Categories: Κοινωνία

Κορωνοϊός: Τι συμβαίνει στον οργανισμό με τη 2η δόση των εμβολίων Pfizer και Moderna

Τα εμβόλια mRNA εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός χρειάζονται δύο δόσεις για να «ξυπνήσουν» το ανοσοποιητικό και να μας προστατεύσουν αποτελεσματικά. Τώρα μια νέα μελέτη εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό και γιατί είναι απαραίτητο να μην αμελήσουμε την δεύτερη δόση.

Τα εμβόλια mRNA είναι αυτά των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τους υπάρχει εδώ και δύο δεκαετίες. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που χορηγήθηκαν τόσο μαζικά σε ανθρώπους και η αποτελεσματικότητά τους ξάφνιασε τους ειδικούς.

Ει μη τι άλλο, με τα εμβόλια της γρίπης είχαν συνηθίσει σε μια αποτελεσματικότητα που έφτανε το 60%. Με τα εμβόλια του κορωνοϊού, όμως, υπερβαίνει το 90%.

Για να εξακριβώσουν που οφείλεται αυτή η διαφορά, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ αποφάσισαν να μελετήσουν 56 υγιείς εθελοντές. Όλοι τους έκαναν το εμβόλιο της Pfizer.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα πριν και μετά από κάθε δόση οι εθελοντές έδιναν δείγματα αίματος. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να μετρήσουν τα αντισώματά τους και τα επίπεδα διαφόρων πρωτεϊνών. Τους επέτρεψε επίσης να ελέγξουν τα επίπεδα και τη αντίδραση χιλιάδων διαφορετικών τύπων ανοσοποιητικών κυττάρων.

Πανίσχυρη αντίδραση

Όπως διαπίστωσαν, η δεύτερη δόση αυξάνει κατακόρυφα τον αριθμό των αντισωμάτων που παράγονται για να αναχαιτιστεί ο κορωνοϊός. Επιπλέον, κινητοποιεί ανοσοποιητικά κύτταρα τα οποία σχεδόν δεν αντιδρούν όταν μολύνει τον οργανισμό ο κορωνοϊός.

«Η δεύτερη δόση ασκεί πανίσχυρη δράση, που ξεπερνά μακράν εκείνη της πρώτης», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Bali Pulendran, καθηγητής Παθολογοανατομίας, Μικροβιολογίας & Ανοσολογίας στο Στάνφορντ. «Πολλαπλασιάζει την παραγωγή αντισωμάτων και προκαλεί πανίσχυρη αντίδραση των Τ-κυττάρων η οποία ήταν απούσα μετά την πρώτη δόση. Οδηγεί επίσης σε εντυπωσιακή ενίσχυση της έμφυτης (εγγενούς) ανοσοποιητικής αντίδρασης».

Αφυπνίζουν και τα… κοιμισμένα κύτταρα

Ειδικότερα, η δεύτερη δόση κινητοποιεί ορισμένα ανοσοποιητικά κύτταρα που δεν αντιδρούν στην πρώτη, λένε οι ερευνητές. Τα κύτταρα αυτά φυσιολογικά είναι αδρανή. Όταν ο κορωνοϊός μολύνει έναν άνθρωπο, αυτή η υποομάδα των κυττάρων ενεργοποιείται ελάχιστα έως καθόλου. Ωστόσο τα ίδια κύτταρα αντιδρούν πολύ ισχυρά στα εμβόλια mRNA.

Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, πριν από τον εμβολισμό αποτελούν το μόλις 0,01% των κυττάρων του αίματος. Μετά τη δεύτερη δόση όμως, ο αριθμός τους 100πλασιάζεται και φτάνουν να αποτελούν το 1% των κυττάρων του αίματος.

Τα κύτταρα αυτά φέρουν γονίδια με πανίσχυρες αντιϊικές ιδιότητες. «Η αύξησή τους μία ημέρα μετά την δεύτερη δόση είναι εκπληκτική. Είναι πιθανό αυτά τα κύτταρα να προκαλούν μια δράση διαρκείας εναντίον όχι μόνο του κορωνοϊού, αλλά και άλλων ιών», είπε ο Dr. Pulendran.

Comments are closed.


Recent Posts

Gazprom: “Κόβει” το φυσικό αέριο στην Ιταλία τουλάχιστον έως τις 4 Οκτώβρη

Η ιταλική Eni ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα παραλάβει φυσικό αέριο από την ρωσική Gazprom τη Δευτέρα και ότι η…

33 λεπτά ago

ΠΑΣΟΚ: Ο κ. Μητσοτάκης αλλάζει τις εκδοχές σαν τα πουκάμισα στο ζήτημα των υποκλοπών

Με αιχμές σχολίασε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής την αναφορά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη συνέντευξή του στους Sunday Times για το…

2 ώρες ago

Συνελήφθη αστυνομικός για πλαστογραφία και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, συνελήφθη πρώτες πρωινές ώρες χθες, Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022, αστυνομικός κατηγορούμενος για πλαστογραφία…

2 ώρες ago

Κέρκυρα: Έφυγε από την ζωή ο Λάκης Γερογιάννης

Έφυγε από τη ζωή το πρωί του Σαββάτου σε ηλικίας 64ετων ο Λάκης Γερογιάνης, ο οποίος νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της…

2 ώρες ago

Μητσοτάκης στους Sunday Times: Θα πω στην Λιζ Τρας ότι τώρα είναι η ώρα για την επιστροφή των Γλυπτών

Το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα πρόκειται να θέσει στην ομόλογό του,…

2 ώρες ago

Βουλγαρία: Νίκη του Μπορίσοφ δέιχνουν τα πρώτα exit poll

Το συντηρητικό κόμμα Gerb του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ είναι ο νικητής των εκλογών στην Βουλγαρία εξασφαλίζοντας το 25,% των…

2 ώρες ago