Επί πεντέμιση ώρες με πήγαν σε έναν ανακριτή, λες και είχα σκοτώσει άνθρωπο, με τρεις περίεργους τύπους της ΣΔΟΕ. Ένας πολύ καλός μου φίλος δικηγόρος, ο Αντώνης Βγόντζας, μου αποκάλυψε πως η εντολή ήταν από το γραφείο του Χριστοδουλάκη που έλεγε: «Τσακίστε την Δήμητρα».

«Τους είπα “ακούστε να δείτε ο Ανδρέας είναι στο Α’ Νεκροταφείο, μπορείτε να πάτε να λύσετε όλες σας τις απορίες”. Εγώ, όταν μου ζήταγε ο Ανδρέας να βάλω μια υπογραφή, την έβαζα. Επίσης αν μου έλεγε: “Δήμητρα πήδα από το παράθυρο”, θα πηδούσα από το παράθυρο. Αυτή τη σχέση είχα με τον Ανδρέα. Για μένα ο Ανδρέας ήταν το Α και το Ω της ζωής μου».

Τέλος πάντων, το αποτέλεσμα αυτής της ιστορίας ήταν να μου πούνε ένα απίστευτο πρόστιμο πολλών χιλιάδων ευρώ, το οποίο πάρα πολύ λίγοι Έλληνες θα ήταν ικανοί να πληρώσουν αυτό το ποσό, το οποίο μαζεύτηκε και με τους τόκους υπερημερίας αυξήθηκε. Πληρώθηκε ένα μέρος, όπως θα πληρωθεί και θα διευθετηθεί και το άλλο. Όπως ασκήσαμε έφεση και για αυτό. Ήταν μεγάλη ατιμία αυτό που μου έκαναν. Θα μιλήσω με μια παπανδρεϊκή ρήση: Περίμενα λιγότερη ανανδρία από αυτούς».

«Ο μύθος ότι έχω τεράστια περιουσία καταρρίπτεται»

«Ο Ανδρέας δεν είχε ποτέ του καλή σχέση με τα χρήματα. Όπου και να έψαξαν για να βρουν χρήματα και ήταν έτοιμοι να με αντιμετωπίσουν χειρότερα από τον Άκη Τσοχατζόπουλο σε περίπτωση που έβρισκαν κάτι. Δεν μπόρεσαν να βρουν όμως.

Το δεύτερο πράγμα που μου έκαναν, η οικογένεια του Ανδρέα, ήταν να μου φέρουν τη Σουηδέζα νόθα κόρη του Ανδρέα για να διεκδικήσει τη μισή μου σύνταξη. Η γυναίκα αυτή λοιπόν δεν παντρεύεται για να παίρνει τη μισή σύνταξη του Ανδρέα, ζει με έναν άντρα, έχει παιδί και είναι εργαζόμενη. Και παίρνει πάρα πολλά επιδόματα από το σουηδικό κράτος γιατί το σουηδικό κράτος ευνοεί πολύ τις ανύπαντρες μητέρες. Αυτά ήταν βάση σχεδίου. Ήταν ατελείωτες οι διώξεις που υπέστη. Είμαι και εγώ στην κατηγορία πάρα πολλών Ελλήνων».

«Δεν δέχτηκα ποτέ πρόσκληση για να πάω στο συνέδριο του ΚΙΝ.ΑΛ. για τα 100 χρόνια του Ανδρέα»

«Δεν είχαν το θάρρος να σηκώσουν το τηλέφωνο και να πουν: «Είσαι η γυναίκα του και σε καλούμε εκεί». Δεν δέχτηκα ποτέ πρόσκληση για να πάω στο συνέδριο του ΚΙΝ.ΑΛ. για τα 100 χρόνια του Ανδρέα. Ένα παλιό στέλεχος του ΚΙΝ.ΑΛ προσπάθησε να με πείσει να πάω απρόσκληπτη.

Εγώ ένα λιθαράκι δεν έβαλα ποτέ σε αυτή την ιστορική διαδρομή, για να με καλέσουν; Δεν είστε συνεχιστές του Ανδρέα Παπανδρέου, είστε κάτι άλλο και καλά θα κάνετε να μην πιάνετε τον Ανδρέα στο στόμα τους. Αισθάνομαι ότι μου λέει ο Ανδρέας από ψηλά: «Κόψε τους τη γλώσσα Δήμητρα» Δεν σήκωσε ένας το τηλέφωνο -εκτός Λιβάνη- να ρωτήσουν αν χρειάζομαι κάτι».

«Δεν παρήγαγα εγώ την πολιτική του Ανδρέα»

«Ένα μεγάλο στέλεχος μου είπε: έχεις συντελέσει στο να γραφτεί η ιστορία όπως εσύ ήθελες.Θεωρούσαν ότι ήμουν ένα εμπόδιο απέναντι στις εξελίξεις. Εγώ τότε ήμουν σε μια ηλικία όπου μπορούσα να πω τη γνώμη μου και την οποία σεβόταν ο Ανδρέας, αλλά δεν ήμουν εγώ η οποία παρήγαγα την πολιτική του Ανδρέα.

Ο Ανδρέας ήταν ένα φωτεινό μυαλό, ένας πανέξυπνος άνθρωπος, μια μεγάλη προσωπικότητα και δεν μπορούσα να τον επηρεάσω, όπως εκείνοι πίστευαν. Αυτό που ήθελα να πω το διύλιζα πολλές φορές. Σεβόταν το ένστικτό μου. Ήθελε να του δίνεις ελπίδα και προοπτική. Αυτά ήταν τα δυο κουμπιά του».

«Είδε την αφοσίωσή και τη λατρεία που του είχα. Δεχόμουν απειλές από στενό περιβάλλον του Αντρέα που μου έλεγαν: «Δήμητρα σήκω και φύγε». Έρχεται μια απίστευτη έχθρα, ποια είναι αυτή που τον απομονώνει από εμάς. Όσο ήμουν φιλενάδα για την οικογένεια του Ανδρέα, όλα πήγαιναν καλά. Αλλά από τη στιγμή που μεσολαβεί ένα διαζύγιο κι ένας γάμος, η στάση της οικογένειας προς το πρόσωπό μου ήταν εχθρική».

Η βραδιά που πέθανε ο Ανδρέας

Για τη δυσκολότερη στιγμή της ζωής της στο πλευρό του Ανδρέα Παπανδρέου μίλησε η Δήμητρα Λιάνη.

«Η πιο δύσκολη στιγμή μου ήταν η ώρα που έφευγε ο Ανδρέας από το σπίτι νεκρός, δεν μπορούσα να το χωνέψω αυτό. Είχα πάθει σοκ εκείνο το βράδυ. Με είχαν βγάλει οι γιατροί, γιατί προσπαθούσαν να του κάνουν ανάνηψη και δεν δούλεψε και ο απινιδωτής, ήταν ένα θέμα αυτό. Προσπαθώντας να κάνουν ανάνηψη, εγώ είχα πέσει κάτω, κρατούσα μια εικόνα του Χριστού κι έλεγα “όχι θεέ μου, δεν θα μου το κάνεις αυτό”, αυτό μονολογούσα» είπε.

«Και κάποια στιγμή» πρόσθεσε «όταν έφυγε από τη ζωή και ήρθε ο πατέρας Τιμόθεος, από το σοκ δεν λειτουργούσα, και μίλαγα στον Ανδρέα και του έλεγα “δεν έχεις το δικαίωμα να μου το κάνεις αυτό, να σηκωθείς τώρα αμέσως”».

Η Δήμητρα Λιάνη θυμάται να την τραβάει ο πατέρας Τιμόθεος και να την αγκαλιάζει. «Κι εγώ να λέω “όχι, να σηκωθείς τώρα πάνω, δεν έχεις το δικαίωμα να μου το κάνεις αυτό”. Αυτή ήταν η πιο δύσκολη στιγμή, δεν θα την ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου», είπε η Δήμητρα Λιάνη.

«Σήμερα που το σκέφτομαι θα ήθελα να είχα κάνει ένα παιδί με τον Ανδρέα»

«Έγινα πολλά πράγματα μαζί του» είπε για τη σχέση της με τον Ανδρέα. «Έζησα μια ζωή ποιότητας. Αυτό δεν μπορούσε να ξαναβρεθεί. Και αυτό σημαίνει μοναχικότητα» πρόσθεσε.

Η κ. Λιάνη παραδέχτηκε ότι δεν περνάει ούτε μια μέρα που δεν σκέφτεται τον Ανδρέα Παπανδρέου.

«Τότε δεν χώραγε ένα παιδί, δεν ήθελα να μου τρώει την ενέργειά μου από τον Ανδρέα. Κάποια στιγμή μου είπε ο Ανδρέας ότι: “Ήταν πολύ κρίμα που σε γνώρισα τώρα γιατί αν σε γνώριζα λίγα χρόνια νωρίτερα, τώρα θα είχαμε δυο παιδιά μαζί μέχρι εκεί πάνω”. Εγώ τότε δεν μπορούσα να σκεφτώ ένα παιδί σε τέτοιου είδους εκλογικές αναμετρήσεις. Σήμερα όμως, ναι θα ήθελα ένα παιδί από τον Ανδρέα και κακώς που δεν το επεδίωξα».