κορωνοϊός-ποιο-είναι-το-δεύτερο-covid-free-ν-441364
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 02.11.2020 | 12:53

Κορωνοϊός: Ποιο είναι το δεύτερο “COVID-free” νησί μετά την Αμοργό

Η Θάσος είναι το δεύτερο νησί, μετά την Αμοργό, που μπορεί να χαρακτηριστεί ως «COVID-free», καθώς παραμένει χωρίς κρούσμα κορωνοϊού εντός της κοινότητας.

Εντός των πλαισίων αυτών, ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον ΕΟΔΥ, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων, για να περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες  οι μετακινήσεις πολιτών από και προς τη Θάσο, για να μην εξαπλωθεί ο κορωνοϊός στο νησί.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος του ΙΣΚ, Αναστασία Αντωνίου- Πούγγουρα, υπογραμμίζει ότι τα τελευταία 24ωρα βρίσκεται σε επικοινωνία τόσο με τον δήμαρχο του νησιού όσο και τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, προκειμένου να προστατευθεί το νησιωτικό τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας από τη μετάδοση του κορωνοϊού.

«Μέχρι στιγμής», σημειώνει η κ. Αντωνίου, «η Θάσος παραμένει χωρίς κανένα κρούσμα κορωνοϊού και παρά το γεγονός ότι διοικητικά και γεωγραφικά υπάγεται στην Π.Ε. Καβάλας, στον υγειονομικό χάρτη εξακολουθεί να παραμένει στο πράσινο χρώμα. Ωστόσο, η επικοινωνία των κατοίκων του νησιού με το ηπειρωτικό τμήμα είναι καθημερινή και αναπόφευκτη μέσω των πορθμειακών γραμμών Καβάλας-Πρίνου και Κεραμωτής- Λιμένα».

«Οι μετακινήσεις των πολιτών», επισημαίνει η πρόεδρος του ΙΣΚ, «τόσο από την Καβάλα όσο και τη γειτονική Ξάνθη από και προς το νησί της Θάσου είναι καθημερινές. Το γεγονός αυτό αυξάνει τους κινδύνους της διασποράς του ιού και κατ’ επέκταση της μετάδοσής του στους κατοίκους του νησιού με όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν στην περίπτωση που πρέπει να μεταφερθούν ή να νοσηλευτούν. Το Κέντρο Υγείας του νησιού μπορεί να είναι σε άριστη οργανωτική επάρκεια, πλην όμως η δυναμική του παραμένει περιορισμένη. Για τους λόγους αυτούς πρέπει όλοι να επιδείξουν συλλογική ευθύνη και να προστατέψουμε με κάθε τρόπο τους κατοίκους του νησιού από τη διασπορά του ιού», υπογραμμίζει καταληκτικά.