λάκης-λαζόπουλος-γιατί-έκλεισε-το-altsantiri-gr-225338
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 01.04.2021 | 08:05

Λάκης Λαζόπουλος: Γιατί έκλεισε το altsantiri.gr

«Δεν φοβάμαι να χάσω» έχει δηλώσει πολλές φορές σε συνεντεύξεις του ο Λάκης Λαζόπουλος υπογραμμίζοντας πως ήταν ενσυνείδητη επιλογή του να μπει στον «πόλεμο» της δημοσιότητας, της έκθεσης και της καυστικής σάτιρας που συχνά ενοχλεί. Κι αν για μια πολύ μεγάλη περίοδο της ζωής και της καριέρας του η γλυκιά γεύση της νίκης επικρατούσε, την τελευταία πενταετία κλήθηκε να βιώσει και να αντιμετωπίσει μια σειρά από προσωπικές και επαγγελματικές «ήττες» οι οποίες μάλιστα συνέπεσαν χρονικά δοκιμάζοντας μοιραία τις αντοχές του.

Η χθεσινή, επίσημη ανακοίνωση της αναστολής λειτουργίας της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας του altsantiri.gr, μετά από έξι χρόνια διαρκούς λειτουργίας, σηματοδοτεί το τέλος ενός εγχειρήματος που έφερε την υπογραφή του. Το γεγονός μάλιστα ότι είχε επιλέξει να «βαφτίσει» το σάιτ με το όνομα της μακροβιότερης και πιο επιτυχημένης τηλεοπτικής σατιρικής εκπομπής του αναδείκνυε την συσχέτιση των δύο αυτών διαφορετικών μεν κομματιών τα οποία ωστόσο συνδέονταν από την επιθυμία του να επικοινωνεί τις απόψεις του και να παρουσιάζει τα γεγονότα της καθημερινότητας μέσα από την οπτική που ο ίδιος θεωρεί ως ορθή.

Προφανώς το ζοφερό οικονομικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας και έχει πλήξει βαθύτατα τον τελευταία χρόνο και την Ελλάδα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να οδηγηθεί στο κλείσιμο η συγκεκριμένη ενημερωτική ιστοσελίδα. Οι αποχωρήσεις συνεργατών, που είχαν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό αλλά και η πολύ μικρή πλέον ομάδα που κρατούσε ζωντανό το altsantiri.gr ήταν γεγονότα που πρόδιδαν τα πυκνά σύννεφα που σκίαζαν πλέον τη λειτουργία του. Ίσως πάλι και η αποχώρησή του τον τομέα της ενημέρωσης να «φωτογραφίζει» την επιθυμία του να απεμπλακεί οριστικά από έναν χώρο ο οποίος δεν υπήρξε ποτέ το φυσικό του περιβάλλον και έρχεται συχνά – πυκνά κόντρα με την καλλιτεχνική του ιδιότητα.

Στο αποχαιρετιστήριο μήνυμα τους τα μέλη της ομάδας της ιστοσελίδας έγραψαν: «Όλοι μας εδώ υπηρετήσαμε με απόλυτο σεβασμό την ελευθερία και δώσαμε χώρο στις προοδευτικές ιδέες. Δεν βάλαμε τίτλους πιασάρικους, τίτλους ψευδείς, τίτλους κατ’ εντολή κανενός, τίτλους εκβιασμού, τίτλους πληρωμένους. Δεν πήραμε χρήματα για να σας πούμε ‘Μένουμε Σπίτι’. Ο καθένας μας έδωσε τον καλύτερο εαυτό του, διανύσαμε δύσκολες διαδρομές και καμαρώνουμε για τη συνεργασία μας πάνω σε κοινούς στόχους. Ίσως το altsantiri.gr να έχει στο μέλλον μια άλλη μορφή. Σας αποχαιρετούμε και σας επιστρέφουμε την αγάπη και την εμπιστοσύνη που μας δείξατε και την τιμήσαμε στο ακέραιο».

Αν και ο ίδιος ο Λάκης Λαζόπουλος αρνήθηκε ευγενικά να κάνει κάποια προσωπική δήλωση σχετικά με το θέμα αυτό, καθώς δεν πρόκειται για δικό του ατομικό πρότζεκτ αλλά για μια συλλογική δουλειά, το ύφος της κοινής επίσημης ανακοίνωσης αντανακλά τις πεποιθήσεις του και τα όσα έχει ο ίδιος πει κατά καιρούς σχετικά με το κλίμα που επιθυμεί να υπάρχει σε κάθε επαγγελματικό χώρο στον οποίο δραστηριοποιείται.

«Όταν δεν μπορώ να εκφράζομαι ελεύθερα φεύγω

» είχε δηλώσει με νόημα το 2016 όταν ολοκληρώθηκε η επί σειρά ετών συνεργασία του με τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Μια συνεργασία η οποία υπήρξε κάτι παραπάνω από επιτυχημένη και για τις δύο πλευρές αφού το «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» κάλπαζε ασταμάτητα για χρόνια στην κούρσα του τηλεοπτικού ανταγωνισμού και ο Λαζόπουλος είχε μονοπωλήσει τον τίτλο του βασιλιά της βραδινής ψυχαγωγικής ζώνης.

Η θριαμβευτική αυτή εικόνα επισκιάστηκε από τις έντονες διαφωνίες που προέκυψαν μεταξύ διοίκησης και παρουσιαστή με αφορμή το φλέγον θέμα των τηλεοπτικών αδειών οι οποίες τελικά οδήγησαν, μοιραία, στην οριστική λήξη της συνεργασίας τους. Η επιλογή δε του Λάκη Λαζόπουλου να πάρει ξεκάθαρη πολιτική θέση μέσα από την σάτιρά του, υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, οδήγησε και στη ρήξη των σχέσεων με ένα μεγάλο μέρος του κοινού που μέχρι τότε τον ακολουθούσε φανατικά.

Για τον ίδιο η σκληρή κριτική στην εκάστοτε εξουσία και η εμμονή αποτελούν, όπως επανειλλημένα έχει δηλώσει, απαραίτητα συστατικά της σάτιρας. Αυτή η αρχή σε συνδυασμό με τις προσωπικές του ιδεολογικές – πολιτικές  πεποιθήσεις, οι οποίες ποτέ δεν έκρυψε πως άπτονται του προοδευτικού χώρου, τον οδήγησαν στην επίμονη χρήση μια σατιρικής ρητορικής με έντονο πολιτικό χρώμα η οποία ενόχλησε αρκετούς. Ωστόσο, ακόμη κι όταν δεχόταν σκληρές επιθέσεις, ακόμη κι όταν έβλεπε να νούμερα τηλεθέασης της εκπομπής του να μην θυμίζουν σε τίποτα τις παλιές καλές εποχές του παρατεταμένου τηλεοπτικού του θριάμβου, επέμενε πως δεν υπάρχει κάτι για το οποίο νιώθει πως οφείλει να δώσει εξηγήσεις ή να ζητήσει συγγνώμη δηλώνοντας εμφατικά: «Δεν απολογούμαι γι’ αυτά που πιστεύω».

Ήταν εκείνη η ίδια εποχή που βίωνε σιωπηρά ένα επίπονο προσωπικό δράμα εξαιτίας της σοβαρής ασθένειας της συζύγου του Τασούλας η οποία έδινε σκληρή μάχη με τον καρκίνο και έφυγε τελικά από τη ζωή τον Αύγουστο του 2019 σε ηλικία μόλις 60 ετών.

Βαθιά πληγωμένος, φανερά συγκλονισμένος από την μεγάλη αυτή απώλεια αλλά και με την ψυχραιμία που πάντα τον διακρίνει, ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις, βρήκε διέξοδο στο γράψιμο, τη ζωγραφική και το θέατρο που διαχρονικά αποτελούσε για εκείνον ένα φιλόξενο καταφύγιο. Κι όταν η αναγκαστική καραντίνα, λόγω κορωνοϊού, τού στέρησε και αυτή την δυνατότητα, στράφηκε στο διαδίκτυο. Εκεί μετέφερε το «Αλ Τσαντίρι» και τους «Δέκα Μικρούς Μήτσους» παρουσιάζοντας νέα επεισόδια μέσω live streaming.

Μέσα από όλη αυτή την διαδρομή, με τα πάνω της και τα κάτω της, ο σημερινός Λάκης Λαζόπουλος μοιάζει πιο ήρεμος, πιο προσγειωμένος αλλά και αποφασισμένος να διοχετεύσει την καλλιτεχνική του ενέργεια σε χώρους μέσα στους οποίους ο ίδιος αισθάνεται άνετα. Όσο για τη σχέση του με το κοινό; Ο ίδιος είναι πλέον απολύτως συνειδητοποιημένος πάνω σε αυτό το θέμα: «Δεν θέλω να παρακαλώ τους ανθρώπους να καταλάβουν την αλήθεια μου. Μ’ αυτούς που αντιλαμβάνονται την αλήθεια μου θα είμαι χρόνια μαζί τους και θα πορευόμαστε μαζί».

Πηγή: protothema.gr