κρήτη-το-πολύχρωμο-χωριό-που-εντυπωσί-846527
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 26.11.2020 | 14:02

Κρήτη: Το πολύχρωμο χωριό που εντυπωσίασε το CNN

To συγκεκριμένο χωριό ξεχωρίζει. Και ξεχωρίζει για την εμφάνισή του και γιατί δεν μοιάζει με κανένα άλλο ελληνικό χωριό. Η φήμη του έχει φτάσει σε όλη την Ευρώπη και όχι άδικα. Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα παραδοσιακά χωριά της Κρήτης, γεμάτο χρώματα και αρώματα. Βρίσκεται στο νομό Ηρακλείου, έχει αποσπάσει διεθνείς διακρίσεις και από τα αμπέλια του παράγεται εκλεκτό κρητικό κρασί.

Όσα κι αν έχετε ακούσει για τις Αρχάνες είναι λίγα μπροστά σε όσα θα συναντήσετε αν τις επισκεφτείτε.

Το CNN Travel το έχει κατατάξει στη λίστα με τα ωραιότερα ελληνικά χωριά της Ελλάδας. Και όχι άδικα.

Οι Αρχάνες ξεδιπλώνουν την αρχοντική ομορφιά τους σε υψόμετρο 380, ενώ στα «πόδια» τους απλώνεται ο εύφορος κάμπος με τους ασημόγκριζους ελαιώνες και τα αμπέλια, απ’ όπου παράγονται τα καλύτερα κρασιά του νησιού.

 Είναι ένας πρότυπος παραδοσιακός οικισμός, γεμάτος χρώμα και καθαρές γειτονιές, με σπίτια αναπαλαιωμένα με τέχνη, μεράκι, μα πάνω απ’ όλα σεβασμό στην παράδοση του τόπου.

Αυτή η πολύχρωμη κωμόπολη βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της κοιλάδας του Γιούχτα. Θα τη βρεις σε απόσταση μόλις 16 χιλιομέτρων από το Ηράκλειο και θα ενθουσιαστείς από το πρώτο λεπτό που θα βρεθείς εκεί. Και όχι μόνο το καλοκαίρι.

Όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, περπατώντας στο χωριό συναντάς ουσιαστικά ένα παζλ από καλαίσθητα και περιποιημένα σπίτια και πολλές ιστορικές γωνιές. Όπως για παράδειγμα, το μουσείο στο οποίο θα βρεις πολλά ευρήματα των Μινωικών – Βυζαντινών χρόνων αλλά και σπουδαία εκθέματα λαογραφικής τέχνης, κτισμάτων εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και βυζαντινών εκκλησιών.

Και μάλλον αυτός ο συνδυασμός είναι που κάνει τις Αρχάνες τόσο διάσημες και αγαπητές. Το γεγονός ότι αυτό το ελληνικό χωριό να συνδυάσει τον σύγχρονο τρόπο ζωής με την παράδοση. Με έναν τέτοιο τρόπο που δεν έχει χάσει την πολιτιστική του ταυτότητα και τον χαρακτήρα του.

Από τα πέτρινα καλντερίμια και τα προσεγμένα σπίτια, μέχρι τις γάργαρες πηγές και τους ελαιώνες γύρω από το χωριό. Από τις γευστικές παραδοσιακές συνταγές και το ντόπιο κρασί μέχρι τις μαντινάδες και τα έθιμά του, αυτό το χωριό σου κλέβει την καρδιά για πάντα…

Στις Αρχάνες ανακαλύφθηκε ένα από τα αρχαιότερα πατητήρια στον κόσμο! Εκεί λοιπόν θα δοκιμάσεις ένα από τα πιο εκλεκτά (και φυσικά βραβευμένα) κρασιά της Ελλάδας αρκεί να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε σύντομα και πάλι. Γιατί πρόκειται για έναν προορισμό ιδιαίτερα καταλληλο για όλες τις εποχές του χρόνου.