κρήτη-συγκλονιστικό-βίντεο-δείχνει-τ-1082272
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 16.10.2022 | 19:25

Κρήτη: Συγκλονιστικό βίντεο δείχνει τις καταστροφές στη Σητεία

Συγκλονιστικές οι νέες εικόνες από τη Σητεία, την επόμενη μέρα της κακοκαιρίας που έπληξε την Κρήτη και «σάρωσε» τα πάντα στο πέρασμά της.

Συγκλονιστικό βίντεο από drone δείχνει τις καταστροφές στη περιοχή. Τα ορμητικά νερά κατέστρεψαν περιουσίες καθώς μέσα σε λίγη ώρα χάθηκαν κόποι ετών.

Πολλά αυτοκίνητα παρασύρθηκαν εκατοντάδες μέτρα και κατέληξαν μέσα στο λιμάνι. Στην περιοχή Βάγκα με την επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας απεγκλωβίστηκε κατάκοιτος άνδρας από το σπίτι του που είχε πλημμυρίσει.

Οι εικόνες από βίντεο drone από κάθε γωνιά της πόλης, δείχνουν το χάος που έφερε η κακοκαιρία.

Μέσα σε περίπου πέντε ώρες έπεσαν πάνω από 700 χιλιοστά νερό της βροχής με μεγάλη ένταση. Μεγάλο ερώτημα, το πώς από τη μια στιγμή στην άλλη, όχι απλά ισοπεδώθηκαν τα πάντα, αλλά κινδύνευσαν να χάσουν μέχρι και τις ζωές τους.

Οι κάτοικοι της Σητείας αντιμετώπισαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, την υδροδότηση και το οδικό δίκτυο, καθώς οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης μετατράπηκαν σε λίμνες και ήταν απροσπέλαστοι καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββάτου, ενώ κλειστοί παραμένουν κάποιοι και την Κυριακή.

Όπως αναφέρει το creta24, ο δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης έκανε λόγο για «βιβλική καταστροφή», ενώ όπως είπε «με το φως της ημέρας φάνηκε το τεράστιο πρόβλημα».

«Είναι τραγική η κατάσταση. Η Θεομηνία που μας έπληξε ήταν ένα πρωτόγνωρο γεγονός. Δεν έχει ξανασυμβεί, δηλαδή να βλέπουμε αυτοκίνητα στην θάλασσα, στο παραλιακό μέτωπο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

«Το Μαλεβίζι έχει τεράστια ανάγκη από αντιπλημμυρική προστασία»

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου ζήτησε τη στήριξη της πολιτείας με αποφασιστικό τρόπο, διευκρινίζοντας ότι «έχει έρθει η ώρα να καταλάβουμε ότι το Μαλεβίζι έχει τεράστια ανάγκη από αντιπλημμυρική προστασία» συμπληρώνοντας ότι στην περιοχή τα τελευταία δυο χρόνια από κύματα κακοκαιρίας, έχουν υπάρξει και άλλες μεγάλες καταστροφές.

Στη σύσκεψη που έγινε στο Δήμο Μαλεβιζίου συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιος για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, της Γενικής Γραμματέως Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνας Καλογήρου, του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, και της Γενικής Γραμματέως Υποδομών, Μαρίας – Έλλης Γεράρδη. Το παρών στη σύσκεψη έδωσαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ, ο δήμαρχος και μέλη του δημοτικού συμβουλίου , βουλευτές, τοπικοί φορείς, αλλά και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ και Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας που βρίσκεται από το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή.

Νωρίτερα το κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, όπως την Αγία Πελαγία, τη Λυγαριά και το Παλαιόκαστρο, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την ανάσυρση- από τη θάλασσα- των αυτοκινήτων που παρέσυραν τα ορμητικά νερά, ενώ μεταβαίνουν στη Σητεία, όπου και εκεί καταγράφηκαν εκτεταμένα προβλήματα και καταστροφές, από τη θεομηνία.