kορονoϊός-τέταρτο-κρούσμα-στη-γαλλία-728519
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 28.01.2020 | 21:16

Kορονoϊός: Τέταρτο κρούσμα στη Γαλλία

Το τέταρτο κρούσμα του νέου κοροναϊού επιβεβαιώθηκε στη Γαλλία. Πρόκειται για έναν ηλικιωμένο Κινέζο τουρίστα που βρίσκεται σε «σοβαρή κατάσταση», ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής Υγείας.

Ο άνδρας που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Παρισιού ήλθε από την επαρχία Χουμπέι, όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα θύματα στην Κίνα και τώρα νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας, συμπλήρωσε ο Ζερόμ Σαλμόν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 250 Γάλλοι και περισσότεροι από 100 υπήκοοι άλλων ευρωπαϊκών χωρών θα επαναπατριστούν με δύο αεροσκάφη από την Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού στην Κίνα, και «μονάχα στους υγιείς και χωρίς συμπτώματα πολίτες θα επιτραπεί να ταξιδέψουν», ανακοίνωσε σήμερα τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Νωρίτερα σήμερα, η υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ανιές Μπιζίν γνωστοποίησε ότι ένα πρώτο αεροσκάφος με το οποίο θα επαναπατριστούν Γάλλοι θα επιστρέψει στα τέλη της εβδομάδας, την Παρασκευή ή το Σάββατο.

Από την πλευρά της, η Κομισιόν διευκρίνισε, σε δελτίο Τύπου, ότι το αυτό το πρώτο αεροσκάφος θα αναχωρήσει από τη Γαλλία την Τετάρτη το πρωί, ενώ το δεύτερο αεροπλάνο θα αναχωρήσει «αργότερα μέσα στην εβδομάδα».

«Βάσει των πρώτων υπολογισμών, περίπου 250 Γάλλοι θα μεταφερθούν με το πρώτο αεροσκάφος και περισσότεροι από 100 πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών με το δεύτερο αεροσκάφος», επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συγχρηματοδοτήσει τα έξοδα μεταφοράς με το αεροπλάνο, διευκρίνισε η Επιτροπή, στο πλαίσιο ενός αιτήματος βοήθειας από τη Γαλλία, βάσει του οποίου ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

«Το Κέντρο Συντονισμού της Έκτακτης Αντίδρασης της ΕΕ (…) βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα κράτη μέλη, τις αντιπροσωπείες της ΕΕ στην περιοχή και την πρεσβεία της Κίνας στις Βρυξέλλες. Μια πρόσθετη στήριξη από την ΕΕ μπορεί να δοθεί έπειτα από αίτημα», τόνισε ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διαχείριση των Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς.

«Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τα κράτη μέλη και να διασφαλίσουμε μια σθεναρή και συντονισμένη απάντηση της ΕΕ, εκτός και εντός της ΕΕ, μπροστά στην κατάσταση το κοροναϊού που εξελίσσεται», υπογράμμισε η Στέλλα Κυριακίδου, η Επίτροπος που είναι επιφορτισμένη με την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων.