κώστας-καζάκος-σε-κλίμα-συγκίνησης-το-1072016
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 20.09.2022 | 09:52

Κώστας Καζάκος: Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, με πλήθος κόσμου να κατακλύζει το αίθριο στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, έγινε η τελετή αποχαιρετισμού του σπουδαίου ηθοποιού Κώστα Καζάκου.

Η εκδήλωση άνοιξε με τη φωνή του Κ. Καζάκου να απαγγέλλει το «Mal du depart» του Νίκου Καββαδία και τον «Άνθρωπο με το Ταμπούρλο» του Τάσου Λειβαδίτη και ολοκληρώθηκε με ένα απόσπασμα από την τελευταία παράσταση που συμμετείχε, το «Πώς να σωπάσω» της Τζένης Κόλλια και του ίδιου.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο γ.γ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Με βαθειά θλίψη, Κώστα, σε αποχαιρετά η ΚΕ, τα μέλη, οι φίλοι του Κόμματος, ο λαϊκός κόσμος που τον αγάπησες πολύ. Σε αποχαιρετάμε ως τον σπουδαίο κομμουνιστή καλλιτέχνη, τον αγαπημένο, τον πολύτιμο σύντροφό μας στα μικρά και τα μεγάλα, στα εύκολα και τα δύσκολα, στις χαρές και τις πίκρες της ζωής και του αγώνα. Αποχαιρετάμε, μα δεν θα ξεχάσουμε εσένα τον προικισμένο ηθοποιό, σκηνοθέτη και μεταφραστή θεατρικών έργων» τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα στην ομιλία αποχαιρετισμού εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Η προσφορά σου θα συνεχίσει για πολλά – πολλά χρόνια, θα επηρεάζεις, θα πείθεις, θα προβληματίζεις, θα προκαλείς δημιουργικό διάλογο, με το ίδιο σου το έργο, ανάμεσα σ’ αυτούς που θα γεννηθούν αύριο και πολύ μετά» πρόσθεσε.

Η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στα οικογενειακά βιώματα του Κώστα Καζάκου τα οποία συνέβαλαν και αυτά στο να επιλεξει «το δικό του βασικό αγωνιστικό μετερίζι της τέχνης, του πολιτισμού» και συμπλήρωσε: «Εκτός από τα οικογενειακά εφόδια και τις υποκειμενικές δυνατότητες που ανέπτυξε, ο Κώστας Καζάκος πέρασε σε νέα φάση ωρίμανσης, όταν η αγωνιστικότητά του τον οδήγησε στη συνάντηση με το ΚΚΕ, με τους αγώνες και την ιδεολογία του, την ιστορική επικαιρότητα και αναγκαιότητα περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό – κομμουνισμό».

«Αγαπημένε σύντροφε Κώστα, υπηρέτησες με πίστη και πάθος την προοδευτική δραματική τέχνη, με πυρήνα τη βαθιά εκτίμηση για τη διαπαιδαγωγητική δύναμή της, την άποψή σου ότι το θέατρο «παρέχει παιδεία και είναι η πιο λαϊκή, επίκαιρη, άμεσα κατανοητή και ζωντανή τέχνη», την πεποίθησή σου ότι «το θέατρο σίγουρα δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, μπορεί όμως να αλλάζει τους ανθρώπους» έτσι έλεγες. Γι’ αυτό η επιλογή των έργων σου, ως θιασάρχης και σκηνοθέτης, δεν ήταν καθόλου τυχαία» ανέφερε ακόμα η Αλέκα Παπαρήγα. Η ίδια μίλησε για την αντιδικτατορική δράση του Κ. Καζάκου και την σύλληψή του μαζί με την Τζένη Καρέζη εξαιτίας εξαιτίας «της παράστασης ‘Το Μεγάλο μας Τσίρκο’, το 1973, αφού κάθε παράσταση μετατρέπονταν σε λαϊκή διαδήλωση». Αναφέρθηκε επίσης στην αγωνιστική στάση του Κ. Καζάκου και όλα τα επόμενα χρόνια.

«Η ενότητα των λόγων και των έργων σου, είναι μεγάλος τίτλος τιμής που επάξια κατέκτησες.

Συμμεριζόμαστε τη θλίψη της οικογένειας, της Τζένης, του Αλέξανδρου, της Ηλέκτρας και της Μάγιας, του Κωνσταντίνου, όλων των συγγενών και των καρδιακών φίλων. Θα έλθουν στιγμές, που η θλίψη θα εναλλάσσεται με την ευχάριστη ανάμνηση της κοινής ζωής σας, με την ανάμνηση ακόμα και γεγονότων που σας έκαναν να γελάσατε με την καρδιά σας. Θα σας παρηγορεί ότι το έργο που άφησες θα καρπίσει σίγουρα, ότι μαζί με εσάς χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες θα τον θυμόμαστε, θα αναπολούμε τις στιγμές που ζήσαμε μαζί του στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στα ντοκιμαντέρ, με την βροντώδη θερμή φωνή του, στον κοινό μας αγώνα.

Αντίο αγαπημένε σύντροφε, θα συνεχίσουμε κουβαλώντας στους ώμους μας την ανάμνηση και ό,τι κερδίσαμε και απολαύσαμε από την προσφορά σου» κατέληξε στην ομιλία της η Α. Παπαρήγα.

«Εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ και με βαθιά θλίψη αποχαιρετάμε τον σπουδαίο σκηνοθέτη και ηθοποιό, τον αγαπημένο μας σύντροφο, Κώστα Καζάκο. Πάντα ο σύντροφος Κώστας ήταν εκεί, στο πλάι της ΚΝΕ, με ένα γνήσιο, αυθεντικό και εγκάρδιο νοιάξιμο» τόνισε στην ομιλία του ο γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος. «Σύντροφε Κώστα, σήμερα βάζουμε ψηλά τον πήχη, ώστε η δουλειά της ΚΝΕ στον Πολιτισμό, για την οποία τόσο νοιαζόσουν, να μετρά συνεχώς νέα, ποιοτικά βήματα. Θα σε αποχαιρετήσουμε όπως σου πρέπει, στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του ‘Οδηγητή’ στην Αθήνα, αφιερώνοντας την πρώτη μέρα στην πολύτιμη προσφορά και το έργο σου» σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Ν. Αμπατιέλος.

«Θα ήταν αδύνατο να μπορέσουμε ποτέ να εξηγήσουμε τη ζωή που μοιραστήκαμε μαζί του για τον λόγο ότι ξεπερνάει τα ανθρώπινα και αγγίζει τα θεϊκά. Σε αυτό το σπίτι κάθε μέρα ήταν γιορτή», είπε η κόρη του Κώστα Καζάκου, Ηλέκτρα, που τον αποχαιρέτησε εκ μέρους της οικογένειας.

Τον Κώστα Καζάκο αποχαιρέτησαν επίσης, ο Θεοδόσης Πελεγρίνης, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Γεράσιμος Δ. Σιάσος, πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ο Σπύρος Χαλβατζής, πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, ο ηθοποιός ‘Αγγελος Αντωνόπουλος, ο Βασίλης Πουλάκος εκ μέρους των αποφοίτων της Σχολής Υποκριτικής «Κώστας Καζάκος», η Μαριάνα Κάλμπαρη, καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης και η ηθοποιός και θεατρολόγος Χριστιάνα Μαντζουράνη.

Στεφάνια έστειλε το συγκρότημα Manowar με το οποίο είχε πρόσφατα συνεργαστεί, ο δήμος Πατρέων, η Οργάνωση Δυτικής Ελλάδας και η ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ