λέκκας-για-κακιά-σκάλα-ίσως-πέσουν-βρά-945152
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 03.12.2022 | 09:12

Λέκκας για Κακιά Σκάλα: Ίσως πέσουν βράχοι και με διέλευση φορτηγού

Aπο μία λωρίδα διεξάγεται η κυκλοφορία στην Κακιά Σκάλα έπειτα από κατολίσθηση που σημειώθηκε στο σημείο.

Στον ΑΝΤ1 μίλησε το πρωί του Σαββάτου ο Καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας, αναφορικά με την κατολίσθηση βράχων στην Εθνική Οδό Κορίνθου-Αθηνών, στο ύψος της Κακιάς Σκάλας.

Όπως είπε ο κ. Λέκκας, «το πρόβλημα στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας υπάρχει επί χιλιάδες χρόνια. Οφείλεται στην ποιότητα των πετρωμάτων και τις συνθήκες, που οδηγούν σε αυξημένο κατολισθητικό κίνδυνο, ο οποίος αυξάνεται όταν έχουμε μια κακοκαιρία, έναν σεισμό ή σε ακραία περίπτωση ακόμη και όταν περνάει από κάτω ένα φορτηγό».

«Η λύση για την Κακιά Σκάλα»

«Η λύση είναι τα τεχνικά έργα, όπως οι φράχτες εγκλωβισμού, τα σύρματα που συγκρατούν τους βράχους όταν αποκολλιούνται, για να μην πέφτουν στον δρόμο. Αυτοί οι φράχτες παγίδευσης αστόχησαν στην συγκεκριμένη περίπτωση και δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τους βράχους των 20.000 κυβικών μέτρων», παρατήρησε ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ.

Ο κ. Λέκκας τόνισε πως «απαιτείται τακτικός έλεγχος και επιθεώρηση στα έργα και στους φράχτες παγίδευσης».

Λέκκας για σεισμούς στην Ευβοια

Ερωτηθείς σχετικά με τους σεισμούς στην Εύβοια, υπό και την ιδιότητα του Προέδρου του ΟΑΣΠ, ο Ευθύμης Λέκκας είπε ότι «κατά πάσα πιθανότητα ο κίνδυνος έχει περάσει, το φαινόμενο είναι σε αποδρομή».

Εκτίμησε πάντως ότι «μπορεί να έχουμε δονήσεις το επόμενο διάστημα που όμως δεν πρόκειται να προκαλέσουν κανένα πρόβλημα στους κατοίκους».