λέσβος-συγκλονιστικές-εικόνες-από-το-34438
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 13.06.2017 | 09:52

Λέσβος: Συγκλονιστικές εικόνες από το χωριό Βρίσα (video)

Καταστροφή και συντρίμμια στο χωριό Βρίσα κοντά στο Πλωμάρι της Λέσβου όπου μια γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή από τα χαλάσματα του σπιτιού της.

Η κάμερα του Euronews με τον απεσταλμένο Μιχάλη Αραμπατζόγλου κατέγραψε εικόνες θλίψης από το πέρασμα του Εγκέλαδου που με 6,1 Ρίχτερ έπληξε το νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Σπίτια κομμένα στα δύο . Περιουσίες καταστρεμμένες και η απόλυτη ανθρώπινη απόγνωση για όσα φέρνει η επόμενη ημέρα στο νησί.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τοπικών αρχών «εννιά στα δέκα σπίτια του χωριού είτε έχουν γκρεμιστεί είτε έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες».

«Σπίτι; δεν υπάρχει πια σπίτι. Εκεί βρίσκεται το αυτοκίνητο. Δεν υπάρχει μέλλον εδώ, θα φύγουμε», δηλώνει ένας κάτοικος του χωριού και προσθέτει: «δεν έχουμε καμιά άλλη επιλογή, θα γίνουμε πρόσφυγες στον τόπο μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να μας βοηθήσουν, θα μας υποσχεθούν, αλλά όπως πάντα θα είναι μόνο υποσχέσεις».

Μια κάτοικος περιγράφει: «Κοιμόμασταν. Ξαφνικά η γη άρχισε να κινείται. Η στέγη του σπιτιού κατέρρευσε. Προσπαθήσαμε να ξεφύγουμε, άρπαξα τα παιδιά μου, καταφέραμε να βγουμε. Το σπίτι μου κατέρρευσε πλήρως».

Το χωριό εκκενώθηκε καθώς εκτός από τα χαλάσματα όσα σπίτια παραμένουν όρθια έχουν επιβαρυνθεί αισθητά από τη δόνηση και κρίθηκαν επικίνδυνα ιδιαίτερα σε περίπτωση μετασεισμών.

Οι πληγέντες μετακινήθηκαν σε άλλα μέρη του νησιού, ενώ σε ξενοδοχείο μεταφέρθηκαν κυρίως υπερήλικες Στήθηκε επίσης καταυλισμός στο γήπεδο του Πολιχνίτου από το στρατό.

Ο σεισμός ήταν εξαιρετικά ισχυρός ενώ το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε θαλάσσια περιοχή νότια από το Πλωμάρι Το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 10 χιλιόμετρα. Ήδη έχουν καταγραφεί πολλές μετασεισμικές δονήσεις που επιτείνουν την αγωνία των πληγέντων.

Ο απεσταλμένος του euronews, στη Λέσβο, Μιχάλης Αραμπατζόγλου, μεταδίδει: «Τα περισσότερα σπίτι στο χωριό Βρισά κατέρρευσαν. Οι κάτοικοι της Λέσβου έχουν βοηθήσει χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες τα τελευταία δύο χρόνια. Τώρα οι κάτοικοι του χωριού θα πρέπει να ξεπεράσουν αυτή την καταστροφή».

Δείτε το video:

πηγή: gr.euronews.com

Πηγή:
πηγή:
πηγή: euronews.gr