κόβουν-παιδιά-πυρόπληκτων-από-τους-514597
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 03.09.2018 | 08:53

«Κόβουν» παιδιά πυρόπληκτων από τους παιδικούς σταθμούς

Τελειωμό δεν έχουν τα βάσανα για τους πυρόπληκτους της Αττικής, οι οποίοι, πέντε βδομάδες μετά τις φονικές πυρκαγιές, βλέπουν διαρκώς να ορθώνονται εμπόδια στην προσπάθειά τους να ξανασταθούν στα πόδια τους, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα:

— Οικογένειες πυρόπληκτων ενημερώνονται ότι τα παιδιά τους δεν γίνονται δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς του δήμου Μαραθώνα, με το πρόσχημα ότι δεν υπάρχουν θέσεις! Τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη – σε δύο μέρες, δηλαδή- ξεκινά η λειτουργία των παιδικών σταθμών, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να βρίσκονται «στον αέρα». Αυτές οι οικογένειες λοιπόν διαπιστώνουν με απόγνωση πως δεν θα μπορέσουν να στείλουν τα παιδιά τους σε κάποιον παιδικό σταθμό, είτε μέσω του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ, δωρεάν, είτε σε κάποια θέση εκτός ΕΕΤΑΑ.

— Άλλες οικογένειες, που έχουν χάσει τα πάντα και που μπορεί ακόμα να μην έχουν πάρει καν το έκτακτο επίδομα, καλούνται να πληρώσουν τροφεία για να γίνουν δεκτά τα παιδιά τους σε παιδικό σταθμό του δήμου Μαραθώνα! Συγκεκριμένα, οικογένεια που ζει εδώ και πολλές βδομάδες στον καταυλισμό του Αγίου Ανδρέα ενημερώθηκε ότι πρέπει να πληρώσει τροφεία για να πάει σε παιδικό σταθμό το παιδί της», διαβάζουμε στο σημερινό Ριζοσπάστη.

Παρόλες τις υποσχέσεις ότι όλα τα παιδιά πυρόπληκτων περιοχών της Αττικής θα γίνουν δεκτά στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, σύμφωνα και με την ανακοίνωση της ΕΕΤΑΑ με την οποία επιβεβαίωνε ότι η πρότασή της είχε γίνει δεκτή από το Υπουργείο Οικονομίας, το οποίο θα χορηγούσε επιπλέον πόρους, στην πράξη δεν φαίνεται να εφαρμόζεται κάτι τέτοιο. Η κυβέρνηση κι ο τοπικός δήμος πάλι με τον εθελοντισμό και την «προσφορά» από τους ιδιώτες (κατεδαφίσεις κατεστραμμένων σπιτιών) θα ασκήσουν πολιτική υπέρ των πυρόπληκτων;

Οι κάτοικοι πέντε εβδομάδες μετά την καταστροφική πυρκαγιά που άλλαξε τις ζωές τους για πάντα, με τα προβλήματα να γιγαντώνονται μέρα με τη μέρα, με την κυβέρνηση να τους στέλνει τα ειδοποιητήρια για τον ΕΝΦΙΑ, με πολλούς να μην έχουν πάρει τα επιδόματα που δικαιούνται ακόμη, με τον καμένο Βουτζά να στέκεται απειλητικά πάνω τους και να απειλεί με την πρώτη μεγάλη βροχή να ολοκληρώσει την καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά, παλεύουν για να ξανασταθούν στα πόδια τους.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής και η Επιτροπή Πυρόπληκτων, καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο δήμο Νέας Μάκρης – Μαραθώνα τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη στις 11 π.μ., για τον αποκλεισμό παιδιών πυρόπληκτων από τους παιδικούς σταθμούς αλλά και για την επιβολή τροφείων. Καλούν όσους πυρόπληκτους αντιμετωπίζουν πρόβλημα να συγκεντρωθούν τη Δευτέρα στις 10.30 π.μ. στο Στέκι Αλληλεγγύης (λεωφόρος Μαραθώνος 33), για να συμμετάσχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας. Για να απαιτήσουν το αυτονόητο, να μην μείνει κανένα παιδί πυρόπληκτης οικογένειας εκτός παιδικού σταθμού.