κύπρος-στο-μυαλό-του-serial-killer-πέντε-ειδικοί-621826
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 30.04.2019 | 16:58

Κύπρος: Στο μυαλό του serial killer πέντε ειδικοί της Scotland Yard

Πέντε εμπειρογνώμονες της Scotland Yard συνδράμουν από σήμερα το έργο των Κυπρίων ανακριτών, σχετικά με την υπόθεση του 35χρονου Ίλαρχου serial killer.

Οι τέσσερις έφτασαν χθες και ο πέμπτος, κυπριακής καταγωγής ψυχολόγος, αναμένεται σήμερα. Πρόκειται για έναν ιατροδικαστή, έναν δικανικό κλινικό ψυχολόγο, έναν ειδικό σύμβουλο για θέματα πολλαπλών δολοφονιών από έναν δράστη, έναν ειδικό ανακριτή εκπαιδευμένο σε υποθέσεις κατά συρροή δολοφόνων και έναν ειδικό εμπειρογνώμονα σε πολύπλοκες αστυνομικές υποθέσεις.

Σύμφωνα με το protothema οι «πέντε» δεν θα λάβουν μέρος στις ανακρίσεις ή στις έρευνες, αφού δεν έχουν τέτοια εξουσιοδότηση, αλλά θα παίξουν καθοδηγητικό ρόλο σε σχέση με τις πτυχές που αφορούν την ψυχοσύνθεση του 35χρονου, τους λόγους που τον ώθησαν στις δολοφονίες γυναικών, τους λόγους που επέλεγε αλλοδαπές, αλλά και το πώς ο ίδιος βίωνε αυτά τα εγκλήματα.

Οι Βρετανοί εμπειρογνώμονες, θα επιχειρήσουν να συγκρίνουν στοιχεία που έχουν προκύψει από άλλες περιπτώσεις κατά συρροή δολοφονιών.

Η ανακριτική ομάδα της κυπριακής Αστυνομίας σήμερα έχει ετοιμάσει ειδική παρουσίαση με όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, ώστε οι ειδικοί της Scotland Yard να σχηματίσουν πλήρη εικόνα.

Οι Κύπριοι ανακριτές αναμένουν πως οι Βρετανοί συνάδελφοί τους ίσως μπορέσουν να βοηθήσουν ώστε να απαντηθεί το τεράστιο ερώτημα για το αν ο Μεταξάς έχει διαπράξει και άλλους φόνους, τους οποίους δεν έχει ομολογήσει.

Σε θολά κόκκινα νερά

Εντωμεταξύ, οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν και χθες στην «Κόκκινη Λίμνη», με σκοπό την ανάσυρση δεύτερης βαλίτσας που πιστεύεται ότι περιέχει ένα ακόμα πτώμα, δεν είχαν αίσια κατάληξη και γι’ αυτό θα συνεχιστούν σήμερα.

Το συνεργείο της κυπριακής Πυροσβεστικής και της ιδιωτικής εταιρείας αντιμετώπισε τη μηδενική σχεδόν ορατότητα που δεν επέτρεπε πρόσβαση στη βαλίτσα και ανάσυρση της.

Έγιναν αρκετές απόπειρες, χωρίς όμως να υπάρξει αποτέλεσμα. Το σημείο έχει «κλειδωθεί» με σημαδούρα. Παράλληλα, έγινε χθες και προσπάθεια εντοπισμού της τρίτης βαλίτσας, χωρίς όμως να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Εντοπίστηκε κάποιο αντικείμενο και σημάνθηκε για να εξεταστεί σήμερα με τη ρομποτική κάμερα.

Κατά τον ίλαρχο στη «Κόκκινη Λίμνη» βρίσκονταν τρεις βαλίτσες με πτώματα δύο γυναικών και ενός 8χρονου κοριτσιού, κόρη της μιας εκ των γυναικών που δολοφόνησε.

Ρίχνουν στη λίμνη sonar

Στη λίμνη «Μεμί», κοντά στη «Κόκκινη λίμνη» και το μεταλλείο Μιτσερού, το Σάββατο θα γίνει έρευνα με συσκευή ηχοεντοπισμού (Sonar) ώστε να καταγραφεί κάθε αντικείμενο που βρίσκεται στον πυθμένα ή το νερό και ενδεχομένως δεν επισημάνθηκε από τη ρομποτική κάμερα και τους δύτες που επιχειρούσαν τις προηγούμενες μέρες. Το sonar αναμένεται να φτάσει από τις ΗΠΑ την Παρασκευή και την επόμενη μέρα θα μπει στη λίμνη.

Μαραθώνιος ανάκρισης

Την ίδια στιγμή, ο 35χρονος ίλαρχος serial killer, ανακρίνεται σε καθημερινή βάση, ώστε να καλυφθεί κάθε κενό που διαπιστώνεται από τους ανακριτές, αλλά και για να διαφανούν αντιφάσεις που ίσως τον οδηγήσουν σε νέες ομολογίες ή σε αλλαγή κάποιων εκ των εξηγήσεων που έχει δώσει. Εξάλλου, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του αρχηγείου της Κυπριακής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Ανδρέας Αγγελίδης, από την αρχή των ερευνών έχουν ληφθεί πέραν των 250 καταθέσεων, ενώ αναμένεται να ληφθούν άλλες 150 περίπου. Έχουν παραληφθεί επίσης 202 τεκμήρια, τα οποία έχουν σταλεί για επιστημονικές εξετάσεις.

kypros_serial_killer_limni8

«Δεν ξέρεις τι είμαι ικανός να κάνω…»

Η πρώην σύζυγος του 35χρονου serial killer, σύμφωνα με την ιστοσελίδα “Reporter”, είχε κάνει καταγγελία τον περασμένο Ιούνιο σε αστυνομικό σταθμό, εναντίον του ίλαρχου, Η γυναίκα υποστηρίζει ότι του είχε ζητήσει να χωρίσουν και αυτός αντέδρασε βίαια σπάζοντας πράγματα μέσα στο σπίτι, προειδοποιώντας την πως “δεν ξέρει τι είναι ικανός να κάνει”. Η γυναίκα εξέφρασε φόβους για την σωματική ακεραιότητα της ίδιας και των παιδιών της, αλλά ζήτησε να γίνουν συστάσεις στον σύζυγό της ενώ ανέφερε στους αστυνομικούς πως δεν επιθυμούσε την ποινική του δίωξη. Η αστυνομία, όντως προέβη σε συστάσεις και ο ίλαρχος απολογήθηκε λέγοντας πως δεν σκόπευε να κάνει κακό στη γυναίκα του, αλλά ήταν εκνευρισμένος λόγω της απαίτησης της για διαζύγιο, το οποίο ο ίδιος δεν επιθυμούσε.

Κατήγγειλε θύμα του

Ο 35χρονος ίλαρχος σε μια άλλη περίπτωση είχε καταγγείλει στην αστυνομία μια γυναίκα από τις Φιλιππίνες, λέγοντας πως τον παρενοχλεί και τον εκβιάζει, ισχυριζόμενη ότι την έχει βιάσει. Όπως είπε στους αστυνομικούς, δεν επιθυμούσε την δίωξη της γυναίκας, αλλά έκανε την καταγγελία ώστε να προλάβει δική της καταγγελία για βιασμό, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο δεν ευσταθούσε. Η γυναίκα από τις Φιλιππίνες, πριν λίγες μέρες είχε δηλώσει στην εφημερίδα “Πολίτης” ότι μετανιώνει που δεν έκανε τότε καταγγελία, γιατί ίσως να είχε σώσει τη ζωή κάποιων γυναικών. Είπε ότι δεν έκανε καταγγελία γιατί πίστευε πως η αστυνομία θα την αντιμετώπιζε με απαξίωση, κάτι που συνέβαινε και με άλλες.