λάγιο-λακωνία-παρέμβαση-στη-βουλή-για-81620
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 11.01.2023 | 10:49

Λάγιο-Λακωνία: Παρέμβαση στη Βουλή για το κτηματολογικό πρόβλημα – Σε αδιέξοδο κάτοικοι

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι κάτοικοι του Λαγίου Λακωνίας, αναφορικά με το χρονίζον κτηματολογικό πρόβλημα των εκτός οικισμού ιδιοκτησιών των κατοίκων.

Μετά τη συνάντηση με τους κατοίκους της περιοχής, ο βουλευτής Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης κατέθεσε σχετική αναφορά στη Βουλή.

Eνα ολόκληρο χωριό κινδυνεύει να μετατραπεί σε χωριό ακτημόνων αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα με τις συνιδιοκτησίες, στο οποίο πρέπει επιτέλους να δοθεί μια ξεκάθαρη και οριστική λύση, δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επιστολής και η Επιστολή των κατοίκων:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

04 Ιανουαρίου 2023

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

  1. Οικονομικών
  2. Ενέργειας και Περιβάλλοντος
  3. Ψηφιακής Διακυβέρνησης
  4. Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: Κτηματολογικό Πρόβλημα Λαγίου, Δήμου Ευρώτα Λακωνίας

Σας καταθέτουμε Επιστολή – Αναφορά της Επιτροπής των Κατοίκων του Χωριού Λάγιο, Δήμου Ευρώτα Λακωνίας, σχετικά με το κτηματολογικό πρόβλημα των εκτός οικισμού ιδιοκτησιών των κατοίκων.

Ένα ολόκληρο χωριό κινδυνεύει να μετατραπεί σε χωριό ακτημόνων αν δεν επιλυθεί το χρονίζον ζήτημα με τις συνιδιοκτησίες. Η ρίζα του προβλήματος ξεκινάει από τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας και ακόμα δεν έχει βρεθεί αποδεκτή λύση που να προασπίζει τα συμφέροντα των ανθρώπων που καλλιεργούν τη γη εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Μια σειρά άστοχων ενεργειών και χειρισμών, αλλά κυρίως η ατολμία της πολιτείας να δώσει ξεκάθαρες λύσεις στα προβλήματα που έχουν ρίζες στην τουρκοκρατία, έχουν φέρει τους κατοίκους της περιοχής σε αδιέξοδο.

Για τους λόγους αυτούς καταθέτουμε την παρούσα επιστολή που περιλαμβάνει με τις θέσεις και τις προτεινόμενες λύσεις της Επιτροπής των κατοίκων καθώς και τα συνημμένα σε αυτήν έγγραφα.

Παρακαλούμε για την απάντηση, τις σχετικές ενέργειες και να μας ενημερώσετε.

Ο καταθέτων Βουλευτής

Αραχωβίτης Σταύρος

Η Επιστολή

Προς τη Βουλή των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

[άρθρο 125 Κανονισμού Εργασιών Βουλής]

  1. Λεωνίδα Πολυμενάκου του Μιχαήλ, αγρότη κατοίκου Σπάρτης, Βρασίδου 206 ΑΦΜ 059869812
  2. Γεωργίου Αϊβαλιώτη του Αριστομένη, κατοίκου Βαλτακίου Δήμου Ευρώτα, ως εκπροσώπων της Επιτροπής για το Κτηματολογικό πρόβλημα της τοπικής κοινότητας του Λαγίου Λακωνίας, ΑΦΜ 027525572
  3. Σπύρου Πρόκου του Ιωάννη, κατοίκου Σπάρτης, Λεωνίδου 99, ΑΦΜ 024775499
  4. Απόστολου Γεροντίδη του Ισαάκ, , συνταξιούχου δικηγόρου κατοίκου Σπάρτης Θερμοπυλών 143, ως άμισθού συμβούλου της Επιτροπής, ΑΦΜ 014889907

Κύριε Υπουργέ,

Το Λάγιο Λακωνίας είναι ένα μικρό χωριό με λιγότερους από 200 κατοίκους κατά την τελευταία απογραφή, το οποίο κείται σε ημιορεινή λοφώδη περιοχή που βρίσκεται στο τρίγωνο μεταξύ Κροκεών – Σκάλας και Γυθείου του Νομού Λακωνίας. Οι κάτοικοί του είναι στο σύνολό τους γεωργοί και ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την καλλιέργεια της ελιάς. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ανήκε στην ηγεμονία της Μάνης και σύμφωνα με έγκυρες ιστορικές πηγές είχε αξιόλογη συμμετοχή στον απελευθερωτικό αγώνα. Με τις σήμερα ισχύουσες οριοθετήσεις των Δήμων το Λάγιο εξαιρέθηκε από το όρια του Δήμου Ανατολικής Μάνης και ανήκει στο Δήμο Ευρώτα [Σκάλα Λακωνίας]

Το πρόβλημα εκτέθηκε πολλές φορές στο παρελθόν τόσο σε εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας όσο και σε πανελλήνιας εμβέλειας τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Εντελώς ενδεικτικά τονίζουμε ότι το πρόβλημά μας έχει φιλοξενηθεί κατ’ επανάληψη στα φύλλα των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ», που μας συμπαραστάθηκαν στον αγώνα μας. Με την προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος έχουν ασχοληθεί, άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο, όλες οι Κυβερνήσεις της Χώρας από το έτος 2004, που το Κτηματολόγιο «έσπασε» την ερεθισμένη πληγή και έκτοτε το πύον άρχισε να τρέχει, και συνεχίζει τρέχον ι ακόμη και σήμερα. Όμως, αν και όλες οι Κυβερνήσεις αναγνώριζαν το δίκαιό μας, καμία δεν έκανε το τελικό βήμα. Το θέμα έχει απασχολήσει και τη Βουλή με ερωτήσεις του Υπουργού κ. Μάκη Βορίδη [2008], της τότε βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς Μαρίας Γιαννακάκη [2013] καθώς και του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην παρούσα Βουλή κ. Νεοκλή Κρητικού [2020]

Δεν έχουμε πολλές ελπίδες για το ότι θα δείτε το πρόβλημά μας καλλίτερα , διαφορετικά και τελικώς πιο αποτελεσματικά από τους προηγούμενους. Η μέχρι τώρα αντιμετώπιση δεν μας επιτρέπει τέτοια αισιοδοξία. Έχουμε ήδη προσφύγει προκαταρκτικά στον Ευρωπαίο Συνήγορο του Πολίτη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι οποίοι μας ζήτησαν για το παραδεκτό της εξέτασης του προβλήματός μας, την δια μέσου της διαδικασίας της αναφοράς του Κανονισμού Εργασιών του Βουλής συγκεκριμένη επίσημη διατύπωση των απόψεων του αρμόδιου υπουργού και της Κυβέρνησης για το πρόβλημα. Ας εκθέσουμε όμως το πρόβλημα.