λέκκας-για-το-ναυάγιο-της-ζακύνθου-εισ-1151794
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 17.03.2023 | 09:08

Λέκκας για το Ναυάγιο της Ζακύνθου: Εισηγηθήκαμε την προσέγγιση της παραλίας μόνο από τη θάλασσα

Κλειστό για ντόπιους και τουρίστες θα είναι και πάλι το ναυάγιο της Ζακύνθου για λόγους ασφαλείας, μετά από εισήγηση του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).

Σύμφωνα με την αυτοψία που έγινε στις 8 Μαρτίου 2023 από επιστημονικό κλιμάκιο του ΟΑΣΠ, υπό την καθοδήγηση του προέδρου του καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα, διαπιστώθηκε εκτεταμένος κατολισθητικός κίνδυνος λόγω διάβρωσης στα περιμετρικά πρανή.

Ο κ. Λέκκας μίλησε στο Mega το πρωί της Παρασκευής (17/3) για το ζήτημα και για τους κινδύνους που ελοχεύει η χρήση της παραλίας από τους λουόμενους.

«Το ζήτημα της παραλίας της Ζακύνθου, είναι μία από τις πιο διάσημες παραλίες που υπάρχουν στον κόσμο. Είναι μία παραλία όπου συγκεντρώνεται κόσμος αλλά και μία παραλία που λόγω της φυσικής ομορφιάς της συγκεντρώνει κινδύνους. Αυτά είναι αλληλένδετα, όπου υπάρχει ομορφιά υπάρχει και ο κίνδυνος. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία παραλία με πολύ μεγάλο πρανές, γύρω στα 110 μέτρα. Και από το πρανές κατά περιόδους αποσπώνται βραχώδεις όγκοι, έχουμε δηλαδή κατολισθήσεις που πολλές φορές έχουν προκαλέσει ατυχήματα με πιο ιδιαίτερο ατύχημα το 2018 που είχαμε τον τραυματισμό πολλών ατόμων. Και πέρσι βέβαια είδαμε μία μεγάλη κατολίσθηση», είπε αρχικά.

«Επανεκτιμώντας την κατάσταση απ΄ το 2018-2019 βλέπουμε ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Τότε είχαμε κάνει 3 ζώνες κατολισθήσεων, η μία ήταν η επικίνδυνη που δεν επιτρεπόταν να επισκεφθούν οι τουρίστες στην περιοχή αυτή, μία ζώνη αυστηρής επιτήρησης που μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις θα έπρεπε να παρευρίσκεται κάποιος, και μία ζώνη ελεύθερης πρόσβασης, που οι τουρίστες θα μπορούσαν να μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

«Με βάση την τελευταία αυτοψία που κάναμε και είδαμε ότι όγκοι κατολίσθησαν, υπάρχει έντονη σεισμικότητα αλλά και έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή τα οποία διευκολύνουν και επιταχύνουν τις κατολισθήσεις. Κάναμε μία εισήγηση η οποία δεν είναι η απαγόρευση της προσέγγισης στο Ναυάγιο. Στην χερσαία ζώνη μόνο σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών θα μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε και οι τουρίστες θα μπορούν να επισκέπτονται την περιοχή μόνο από τη θάλασσα έτσι ώστε να κάνουν το μπάνιο τους, να φωτογραφίζουν το Ναυάγιο αλλά όμως η προσέγγιση στο χερσαίο κομμάτι της παραλίας είναι επικίνδυνη», τόνισε σχετικά με την εισήγηση που έκανε για την μη χρήση της παραλίας από ξηράς.

Για τα μέτρα που έχουν παρθεί για την προστασία της παραλίας ο κ. Λέκκας υπογράμμισε πως, «στο φρύδι του πρανούς έχουμε προτείνει να περιφραχθεί έτσι ώστε να μην πλησιάζουν επισκέπτες, έτσι ώστε να μην πέφτουν άτομα στο κενό. Μπορεί να γίνει η προσέγγιση μέσω μίας εξέδρας που υπάρχει, αλλά να γίνει οπωσδήποτε περίφραξη του απότομου κομματιού του πρανούς. Με μία επιτήρηση και έναν διάλογο η παραλία του Ναυαγίου θα καταστεί ασφαλής. Εάν έχουμε ατύχημα σε τέτοια εμβληματική παραλία θα είναι τεράστιες οι επιπτώσεις που θα έχει και θα ψάχνουμε πάλι να βρούμε ποιος φταίει».