κυρώσεις-και-από-το-πανεπιστήμιο-πε-1012580
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 20.04.2022 | 17:45

«Κυρώσεις» και από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Διέγραψε τον Πούτιν από επίτιμο διδάκτορα- Το ΕΚΠΑ το σκέφτεται

To Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου είχε αναγορεύσει τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν ως επίτιμο διδάκτορα στις 22 Φεβρουαρίου του 2018.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με ομόφωνη απόφαση αφαίρεσε από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα, ο οποίος είχε απονεμηθεί σε εδική τελετή τος έτος 2018.

Υπενθυμίζεται ότι το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που έχει έδρα στην Καλαμάτα, είχε αναγορεύσει τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν ως επίτιμο διδάκτορα στις 22 Φεβρουαρίου του 2018.

Όπως αναφέρει η Ρωσική Πρεσβεία σε ανάρτησή της στο twitter, «στις 22 Φεβρουαρίου 2018 πραγματοποιήθηκε η τελετή αναγόρευσης του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η διοίκηση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου απένειμε στον Βλαντίμιρ Πούτιν τον ανώτατο ακαδημαϊκό τίτλο για το σύνολο του έργου του και για την προσφορά του στις ελληνορωσικές σχέσεις, τα γράμματα, τις τέχνες, την κοινωνία και τη δημοκρατία».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναγορεύθηκε  επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η εκδήλωση στην Καλαμάτα (όπου η έδρα του τμήματος), πραγματοποιήθηκε στην πρεσβεία της Ρωσίας στη χώρα μας, παρουσία του τότε υφυπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου.

Όσον αφορά στο ΕΚΠΑ, που το 2001 επί πρυτανείας Γ. Μπαμπινιώτη είχε απονείμει στον Πούτιν τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα δεν υπάρχει κάποια απόφαση. Ωστόσο, δεν έχει εκδοθεί ως σήμερα απόφαση για αφαίρεση του τίτλου από τον Ρώσο πρόεδρο.