κύθηρα-είδα-ανθρώπους-να-πέφτουν-από-1079056
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 07.10.2022 | 15:00

Κύθηρα: «Είδα ανθρώπους να πέφτουν από τον γκρεμό και να πνίγονται»

Σοκαριστικές είναι οι εικόνες και οι μαρτυρίες από το πολύνεκρο ναυάγιο που σημειώθηκε την Πέμπτη (6/10) στα Κύθηρα, όταν μία λέμβος με 95 μετανάστες ανετράπη, με τον αριθμό των νεκρών να παραμένει άγνωστος.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η μανιασμένη θάλασσα και το δυσπρόσιτο σημείο της περιοχής κάνουν αδύνατη την περισυλλογή των σορών των πέντε μεταναστών που παραμένουν, για δεύτερη ημέρα να επιπλέουν στη μανιασμένη θάλασσα, την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία για όλους όσοι παρασύρθηκαν από τα κύματα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας Νίκο Κοκκάλα, οι διασωθέντες ανέρχονται στους 80 και αγνοούνται 15 άνθρωποι. Επιβεβαιωμένος θάνατος δεν υπάρχει, ανέφερε ο ίδιος μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στην ΕΡΤ.

«Είδα ανθρώπους να χάνονται, να πέφτουν από τον γκρεμό και να πνίγονται»

Την ίδια ώρα, ένας εθελοντής που, χάρη στα έγκαιρα αντανακλαστικά του, συνέβαλε στη διάσωση από ξηράς 80 μεταναστών, συγκλονίζει με τη μαρτυρία του.

«Σε ένα πατάρι στα βράχια βρίσκονταν στοιβαγμένοι 90 άνθρωποι. Καταφέραμε και βγάλαμε τους ογδόντα. Αν καθυστερούσαμε λίγο ακόμα, διότι ο κυματισμός ήταν πολύ μεγάλος, θα είχαν χαθεί περισσότεροι», ανέφερε ο Μιχάλης Πρωτοψάλτης, ιδιοκτήτης γερανοφόρου οχήματος, ο οποίος ανάρτησε και στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook συγκλονιστικά βίντεο από τις αγωνιώδεις προσπάθειες διάσωσης.

«Κατεβάσαμε ένα σάκο και με αυτό τον τρόπο τους σώσαμε. Οι Αρχές του νησιού και οι κάτοικοι του νησιού σώσαμε όλο αυτό τον κόσμο. Αυτό πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους. Σώθηκαν ογδόντα άνθρωποι», πρόσθεσε ο κ. Πρωτοψάλτης.

«Είδα ανθρώπους να χάνονται, να πέφτουν από τον γκρεμό και να πνίγονται», είπε ο ίδιος.

Περιγράφοντας τη διαδικασία απεγκλωβισμού του κόσμου από τα βράχια είπε, «φέραμε σε αυτό το σημείο ένα μεγάλο γερανό με φορτηγό, δέσαμε ένα σάκο (big bag) όπου βάζουμε οικοδομικά υλικά και με μακριούς ιμάντες τον κατεβάζαμε κάτω. Έμπαινε μέσα στον σάκο ένας ή δυο (ναυαγοί) αναλόγως με πώς ήταν το κύμα, ανεβάζαμε τον σάκο και τους βγάζαμε στην επιφάνεια».