Categories: Κοινωνία

Λέκκας για φωτιά στη Βούλα: Τα σπίτια που κάηκαν είχαν αυτό το λάθος

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, αναφέρθηκε στην ΕΡΤ, στους πέντε παράγοντες που συνθέτουν την υψηλή επικινδυνότητα και τη μεγάλη τρωτότητα στην περιοχής της Ανατολικής Αττικής μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς σε Άνω Γλυφάδα και Βούλα, αποκαλύπτοντας τα ευρήματα σχετικής μελέτης στην περιοχή.

«Πρόκειται για μια περιοχή η οποία έχει υψηλό κίνδυνο να εκδηλωθεί πυρκαγιά με δεδομένο ότι οι μετεωρολογικές και κλιματολογικές συνθήκες είναι αρνητικές» δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ. Λέκκας.

«Λόγω της γειτνίασης με την θάλασσα έχουμε να κάνουμε με ανέμους που αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση. Έχουμε να κάνουμε με ένα πολύπλοκο ανάγλυφο που διευκολύνει την εξάπλωση της πυρκαγιάς προς όλες τις κατευθύνσεις. Και έχουμε να κάνουμε και με ένα μεικτό ιστό, όπου εμπλέκονται ο δασικός με τον αστικό ιστό πέρα από το γεγονός ότι τα ποσοστά υγρασίας ήταν σε μηδενικό επίπεδο», εξήγησε ο ειδικός.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) «όλοι αυτοί οι παράγοντες συνθέτουν ένα πλαίσιο που ουσιαστικά οδηγεί σε υψηλή διακινδύνευση. Είναι δηλαδή πολύ πιθανό αφενώς να εκδηλωθεί η πυρκαγιά και αφετέρου να έχουμε πολύ μεγάλες επιπτώσεις».

Μεγάλο λάθος για τα διαμερίσματα τα δέντρα στον περιβάλλοντα χώρο τους

Όπως επισήμανε ο κ. Λέκκας «βλέπουμε τα κλαδιά των δέντρων να εισχωρούν μέσα στα διαμερίσματα των πολυκατοικιών. Αυτό συνθέτει ένα πλαίσιο που είναι πολύ αρνητικό και είναι ένας παράγοντας εξαιτίας του οποίου βλέπουμε μεγάλες ζημιές».

Σχολιάζοντας την επόμενη ημέρα της φωτιάς στη Βούλα, που άφησε πίσω της κατεστραμμένα σπίτια, αυτοκίνητα και δασική έκταση ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στην άρνηση των ιδιοκτητών να κόψουν τα κλαδιά των δέντρων τους που γειτνιάζουν με τα ακίνητά τους.

«Τα σπίτια που κάηκαν είχαν έναν τέτοιο εναγκαλισμό (με τα δέντρα). Δεν υπάρχουν επίσης οι απαραίτητοι μηχανισμοί που θα επέμβουν σε αυτές τις καταστάσεις».

Πρέπει να γίνουμε πιο ευέλικτοι στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Μιλώντας για τα πεύκα που υπάρχουν στην περιοχή, που είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα, και την ανάγκη αλλαγής στο πλάνο των αναδασώσεων ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για «έναν απερίγραπτο γραφειοκρατικό μηχανισμό (δήμων και δασαρχείων) που δεν ευνοεί τέτοιες παρεμβάσεις». Και όπως είπε, «θα πρέπει να γίνουμε πιο ευέλικτοι ως διοίκηση και κράτος ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί».

Μιλώντας για την κλιματική κρίση που ήδη μας απασχολεί ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε και στον παράγοντα της τρωτότητας, δηλαδή της ευπάθειας μιας περιοχής. «Αυτοί οι δύο παράγοντες συνθέτουν υψηλή διακινδύνευση. Έχουμε προσδιορίσει περίπου 100 περιοχές σε όλη την Ελλάδα που έχουν υψηλότατη διακινδύνευση».

Κάλεσε μάλιστα τους ιδιοκτήτες οικοπέδων σε περιοχές που γειτνιάζουν με δασικές εκτάσεις να κόψουν τα κλαδιά που πλησιάζουν το σπίτι, να έχουν αποθέματα νερά σε δεξαμενές για να μπορέσουν να προστατεύσουν την περιουσία τους και το κυριότερο να γνωρίζουν τις διόδους διαφυγής.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Λέκκας στην εκπομπή της ΕΡΤ:Comments are closed.


Recent Posts

Περιοδεία του Τσίπρα στο Κιλκίς

Στο Κιλκίς μεταβαίνει αύριο, Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας. Το πρόγραμμα επίσκεψης έχει ως εξής: 11:00…

4 λεπτά ago

Η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδός του χρυσού από το 2020

Το ψυχολογικό "όριο" των 1.800 ευρώ έσπασε την Πέμπτη ο χρυσός, για πρώτη φορά από τα μέσα Αυγούστου, δεδομένης της…

11 λεπτά ago

Covid: Στο 12,93% η θετικότητα στα 6.908 rapid tests του ΕΟΔΥ την Τετάρτη

Συνολικά 156 δράσεις δωρεάν δειγματοληπτικού ελέγχου Covid-19 έγιναν χθες, Τετάρτη, σε κεντρικά σημεία 65 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας. Από τον…

12 λεπτά ago

Ισραήλ: Συμφωνία συγκυβέρνησης με ακροδεξιό κόμμα ανακοινώνει o Νετανιάχου

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κατέληξε σε συμφωνία με το ακροδεξιό κόμμα «Θρησκευτικός Σιωνισμός», για τη συγκρότηση νέας…

18 λεπτά ago

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Απαντάμε με αλήθειες, στη λάσπη του Οδ. Κωνσταντινόπουλου

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Έντονη ήταν η αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) στους ισχυρισμούς του βουλευτή ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, σχετικά…

25 λεπτά ago

«Βόμβα» από τη Euroleague με απαγόρευση μετεγγραφών στον Ερυθρό Αστέρα

Η Euroleague έκανε γνωστό ότι ο Ερυθρός Αστέρας έχει μεγάλες ληξιπρόθεσμες οφειλές και ως εκ τούτου, του επέβαλε ποινή απαγόρευσης…

25 λεπτά ago