λέρος-έφυγε-και-ένα-αγοράκι-από-το-ν-1050668
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 06.02.2023 | 18:20

Λέρος: ‘Έφυγε” και ένα αγοράκι από το ναυάγιο με τους μετανάστες – Στους 5 οι νεκροί

Δυστυχώς δεν τα κατάφερε ένα δίχρονο αγοράκι να ζήσει, παρά τις προσπάθειες των ιατρών, του Νοσοκομείου Λέρου και εξέπνευσε χθες βράδυ Κυριακής 5 Φεβρουαρίου ανεβάζοντας σε πέντε τους νεκρούς του ναυαγίου ανατολικά της Λέρου.

Πρόκειται για ένα κοριτσάκι τεσσάρων ετών, δυο αγόρια πέντε ετών, μια εικοσάχρονη κοπέλα και το δίχρονο προσφυγόπουλο.

Και τα τέσσερα παιδιά αναγνωρίστηκαν από τους γονείς τους σε κλίμα ανείπωτης δυστυχίας.

Στο ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) φιλοξενούνται 34 άτομα, στο Νοσοκομείο παραμένουν μερικοί για προληπτικούς λόγους. Μεταξύ των 42 διασωθέντων είναι παιδιά, δυο νεαρές γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης και άνδρες με κινητικά προβλήματα.

Το φουσκωτό είχε ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια με κακοκαιρία και ανέμους εντάσεως 8 και 9 μποφόρ που είχε σαν αποτέλεσμα να μισοβυθιστεί σε βραχώδη ακτή του νησιού στη περιοχή του Βιολογικού σταθμού.

Οι περισσότεροι από τους 43 επιβαίνοντες στην βάρκα προέρχονται από Χώρες της Αφρικής(Σομαλία Κογκό).

Μεγάλη ήταν η κινητοποίηση, για άλλη μια φορά των κατοίκων της Λέρου καθώς και η επίπονη προσπάθεια του ιατρικού νοσηλευτικού προσωπικού.

“Οι νησιώτες με αλληλεγγύη και ευαισθησία στάθηκαν δίπλα στους πονεμένους και αυτό είναι η απάντηση στους αδίστακτους δολοφόνους ξεριζωμένων ανθρώπων ‘’αναφέρει σε δήλωση του ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλιας, ευχόμενος να είναι το τελευταίο περιστατικό στο οποίο χάνονται ανθρώπινες ζωές αλλά και να τιμωρηθούν παραδειγματικά όλοι αυτοί οι εγκληματίες διακινητές ανθρώπινου πόνου και ελπίδας”.

Ο κ. Κόλιας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για την εξαιρετική βοήθεια τους στη διάσωση των προσφύγων το Λιμενικό, την Πολεμική Αεροπορία, το ΕΚΑΒ, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, την ομάδα διάσωσης, τους αλιείς που συνέδραμαν, τους υπαλλήλους του Δήμου εκπροσώπους της εκκλησίας και φυσικά τους συμπατριώτες του.

Οι έρευνες συνεχίζονται προς εντοπισμό αγνοουμένων καθώς κατά δήλωση των διασωθέντων αγνοούνται ακόμη τρία άτομα.