λέκκας-περιμένουμε-μετασεισμό-τι-είπ-434996
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 22.07.2019 | 08:00

Λέκκας: Περιμένουμε μετασεισμό -Τι είπε για το ρήγμα της Πάρνηθας

Κατά 99% βέβαιος πως ο σεισμός στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή, μεγέθους 5,1 Ρίχτερ, ήταν ο κύριος σεισμός, εμφανίστηκε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι πλέον θεωρεί σχεδόν δεδομένο πως η δόνηση των 5,1 Ρίχτερ την περασμένη Παρασκευή, ήταν ο κύριος σεισμός, ενώ επεσήμανε πως περιμένει ότι στην διάρκεια των επόμενων ημερών, θα υπάρξει και ένας μετασεισμός πάνω από 4 Ρίχτερ, τονίζοντας ότι αυτό είναι κάτι το φυσιολογικό.

«Μπορούμε να πούμε κατά 99% ότι ήταν ο κύριος σεισμός, όπως και ότι περιμένουμε έναν μετασεισμό των 4 Ρίχτερ, αλλά είναι φυσιολογικό», είπε αρχικά και συνέχισε:

«Ηταν έκπληξη για μας το ρήγμα της Πάρνηθας το 1999, όπως και τώρα. Είχαν ενεργοποιηθεί τα 3/4 του ρήγματος και είχε μείνει το 1/4. Ενεργοποιήθηκε κι αυτό τώρα και ξέρουμε ότι δεν θα δώσει άλλο μεγάλο σεισμό».

 Λέκκας: Τα 80% των κτιρίων στην Αθήνα αντέχει σε μεγάλους σεισμούς

Ο κ. Λέκκας ανέφερε επίσης ότι η πλειοψηφία των κτιρίων στην Αθήνα, αντέχουν σε μεγάλους σεισμούς και ο κόσμος δεν πρέπει να τρομάζει. «Η Αθήνα άντεξε και πάλι. Το 80% των κτιρίων αντέχουν σε μεγάλους σεισμούς. Υπάρχουν βέβαια και τα παραδοσιακά και ιστορικά κτίρια που θέλουν προσοχή».

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ αναφέρθηκε και στην κόντρα με τον Ακη Τσελέντη και μιλώντας γενικά για τους σεισμολόγους, είπε πως δεν ισχύει ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ τους, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει τον κ. Τσελέντη ή κάποιον άλλο ειδικό.

«Δεν ισχύει ότι διαφωνούμε μεταξύ μας. Υπάρχει ομοφωνία. Είμαστε μια ομάδα καθηγητών και επιστημόνων που συμφωνούμε σε όλα. Υπάρχουν κάποιοι που είναι στην αντίθετη πλευρά. Δεν έχουν σημασία τα ονόματα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι όλοι μας έχουμε ευθύνη απέναντι στο σύνολο. Και όλοι μας πρέπει να δείξουμε την αντίστοιχη κοινωνική ευθύνη», ήταν το σχόλιό του.