κούρεμα-100-σε-στεγαστικό-δάνειο-άνεργ-364307
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 16.02.2018 | 11:22

«Κούρεμα» 100% σε στεγαστικό δάνειο άνεργης μητέρας

Στην προστασία του οφειλέτη στο μέγιστο βαθμό έφτασε η Ελληνική Δικαιοσύνη, σε μια περίπτωση με θετικό αποτέλεσμα για την περιοχή του Πύργου και της Ηλείας. Με απόφασή του Ειρηνοδικείου Πύργου η 40χρονη οφειλέτης, απαλλάχθηκε από την υποχρέωση της καταβολής δόσεως προς την τράπεζα του ποσού της μηνιαίας δόσης των 198,80 ευρώ, για τα επόμενα τρία χρόνια. Την υπόθεση χειρίστηκε η δικηγόρος Πύργου Δώρα Καλάκου, που έχει χειριστεί αρκετές άλλες ακόμα με σημαντική επιτυχία και μεγάλα ποσοστά κουρέματος. Όμως αυτή η υπόθεση έφτασε στο 100%.

Η 40χρονη γυναίκα, μητέρα τεσσάρων παιδιών εκ των οποίων τα τρία ανήλικα, είναι άνεργη, ενώ το 2015-2016 είχε εργαστεί για διάστημα μόλις οκτώ μηνών. Η οικονομική κατάσταση της οικογένειας ήταν άσχημη και υπήρχε ο κίνδυνος του πλειστηριασμού για το ισόγειο διαμέρισμα των 88 τετραγωνικών που αποτελεί και την κύρια κατοικία της εξαμελούς οικογένειας από τον Πύργο. Το συνολικό υπόλοιπο της οφειλής ξεπερνούσε τις 24.000 ευρώ στα τέλη του 2015. Οι οικογένεια δεν μπορούσε υπό αυτές τις συνθήκες να καταβάλει τη δόση και προσέφυγε στη δικαιοσύνη θέλοντας να επωφεληθεί του ευεργετικού νόμου Κατσέλη.

Όπως τόνισε η δικηγόρος Δώρα Καλάκου, «… πρόκειται για την πρώτη απόφαση τέτοιου είδους στον Πύργο και την Ηλεία. Συνήθως σε ότι αφορά τα στεγαστικά δάνεια το «κούρεμα» γινόταν στο 80% της αντικειμενικής αξίας του δανείου. Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για μια γυναίκα που έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά και χρειαζόταν ουσιαστική βοήθεια λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει και ως πολύτεκνη με πολλά έξοδα για την ανατροφή των παιδιών της. Πρόκειται για μια περίπτωση αποδεδειγμένης οικονομικής αδυναμίας» εξήγησε η κα Καλάκου. Η Ειρηνοδίκης που εκδίκασε την υπόθεση αναγνωρίζοντας την αντικειμενική οικονομική αδυναμία της οφειλέτριας, εξάντλησε τα όσα επιτάσσει ο νόμος Κατσέλη και έλαβε μια γενναία απόφαση για την δανειολήπτρια.

Πηγή: ilialive