κοζάνη-αντιδράσεις-από-την-κατάργηση-545983
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 18.10.2018 | 08:38

Κοζάνη: Αντιδράσεις από την κατάργηση της Β΄ Γυμνασίου του Καλλιτεχνικού Σχολείου

Μόλις σαράντα ημέρες μετά τα εγκαίνια του Καλλιτεχνικού Σχολείου Κοζάνης και τις πανηγυρικές δηλώσεις ένθεν και κακείθεν για τη λειτουργία του, ζητείται …πολιτική παρέμβαση για τη λειτουργία της Β΄ τάξης , διαφορετικά το πρότυπο καλλιτεχνικό σχολείο για Στιγμιότυπο από τον αγιασμό του σχολείου, προ 40 ημερών το οποίο κυβερνητικοί και μη τοπικοί παράγοντες πανηγύρισαν για τη λειτουργία του, δείχνει …μετέωρο και ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις έρχονται να επισκιάσουν τη λειτουργία του. Οι μαθητές της Β΄ τάξης καλούνται να το εγκαταλείψουν και να επιστρέψουν στις προηγούμενες σχολικές τους κοινότητες, όπως τους ανακοινώθηκε. Η αιτία είναι ότι δεν επιτρέπει το υπουργείο Παιδείας τη λειτουργία ολιγομελούς τμήματος, γεγονός που εξοργίζει τη μαθητική κοινότητα, πρωτίστως, αλλά και τους γονείς των μαθητών που – δικαίως- αναστατώθηκαν και διαμαρτύρονται! Αξίζει να σημειωθεί πως το απόγευμα της Τρίτης έγινε σχετική σύσκεψη στο γραφείο του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου,  παρουσία της διευθύντριας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Βασιλικής Βόντσα, του Διευθυντή του Σχολείου Γρηγόρη Κοντού, όπου και ανακοινώθηκε στους γονείς ότι δεν μπορούν οι έξι μαθητές της Β΄ τάξης να συνεχίσουν να φοιτούν στο σχολείο, το οποίο επέλεξαν, με την αιτιολογία ότι ο αριθμός των μαθητών είναι πολύ μικρός. Το ζητούμενο για τους γονείς στην παρούσα φάση είναι να δοθεί από το Υπουργείο Παιδείας για τη Β΄ Γυμνασίου του Καλλιτεχνικού Σχολείου, άδεια λειτουργίας ολιγομελούς τμήματος , με τη διορία για την τοποθέτηση των καθηγητών να εκπνέει την Παρασκευή. Σε διαφορετική περίπτωση, από βδομάδα, οι μαθητές θα πρέπει να επιστρέψουν στο πρότερο σχολικό τους περιβάλλον, γεγονός που εξοργίζει τη μαθητική κοινότητα! Οι μαθητές έκαναν μια επιλογή, άλλαξαν ήδη μια φορά σχολικό περιβάλλον και τώρα αναγκάζονται να το εγκαταλείψουν!

Στο σχολείο σήμερα φοιτούν στο σύνολο 31 μαθητές, εκ των οποίων οι 6 στη Β΄ τάξη . Τα κενά που υπάρχουν σήμερα αφορούν τα καλλιτεχνικά μαθήματα – κατά βάση σε  καθηγητές του χορού, ενώ φαίνεται πως καλύπτονται τα μαθήματα γενικής παιδείας στα οποία υπήρχαν ελλείψεις μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα.  Οι γονείς έχουν ορίσει γενική συνέλευση για την Πέμπτη το απόγευμα στο σχολικό συγκρότημα του Κλείτου, ζητώντας από βουλευτές, δήμο και περιφέρεια να δώσουν το «παρών», κυρίως όμως για να υπάρξει παρέμβαση ώστε να βρεθεί μια λύση. Οι γονείς ζητούν από το υπουργείο να επιτρέψει τη συνέχιση της Β΄ τάξης ως ολιγομελούς τμήματος και οι κατατακτήριες εξετάσεις για τη Β΄ τάξη να γίνουν στα τέλη του μήνα, ώστε να εγγραφούν και νέοι μαθητές αν το επιθυμούν.

Από τις 28/9 το έγγραφο του υπουργείου – «Η Β΄ Γυμνασίου , σήμερα, τυπικά δεν υφίσταται»

«Η λειτουργία της Β΄ τάξης δεν είναι εφικτή γιατί το τμήμα θεωρείται πολύ ολιγομελές και παρήλθε ο χρόνος των επαναληπτικών εξετάσεων», λέει στο «e-ptolemeos.gr» η διευθύντρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Βασιλική Βόντσα, σημειώνοντας πως η αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης έχει κάνει αίτημα στο Υπουργείο για λειτουργία της Β΄ λυκείου και η απάντηση ήταν αρνητική. Το έγγραφο από το Υπουργείο, είπε, ήρθε στις 28/9 και τότε ζητήθηκε από τους μαθητές να εγγραφούν σε άλλο σχολείο, οπότε σήμερα η Β΄ τάξη στο καλλιτεχνικό σχολείο, τυπικά δεν υφίσταται! «Το Σχολείο ιδρύθηκε στις 14 Ιουλίου, έπρεπε με ταχύτατους ρυθμούς να οριστεί διευθυντής, να γνωστοποιηθεί στο κοινό η ίδρυσή του, να προβούμε σε προμήθεια εξοπλισμού και υποδομής και να γίνουν οι εισαγωγικές εξετάσεις, οι οποίες κανονικά γίνονται τον Ιούνιο. Ο αρχικός αριθμός των μαθητών ήταν στους 36 και τελικά γράφτηκαν 31 μαθητές, αριθμός μικρός. Το νομικό πλαίσιο κάνει λόγο για 25 μαθητές ανά τάξη, που σημαίνει ότι βάση Υπουργείου δεν μπορεί να λειτουργήσει η Β΄ και η Γ΄ τάξη», εξήγησε η κ. Βόντσα.

«Δεν υπάρχουν κενά καθηγητών, υπάρχει πλεόνασμα»

Την ίδια στιγμή απαντά πως υπάρχει πλεόνασμα καθηγητών και όχι κενά. «Υπάρχουν δύο καθηγητές καλλιτεχνικών, ένας  θεατρολογίας και μια γυμνάστρια με ειδικότητα τον χορό. Είναι υπερ- καλυμμένοι», απαντάει η διευθύντρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, λέγοντας, τέλος, πως σε κάθε περίπτωση η στελέχωση του σχολείου δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα της Β΄ τάξης. Το ζητούμενο για το Καλλιτεχνικό Σχολείο, στην παρούσα φάση, είναι να υπάρξει άμεσα η πολιτική παρέμβαση από όσους πανηγύριζαν για τα εγκαίνιά του, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους απρόσκοπτα οι μαθητές.

Πηγή: e-ptolemeos.gr