λάρισα-κλείδωσαν-πρόσφυγες-σε-φορτηγ-717274
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 27.12.2019 | 14:18

Λάρισα: Κλείδωσαν πρόσφυγες σε φορτηγό – ψυγείο

Χάρη στην παρατηρητικότητα των αστυνομικών του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Λάρισας σώθηκαν έξι Αφγανοί πρόσφυγες, ανάμεσά τους και δύο ανήλικοι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία», οι πρόσφυγες εντοπίστηκαν την παραμονή των Χριστουγέννων, ενώ ξεπάγιαζαν σε φορτηγό-ψυγείο, που νόμιζαν ότι θα τους μετέφερε στο εξωτερικό. Έγιναν αντιληπτοί από αστυνομικούς, που σταμάτησαν το φορτηγό στα διόδια Μακρυχωρίου, στο πλαίσιο ελέγχων με αφορμή το απαγορευτικό για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Οι αξιωματικοί αντιλήφθηκαν ήχους από το φορτηγό, που έκαναν οι πρόσφυγες με τα χέρια και τα πόδια τους.

Έπεσαν θύματα κυκλώματος διακίνησης

Οι αστυνομικοί, όταν άνοιξαν την πόρτα του ψυγείου, εκτός από τις φράουλες, είδαν τους έξι πρόσφυγες, που είχαν πληρώσει διακινητές με σκοπό να περάσουν από την Πάτρα στην Ιταλία. Όμως, αντί για την Ιταλία, θα κατέληγαν στη Ρουμανία, που ήταν και ο τελικός προορισμός του φορτηγού. Αστυνομικοί του Τμήματος Τεμπών συνέλαβαν τον 51χρονο Βούλγαρο οδηγό του φορτηγού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», οι έξι Αφγανοί ηλικίας 15,17,19, 20, 21 και 22 ετών αντίστοιχα, πλήρωσαν τουλάχιστον από 200 ευρώ ο καθένας σε Ομοεθνή τους προκειμένου από το λιμάνι της Πάτρας με το (φορτηγό – ψυγείο να φυγαδευτούν παράνομα στην Ιταλία. Ο άγνωστος ομοεθνής τους αφού παραβίασε την πόρτα του ρυμουλκού του φορτηγού – ψυγείου που μετέφερε όντως φράουλες και πορτοκάλια έβαλε τους 6 Αφγανούς – θύματα των σύγχρονων δουλεμπόρων – μέσα στο ψυγείο και στη συνέχεια τους κλείδωσε.

Οι πρόσφυγες αντιλήφθηκαν αργά τι συνέβαινε, καθώς το φορτηγό δεν ακινητοποιήθηκε μετά την επιβίβασή του σε καράβι, αλλά βρισκόταν σε κίνηση.

Κι ενώ οι τροχονόμοι του Τμήματος Τροχαίας σταμάτησαν το φορτηγό, που ως ψυγείο θα συνέχιζε το δρομολόγιό του, καθώς ήταν έμφορτο με οπωροκηπευτικά, μόλις ο οδηγός το έθεσε σε κίνηση, άκουσαν έναν έντονο θόρυβο. Οι αστυνομικοί επενέβησαν εκ νέου και θεωρώντας ότι πρόκειται ενδεχομένως για μηχανική βλάβη, ζήτησαν από τον οδηγό να σταματήσει το φορτηγό.

Αστυνομικοί οδήγησαν το φορτηγό – ψυγείο στο Τμήμα Τεμπών, όπου διαπι στώθηκε ότι στο εσωτερικό του ρυμουλκού ήταν κλειδωμένοι οι 6 Αφγανοί.

Αστυνομικοί του Τμήματος Τεμπών συνέλαβαν τον οδηγό που -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» – αρνείται πως γνώριζε για τη μεταφορά των προσφύγων, δηλώνοντας ότι οι πρόσφυγες επιβιβάστηκαν παράνομα στο φορτηγό του. Οι έξι πρόσφυγες ευτυχώς είναι καλά στην υγεία τους και μάλιστα επειδή διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα, οι 4 εξ αυτών αφέθηκαν χθες ελεύθεροι, ενώ για τους δύο ανήλικους αναζητείται Δομή για να τους φιλοξενήσει.

Ο 51χροvos Βούλγαρος υπήκοος και οδηγός του φορτηγού κρατείται και σήμερα θα οδηγηθεί εκ νέου στον Ανακριτή προκειμένου να απολογηθεί.