κορωνοϊός-τι-συνέβη-στην-κηφισιά-και-ε-654168
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 06.05.2020 | 07:00

Κορωνοϊός: Τι συνέβη στην Κηφισιά και είχε τα περισσότερα κρούσματα

Μέσω της έκκλησης που απηύθυνε στους δημότες του αποκαλύπτει πως ο λόγος που ο αριθμός των κρουσμάτων εκτινάχθηκε στην Κηφισιά είναι σε μεγάλο βαθμό τα “ασυλλόγιστα πάρτι” της νεολαίας -και όχι μόνο.

Είναι αλήθεια πως ακόμα και εν μέσω καραντίνας, με “μυστικό” τρόπο, γόνοι εύοπορων οικογενειών της Κηφισιάς οργάνωναν πάρτι με δεκάδες καλεσμένους. Και, όπως ήταν φυσικό, ο φονικός ιός “ταξίδευε” από οικογένεια σε οικογένεια μέσω των παιδιών, τα περισσότερα από τα οποία, μάλιστα, είχαν μόλις επιστρέψει από το εξωτερικό (Βρετανία,ΗΠΑ, κ.ά) όπου σπουδάζουν.

Ο δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος απηύθυνε διάγγελμα στους πολίτες της περιοχής, μετά τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, για τα 116 κρούσματα κορωνοϊού στον Δήμο.

Ο κ. Θωμάκος ανάρτησε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, χαρακτηρίζοντας τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων «πραγματικά υψηλό».

Ο δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος με δήλωσή του, κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή πρώτον, στα ασυλλόγιστα πάρτι και της κοινωνικές συναντήσεις και δεύτερον, στην τήρηση των αποστάσεων, ιδιαίτερα στα πολυσύχναστα σημεία. «Δεν τηρούνταν πάντοτε οι αποστάσεις παρά τις διαρκείς και σχεδόν ολοήμερες επισημάνσεις της Δημοτικής Αστυνομίας με ειδικό μεγάφωνο και της Ελληνικής Αστυνομίας. Όχι λοιπόν κοντά- κοντά, όχι δίπλα- δίπλα και από σήμερα και με μάσκα εκεί όπου ανακοινώθηκε ότι απαιτείται η εφαρμογή της», σημείωσε.

«Τον αριθμό των κρουσμάτων στον Δήμο μας τον πληροφορήθηκα από την ενημέρωση του αρμόδιου υπουργού, ταυτόχρονα με όλους τους συμπολίτες. Πραγματικά η είδηση αυτή μας αναστάτωσε αυτονόητα και εύλογα και μάλιστα την ώρα που ετοιμαζόμαστε για την εν μέρει επαναφορά στην καθημερινότητα και τις επαναλειτουργίες.

«Ασυλλόγιστα πάρτι» στην Κηφισιά: Η έκκληση του δημάρχου μετά τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού

»Επικοινώνησα αμέσως με του αρμόδιους υπουργούς ζητώντας διευκρινίσεις και οδηγίες. Ωστόσο όπως μου είπαν – αλλά και εσείς και εγώ γνωρίζουμε κάποια πράγματα τα οποία θα επισημάνω – όχι για να κατηγορήσω αλλά για να επιστήσω την προσοχή από εδώ και πέρα

Πρώτον: τα ασυλλόγιστα πάρτι – λυπάμαι που το λέω και ας κάνω εχθρούς – ή τις κοινωνικές συναντήσεις αντίθετα στις οδηγίες και τον νόμο. Αυτά δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεύτερον: οι πολύ κοντινές αποστάσεις στα πολυσύχναστα σημεία των πόλεων μας και ειδικά εκεί που πωλείται ο καφές στο χέρι ή το παγωτό ή ένα γρήγορο φαγητό για πακέτο. Δεν τηρούνταν πάντοτε οι αποστάσεις παρά τις διαρκείς και σχεδόν ολοήμερες επισημάνσεις της Δημοτικής Αστυνομίας με ειδικό μεγάφωνο και της Ελληνικής Αστυνομίας. Όχι λοιπόν κοντά- κοντά, όχι δίπλα- δίπλα και από σήμερα και με μάσκα εκεί όπου ανακοινώθηκε ότι απαιτείται η εφαρμογή της.

Τρίτον: για τους νέους μας που ίσως δεν με ακούν, αλλά με ακούν περισσότερο, θέλω να πιστεύω, οι γονείς τους. Οι νέοι μας στις βόλτες, στα πάρκα, αγκαλιασμένοι – καμιά φορά και μεγαλύτεροι, δίπλα-δίπλα στα παγκάκια και, συγγνώμη που θα το πω, ο ένας πάνω στον άλλον, τη στιγμή που ο πατέρας και η μητέρα τους φορούν τη μάσκα και κρατούν αποστάσεις. Οι νέοι μας πρέπει να καταλάβουν ότι με αυτόν τον τρόπο ακυρώνουν την προσπάθεια των γονέων τους και βάζουν σε κίνδυνο κυριολεκτικά ζωές. Δεν το έχουν καταλάβει επαρκώς γιατί νιώθουν αλώβητοι.

Χωρίς να παραστήσω το υπόδειγμα – ούτε νιώθω ότι είμαι – αυτές τις ημέρες της καραντίνας συνέβη να έχω τα γενέθλιά μου και την γιορτή μου όπως και η κόρη μου. Κι όμως δεν αγκαλιαστήκαμε, δεν ανταλλάξαμε φιλιά και στο εορταστικό τραπέζι κρατήσαμε αποστάσεις δύο μέτρων. Χωρίς να θέλω να κάνω το υπόδειγμα, έτσι πρέπει να προσαρμοστούμε, κι εγώ ακόμα νιώθω ότι δεν έκανα αρκετά.

Είναι θέμα σεβασμού όχι μόνο στη ζωή μας αλλά και στη ζωή του άλλου, του διπλανού, του γείτονα, όποιου συναναστρεφόμαστε. »Η Δημοτική Αστυνομία και η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσουν να κάνουν το καθήκον τους. Όμως δεν φτάνουν.

Ο Δήμος μας είναι ο τρίτος σε έκταση δήμος του λεκανοπεδίου με τόσο πολυσύχναστα σημεία και τόσους δρόμους που προσφέρονται για περίπατο και για συνωστισμό. Πρέπει εσείς συμπολίτισσες και συμπολίτες πρέπει και εσείς να κάνετε την επισήμανση, την αυστηρή παρατήρηση, μη διστάζετε και, εν ανάγκη, να μας ειδοποιήσετε, όταν παρατηρείτε ότι δεν τηρούνται οι κανόνες. »Οι πόλεις μας είναι πανέμορφες και πάντα θα είναι πόλος έλξης και της φύσης και της αγοράς.

Είναι αυτονόητο τώρα που τα καταστήματα μας λειτουργούν σε Κηφισιά και Νέα Ερυθραία θα τα εμπιστευτούμε και θα τα προτιμήσουμε ξανά. Ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε και τους επισκέπτες στα καταστήματά της ήπιας αναψυχής τα οποία ο δήμος μας θα στηρίξει ποικιλοτρόπως. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια».

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες και η “Εστία”

Εστία

Οι περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα- Δεύτερη η Κηφισιά

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία – τα οποία επικαλέστηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την τακτική ενημέρωση– μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 2.626 κρούσματα κοροναϊού.

Από αυτά περισσότερα από τα μισά, σε ποσοστό 55,9% εντοπίζονται στην Αττική, με τα 237 από αυτά σε δομές φιλοξενίας ή οικισμούς σε ειδικές ομάδες πληθυσμού.

Από εκεί και πέρα, ακολουθούν 198 κρούσματα στην Κεντρική Μακεδονία, 160 στη Δυτική Μακεδονία, 125 σε πλωτά μέσα, 94 στη Δυτική Ελλάδα, 93 στη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και λιγότερα στις υπόλοιπες περιφέρειες.

Σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων, κανένα κρούσμα δεν υπήρχε στην Ευρυτανία, τη Λακωνία και τη Φωκίδα, ενώ από τις πόλεις ανά την επικράτεια τα περισσότερα κρούσματα είχαν η Καστοριά με 85, η Κοζάνη με 71, η Λάρισα με 50 και η Ηλεία με 48.

Στην πρώτη 15άδα των δήμων:

1) Δήμος Αθηναίων 314

2) Κηφισιά 116

3) Θεσσαλονίκη 85

4) Καστοριά 79

5) Φιλοθέης – Ψυχικού 73

6) Πειραιά 79

7) Χαλανδρίου 52

8) Γλυφάδας 59

9) Περιστερίου 46

10) Λαρισαίων 42

11) Πατραίων 38

12) Νέας Σμύρνης 37

13) Αμαρουσίου 36

14) Νέας Ιωνίας 35

15) Ξάνθης 34

Από αυτούς του δήμους, επτά και συγκεκριμένα η Κηφισιά, η Καστοριά, η Φιλοθέη-Ψυχικό, το Χαλάνδρι, η Ξάνθη και η Νέα Ιωνία Αττικής παρουσιάζουν έντονο επιδημιολογικό ενδιαφέρον λόγω ιδιομορφίας της τοπικής διασποράς και τον αριθμό των κρουσμάτων με τον συνολικό αριθμό πληθυσμού του δήμου.

Ωστόσο, όπως γράφει και το thetoc.gr, υπάρχει κι ένας επιπλέον λόγος:

Η δεξίωση στη Κηφισιά σε γνωστό κοσμικό κέντρο- εστιατόριο έγινε, όπως έχει γράψει το thetoc στις 7 Μαρτίου. Στην δεξίωση που οργάνωσε διάσημος γιατρός, πανεπιστημιακός και από εκείνου που συχνά πυκνά κάνουν δηλώσεις και συμβουλεύουν τους Ελληνες για το τι πρέπει να κάνουν, ήταν καλεσμένη όλη η “καλή Αθήνα”. Επιστήμονες , γιατροί, πανεπιστημιακοί, επιχειρηματίες, εφοπλιστές, στελέχη Τραπεζών και δημοσιογράφοι.

Η δεξίωση δόθηκε με αφορμή τα γεννέθλια της δεύτερης συζύγου του γιατρού και κράτησε πολλές ώρες. Πώς ακριβώς έγινε και ο ιός μεταδόθηκε σε τόσους πολλούς είναι μάλλον άγνωστο. Κάποιες πληροφορίες που όμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί θέλουν το μετρ ντ οτελ να ήταν θετικός αν και ασυμπτωματικός και να κόλλησε όλον τον κόσμο. Σίγουρα κόλλησε και τον ιδιοκτήτη του κέντρου που ευτυχώς δεν την πέρασε την ασθένεια σοβαρά.

Πηγή: libre.gr