κώστας-βουτσάς-τι-είναι-η-τραχειοστομ-222346
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 21.02.2020 | 23:11

Κώστας Βουτσάς: Τι είναι η τραχειοστομία στην οποία υπεβλήθη

Νέο ιατρικό ανακοινωθέν εξέδωσε το νοσοκομείο «Αττικόν» για την κατάσταση του αγαπημένου ηθοποιού Κώστα Βουτσά που νοσηλεύεται από τις αρχές Φεβρουαρίου

Σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς ο ασθενής εξακολουθεί να παραμένει σε μηχανική υποστήριξη της αναπνευστικής και νεφρικής λειτουργίας για 15η μέρα.

«Ο κύριος Κώστας Βουτσάς εισήχθη στο Π.Γ.Ν.«ΑΤΤΙΚΟΝ» την Παρασκευή 07 Φεβρουαρίου 2020, με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού και επιβάρυνσης της καρδιακής και της αναπνευστικής του λειτουργίας.

Μεταφέρθηκε την ίδια ημέρα στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου, όπου και εξακολουθεί να νοσηλεύεται για 15η ημέρα, τραχειοστομημένος και με περιοδική μηχανική υποστήριξη της αναπνευστικής και της νεφρικής του λειτουργίας. Η κατάσταση του έχει σταθεροποιηθεί, αλλά παραμένει κρίσιμη».

Τραχειοστοµία ονομάζεται η εγχειρητική διάνοιξη της τραχείας και η τοποθέτηση ειδικού σωλήνα (τραχειοσωλήνας) εντός αυτής, µε σκοπό τον αερισµό του ασθενούς, παρακάµπτοντας την ανώτερη αναπνευστική οδό. Οι λόγοι μπορεί να το απαιτήσουν ποικίλλουν. Η τραχειοστοµία µπορεί να γίνει επειγόντως σε οποιοδήποτε χώρο, όπως στην περίπτωση οξείας απόφραξης της αεροφόρου οδού ή προγραµµατισµένα στο χειρουργείο που είναι και συνηθέστερη.

Η τραχειοστοµία µπορεί να είναι προσωρινή, δηλαδή µετά από κάποιο χρονικό διάστηµα να ακολουθήσει σύγκλιση του στοµίου, ή µόνιµη εφ όρου ζωής, όπως σε λαρυγγεκτοµή. Για όσο διάστημα παρεμένει ανοικτό το στόμιο, η αναπνοή διενεργείται κυρίως μέσω αυτού.