κύκλωμα-λαθρεμπορίας-χρυσού-ενας-προ-560757
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 30.11.2018 | 22:03

Κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού: Ενας προφυλακιστέος -Δέκα ελεύθεροι

Ενας από τους 11 κατηγορούμενους για συμμετοχή στο κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού κρίθηκε προφυλακιστέος.

Οι υπόλοιποι δέκα που έχουν απολογηθεί ως τώρα αφέθηκαν ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Ο κατηγορούμενος που κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος φέρεται να έχει το ρόλο του «γυρολόγου» – εκείνου δηλαδή που συγκέντρωνε χρυσαφικά και άλλα αντικείμενα υψηλής αξίας και τα έδινε στα αρχηγικα μέλη του κυκλώματος.

Όλοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι υπάλληλοι στα καταστήματα της γνωστής αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων.

Δύο είναι ιδιοκτήτες άλλων αντίστοιχων επιχειρήσεων και ακόμη δύο επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται στο χώρο του χρυσού.

Εν αναμονή της απολογίας του βρίσκεται ο φερόμενος ως συναρχηγός του κυκλώματος ο Τούρκος υπήκοος συριακής καταγωγής.

Ο γνωστός τηλεοπτικός ενεχυροδανειστής έλαβε προθεσμία και θα απολογηθεί την Κυριακή.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο γνωστός ενεχυροδανειστής είπε χαρακτηριστικά: «Είμαι αθώος… οι κατηγορίες εις βάρος μου θα καταρρεύσουν» και πρόσθεσε: «Δεν έχω εμπλοκή με την παράνομη εξαγωγή χρυσού… Εγώ μπλέχτηκα επειδή συνεργαζόμουν με τους Τούρκους. Επειδή με το λεωφορείο έφευγαν και δικές μου βαλίτσες με χρυσό» προσθέτει και εξηγεί: «Τα δικά μου ήταν όλα νόμιμα θα αποδειχθεί μόλις έρθουν τα παραστατικά (των συναλλαγών)».

Ο ιδιοκτήτης αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων, ισχυρίζεται μέσω του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια ότι δεν τίθεται καν θέμα λαθραίας εξαγωγής χρυσού καθώς «στις εξαγωγές χρυσού από την Ελλάδα προς μη κοινοτικές χώρες, όπως η Τουρκία, δεν επιβάλλεται Φ.Π.Α. ή άλλη επιβάρυνση, και συνεπώς το ελληνικό δημόσιο δεν έχασε ούτε ένα ευρώ από χρυσό που εξήχθη είτε νόμιμα είτε παράνομα».

Με δήλωση που εξέδωσε ο συνήγορος του ενεχυροδανειστή, αναφέρει επίσης πως ο εντολέας του δεν εμπλέκεται σε καμία παράνομη δραστηριότητα και πως οι εξαγωγές χρυσού που προέβαινε ήταν απολύτως νόμιμες και γίνονταν μέσω του αεροδρομίου με όλα τα απαραίτητα παραστατικά. Ο κ. Κούγιας τονίζει επίσης πως «η αναφορά του ονόματος του εντολέως μας δεν οφείλεται σε κάποια δική του παραβατική συμπεριφορά, αφού τέτοια δεν υπήρξε, αλλά στο ότι ορισμένα πρόσωπα, με τα οποία συνεργαζόταν για τη νόμιμη εξαγωγή χρυσού, φέρονται ότι είχαν αναπτύξει παράλληλη δραστηριότητα συγκέντρωσης και εξαγωγής χρυσού με παράνομο τρόπο, χωρίς όμως ο εντολέας μας να έχει οποιαδήποτε γνώση, ανάμιξη ή ωφέλεια από αυτή την παράλληλη δραστηριότητα».