κύπρος-αντισυνταγματικός-ο-νόμος-για-608727
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 29.03.2019 | 12:10

Κύπρος: Αντισυνταγματικός ο νόμος για τις περικοπές μισθών στο Δημόσιο

Η ολομέλεια του Διοικητικού Δικαστηρίου της Κύπρου αποφάσισε πως οι περικοπές μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων στις ΔΕΚΟ το 2012 βασίστηκαν σε νόμο που ήταν αντισυνταγματικός.

Ειδικότερα το τριμελές Δικαστήριο με πλειοψηφική απόφαση έκρινε ότι οι εν λόγω νομοθεσίες που θεσπίστηκαν κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης (2012) παραβιάζουν το άρθρο 23 του Συντάγματος που αφορά την προστασία του δικαιώματος ιδιοκτησίας. H Κυβέρνηση έχει περιθώριο 42 ημερών να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

H εξέλιξη αυτή φέρνει προβληματισμό στην Κυβέρνηση, καθώς θα πρέπει να διαφοροποιήσει τους οικονομικούς της σχεδιασμούς, αφού το ποσό που θα χρειαστεί να καταβληθεί ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Λόγω της οικονομικής κρίσης, τον Δεκέμβριο του 2012 η βουλή ψήφισε τον σχετικό νόμο, ο οποίος τέθηκε άμεσα σε ισχύ, και προέβλεπε μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και πάγωμα των προσαυξήσεων για περίοδο δύο χρόνων.

Η Νομική Υπηρεσία είχε εκφράσει τη θέση ότι ο νόμος ήταν συνταγματικός, καθώς λήφθηκε βάσει της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που επικρατούσε τη συγκεκριμένη περίοδο στην Κύπρο.

Σε περίπτωση που τελεσιδικίσει η υπόθεση το κράτος θα πρέπει να επιστρέψει αναδρομικά όλα τα χρήματα που αποκόπηκαν από τους δημόσιους υπαλλήλους για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Το κόστος θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, που είτε έχασαν τις εργασίες τους είτε υπέστησαν δραματικές μειώσεις στα εισοδήματα τους.