κορυφαίος-σκακιστής-κατηγορείται-ότ-472485
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 06.10.2022 | 10:21

Κορυφαίος σκακιστής κατηγορείται ότι «έκλεψε» σε πάνω από 100 αγώνες

Σκάνδαλο μεγατόνων ξέσπασε στο αγωνιστικό σκάκι τις τελευταίες ημέρες, καθώς από τους κορυφαίους παίκτες παγκοσμίως κατηγορείται ότι «έκλεψε» σε πάνω από 100 παρτίδες.

Ο Χανς Νίμαν έχει κατηγορηθεί από τον παγκόσμιο πρωταθλητή Μάγκνους Κάρλσεν για απάτη, αν και δεν έχουν ακόμη προσκομιστεί στοιχεία που να το αποδεικνύουν. Ωστόσο, μια νέα έρευνα του Chess.com θέλει τον Νίμαν να έχει πράγματι «κλέψει» σε αρκετούς σκακιστικούς αγώνες. Η έρευνα δεν βρήκε πάντως στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι οι φερόμενες απάτες διαπράχθηκαν σε αγώνες του Νίμαν εναντίον του Κάρλσεν, που τον πρωτοκατηγόρησε.

Ο 19χρονος Χανς Νίμαν έχει στο μεταξύ παραδεχθεί ότι «έκλεψε» σε αγώνες που έλαβαν χώρα όταν ήταν ακόμη πιο μικρός. Ο παίκτης κατηγόρησε τον Κάρλσεν, αλλά και το Chess.com ότι επιχειρούν να «καταστρέψουν» την καριέρα του.

Το σκάνδαλο ξεκίνησε τον περασμένο μήνα όταν ο Κάρλσεν, που από πολλούς θεωρείται ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών, ηττήθηκε από τον Νίμαν στο Sinquefield Cup σε μια μεγάλη ανατροπή. Έκτοτε, το Chess.com συνέταξε μια έρευνα έκτασης 72 σελίδων για τα παιχνίδια του Νίμαν στον ιστότοπο, στα οποία διαγωνίζονται οι περισσότεροι από τους κορυφαίους παίκτες του κόσμου – πολλές φορές διεκδικώντας κάποιο χρηματικό βραβείο.

Ο ιστότοπος απαγόρευσε την είσοδο στον Νίμαν για τις φερόμενες απάτες. Η ανάλυσή του συνέκρινε τις κινήσεις του Νίμαν με εκείνες που προτείνονται από υπολογιστές σκακιού – οι οποίοι είναι πολύ ισχυρότεροι ακόμη και από τους καλύτερους παίκτες – και την πιθανότητα των αποτελεσμάτων του, μεταξύ άλλων παραγόντων.

«Συνολικά, διαπιστώσαμε ότι ο Χανς πιθανότατα έχει διαπράξει απάτη σε περισσότερους από 100 διαδικτυακούς αγώνες σκακιού, συμπεριλαμβανομένων πολλών γεγονότων με χρηματικά έπαθλα», ανέφερε η έκθεση. «Ήταν ήδη 17 ετών όταν πιθανότατα “έκλεε” σε μερικούς από αυτούς τους αγώνες και τα παιχνίδια. Επίσης έκανε streaming σε 25 από αυτά τα παιχνίδια».

Η αναφορά έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις που έκανε προηγουμένως ο Νίμαν, στις οποίες ισχυριζόταν ότι είχε κλέψει μόνο σε άτυπα παιχνίδια στον ιστότοπο όταν ήταν 12 και 16 ετών, αλλά ποτέ σε ανταγωνιστικά παιχνίδια ή όταν έκανε streaming σε πλατφόρμες gaming όπως το Twitch.