κουφοντίνας-κίνδυνος-να-επέλθει-αιφ-881502
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 05.03.2021 | 23:20

Κουφοντίνας: Κίνδυνος να «επέλθει αιφνίδιος θάνατος» λένε οι γιατροί

Κουφοντίνας: Κίνδυνος να «επέλθει αιφνίδιος θάνατος» λένε οι γιατροί

Με οξεία νεφρική ανεπάρκεια νοσηλεύεται πλέον ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου της Λαμίας, διανύοντας την 57 ημέρα απεργίας πείνας.

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε από το νοσοκομείο νωρίτερα σήμερα, «το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ, δεδομένης της επίμονης άρνησης του ασθενούς να σιτιστεί και να λάβει υγρά, τηρώντας απόλυτα την κείμενη νομοθεσία και σε εκτέλεση εισαγγελικής παραγγελίας, προέβη άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ανάνηψης για την υποστήριξη των ζωτικών του λειτουργιών, καθώς και σε κάθε δυνατή προσπάθεια για την διασφάλιση της υγείας του, όπως προτάσσει η ιατρική δεοντολογία και η σχετική νομοθεσία».

Οι γιατροί του απεργού πείνας, από την πλευρά τους, κατήγγειλαν με ανακοίνωσή τους το βράδυ της Παρασκευής πως παρά τις προσπάθειές τους να εξασφαλίσουν άδεια για να τον δουν, και παρότι είναι σύμφωνοι οι συνάδελφοί τους τους στο ΓΝ Λαμίας, το αίτημά τους δεν έχει ικανοποιηθεί.

Αναλυτικά, οι γιατροί του πολυισοβίτη, Θοδωρής Ζδούκος και Κατερίνα Ντουζέπη, έκαναν την εξής δήλωση:

«Η κατάσταση υγείας του απεργού πείνας και δίψας Δημήτρη Κουφοντίνα είναι εξαιρετικά κρίσιμη, αφού εμφάνισε οξεία νεφρική ανεπάρκεια και υπάρχει κίνδυνος να πέσει σε κώμα ή να επέλθει αιφνίδιος θάνατος.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, ως γιατροί της προσωπικής επιλογής του Δ. Κουφοντίνα, που τον έχουμε κατ’ επανάληψη επισκεφτεί και στη Φυλακή Δομοκού, και στην Παθολογική Κλινική και στη ΜΕΘ, ζητήσαμε από τη διοίκηση του Γ.Ν. Λαμίας να μεταβούμε στο νοσοκομείο. Με το αίτημά μας είναι σύμφωνοι και οι συνάδελφοι της ΜΕΘ του Γ.Ν. Λαμίας.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας να εξασφαλίσουμε τη σχετική άδεια, αυτό δεν έχει καταστεί δυνατό.

Χθες, ο διοικητής του νοσοκομείου Ανδρέας Κολοκυθάς, προφανώς καθ’ υπαγόρευση της κυβέρνησης, αρνήθηκε -με πρόσχημα τα μέτρα προστασίας για την COVID 19- να μας στείλει τις βεβαιώσεις μετακίνησης.

Σήμερα, δεν απαντάει στις κλήσεις μας στο προσωπικό του τηλέφωνο, στο γραφείο του και στα e-mail. Tη μοναδική φορά που καταφέραμε να σηκώσει το τηλέφωνο, προφασίστηκε κλήση από την ΥΠΕ δηλώνοντας ότι θα μας ενημερώσει αργότερα, πράγμα που δεν έγινε.

Καλούμε το Υπουργείο Υγείας και τον διοικητή του Γ.Ν. Λαμίας να σταματήσουν την παρελκυστική τακτική και να επιτρέψουν την επίσκεψή μας στον Δ. Κουφοντίνα, αποστέλλοντας τις βεβαιώσεις μετακίνησης.

Ζδούκος Θεόδωρος, Γενικός Ιατρός, Διευθυντής ΕΣΥ

Ντουζέπη Κατερίνα, Αναισθησιολόγος-Εντατικολόγος, Επιμελήτρια Α ΕΣΥ».

«Δέχθηκε ορό ενυδάτωσης»

Προ ολίγου, η δικηγόρος του κρατούμενου, κ. Κούρτοβικ, ανέφερε πως ο εντολέας της «συναίνεσε μετά από πίεση των δύο εξωτερικών ιατρών της οικογένειας που τον παρακολουθούν κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας, να δεχθεί τελικώς ορό ενυδάτωσης», μιλώντας στη Lifo.

Σχολιάζοντας, δε, τα δημοσιεύματα πως ο Δημήτρης Κουφοντίνας συναίνεσε να γίνουν «οι απαραίτητες ενέργειες» είπε: «Δεν ξέρω αν απαιτήθηκαν άλλες ενέργειες κι αν έγιναν άλλες ενέργειες».

Υπενθυμίζεται πως ο Δημήτρης Κουφοντίνας ζητά να μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού και όχι στις φυλακές Δομοκού.

Υπέρ του αιτήματός του διοργανώθηκε ακόμη μία πορεία στο κέντρο της Αθήνας απόψε, η οποία διαλύθηκε από την ΕΛ.ΑΣ., μετά την ένταση που επικράτησε μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.