κυριακάτικες-ξεναγήσεις-μουσείου-ισ-515196
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 27.07.2018 | 11:47

Κυριακάτικες ξεναγήσεις Μουσείου Ιστορίας

«Το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στεγάζεται στο ιστορικό κτήριο που είναι γνωστό ως «Οικία Κλεάνθους» ή «Παληό Πανεπιστήμιo». Η ιστορία του κτηρίου χάνεται πολύ πριν από το 18ο αιώνα, καθιστώντας το τελευταίο ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα κτήρια της προ-οθωνικής περιόδου..»

..διαβάζουμε στην ιστοσελίδα athensculturenet.com και συνεχίζει: Μπορεί να ταυτιστεί ωστόσο, με ένα κτήριο που απεικονίζεται σε πίνακα της Αθήνας του J. Carrey, ο οποίος επισκέφτηκε την Αθήνα το 1674 ως ζωγράφος του Charles – François Olier μαρκησίου de Nointel, πρέσβυ της Γαλλίας στην Κωνσταντινούπολη.

Το 1831, το κτήριο αγόρασαν οι Σταμάτιος Κλεάνθης και Εδουάρδος Σάουμπερτ οι οποίοι ανέλαβαν πρώτοι τον πολεοδομικό σχεδιασμό της πρωτεύουσας της Ελλάδος»

«Στον ίδιο χώρο, από το 1837 και για τέσσερα χρόνια, λειτούργησε το πρώτο Πανεπιστήμιο του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, το πρώτο της Βαλκανικής Χερσονήσου και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Η σημερινή του λειτουργία ως μουσείο εγκαινιάστηκε 150 χρόνια μετά, το 1987».

Στο πλαίσιο της δράσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ανοικτό στο κοινό με ελεύθερη είσοδο.

Με διάρκεια έως τις αρχές Δεκεμβρίου, κάτοικοι, επισκέπτες της πόλης αλλά και φίλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών, μπορούν να επισκέπτονται από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα τον χώρο του Μουσείου απολαμβάνοντας μια ιδιαίτερη ξενάγηση στη 1 το μεσημέρι σε ένα ιδιαίτερο κτήριο.