Κούνεβα για βιτριόλι: Γιατί πωλείται διαδικτυακά αφού απαγορεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία; - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
1
Δεκέμβριος
Back

Κούνεβα για βιτριόλι: Γιατί πωλείται διαδικτυακά αφού απαγορεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία;

Παρέμβαση σχετικά με τις επιθέσεις με βιτριόλι και το πώς αυτό πωλείται από το διαδίκτυο, ενώ απαγορεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, κάνει η Κωνσταντίνα Κούνεβα. Θύμα επίθεσης με καυστικό υγρό και η ίδια, η Κωνσταντίνα Κούνεβα θέτει σειρά ερωτημάτων, με αφορμή και την τελευταία επίθεση κατά Μητροπολιτών, στη Μονή Πετράκη.

 Αναλυτικά η δήλωση της Κωνσταντίνας Κούνεβα:

“Είναι πολύ οδυνηρό να συνειδητοποιούμε κάθε φορά που γίνεται επίθεση με βιτριόλι ότι δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια να απαγορευτεί ή έστω να περιορισθεί η δυνατότητα ελεύθερης διάθεσης του θειικού οξέος στην αγορά.

Τόσα χρόνια η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να διασφαλίσει την ουσιαστική εφαρμογή της κείμενης ευρωπαϊκής νομοθεσίας και επιθέσεις γίνονται ξανά και ξανά. Μήπως ήρθε επιτέλους η ώρα να αντιληφθούν οι αρμόδιοι ότι το βιτριόλι είναι χημικό όπλο και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση της ελεύθερης διάθεσής του στο ευρύ κοινό;

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό δεν θα είναι πλέον δυνατή η απόκτηση θειικού οξέος και άλλων πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών απλά και μόνο με την καταχώριση της συναλλαγής.

Ο νέος κανονισμός μειώνει τη διαθεσιμότητα πυκνού θειικού οξέος και άλλων πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών στο ευρύ κοινό. Επιτρέπεται να πωλείται θειικό οξύ σε μέλη του ευρέος κοινού μόνο έως το ανώτατο όριο του 15 % κατά βάρος. Τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να εφαρμόσουν καθεστώς αδειοδότησης. Στην περίπτωση αυτή, κατόπιν προσεκτικής εκτίμησης, μέλη του ευρέος κοινού θα μπορούσαν να λάβουν άδεια αγοράς, εισαγωγής, κατοχής ή χρήσης θειικού οξέος με ανώτατο όριο το 40 % κατά βάρος.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν μετά το τελευταίο περιστατικό επίθεσης με βιτριόλι είναι:

– Γιατί πωλείται διαδικτυακά το θειικό οξύ -βιτριόλι- αφού απαγορεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία;

– Είχε άδεια αγοράς ο ιερέας που προμηθεύτηκε το υγρό;

– Αν διαπιστωθεί πως το υγρό που χρησιμοποιήθηκε ήταν περιεκτικότητας άνω των προβλεπόμενων ορίων, πώς το διέθεσε διαδικτυακά η επιχείρηση σε άτομο που δεν έχει συναφή επαγγελματική δραστηριότητα;

– Δεδομένων των συχνών τελευταίων επιθέσεων με βιτριόλι, εκτός από την αυστηροποίηση των ποινών, ποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς θα χρησιμοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση για να διασφαλίσει την ουσιαστική εφαρμογή της κείμενης ευρωπαϊκής νομοθεσίας;

– Στις περιπτώσεις επιθέσεων με καυστικά υγρά, όπως το θειικό οξύ, τα θύματα έρχονται αντιμέτωπα με πολυέξοδες και συνεχείς επεμβάσεις αλλά και θεραπείες των οποίων τα έξοδα δεν καλύπτονται από ασφαλιστικούς φορείς. Δεν θα πρέπει να αλλάξει η σχετική πρόνοια και εκτός από τα έξοδα αποκατάστασης να καλύπτονται και θεραπείες, καθώς και η ψυχολογική στήριξη των θυμάτων και των συγγενών τους;”.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!