Κορωνοϊος- ΟΣΕΑΔΕ: Καταπάτηση της εκ περιτροπής εργασίας 

  • Απο Μάκης Χολέβας
  • 4 Απριλίου 2020 - 20:50
  • Comments Off

«Παρά το γεγονός ότι οι 6 από τους 7 συντονιστές, έχουν εκδώσει απόφαση για εκ περιτροπής εργασία και προχωρούν στην επίσης απαραίτητη απόφαση, για τη λειτουργία  με προσωπικό ασφαλείας των υπηρεσιών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πολλαπλασιάζονται οι τηλεφωνικές κυρίως ενημερώσεις και καταγγελίες, ότι η καταπάτηση της εκ περιτροπής εργασίας  διευρύνεται εκτός από την ΑΔ της Μακεδονίας -Θράκης και στις Αποκεντρωμένες Κρήτης, Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας-Στερεάς και της Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας», καταγγέλλει η Ομοσπονδια Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ).

Τονίζει ότι «η ανεπίσημη – προφορική – “δικαιολογία”, είναι ότι σε τελευταία ανάλυση, κριτήριο δεν είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και της υγείας των εργαζόμενων, ΑΛΛΑ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ και σε αυτή τη βάση κάθε προϊστάμενος, σε συνεννόηση με τους συντονιστές, “εφευρίσκουν” διάφορες ”υπηρεσιακές πατέντες”. Όπως την υποχρεωτική παροχή κανονικών αδειών, την δήθεν εκ περιτροπής, ενώ από την άλλη η πλειοψηφία των εργαζόμενων εργάζεται. Υπάρχουν επίσης υπηρεσίες, στις οποίες με βάση τα παρουσιολόγια, ΟΛΟΙ  ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ

Χρησιμοποιείται τελευταία και το εξής επιχείρημα από πάρα πολλά διευθυντικά στελέχη των ΑΔ, μετά από προφορικές εντολές και συμφωνίες, για να φοβίσουν τους εργαζόμενους και έτσι να τους “πείσουν” να καταπατούν την εκ περιτροπής και εξ αποστάσεως εργασία με κίνδυνο της υγείας τους: “Η κυβέρνηση αν συνεχιστεί η κατάσταση θα περικόψει το μισθό με βάση τα στοιχεία της εκ περιτροπής εργασίας”, οπότε όποιος είναι “μάγκας” δεν θα μειωθεί ο μισθός του!!!!!

Η κατάσταση αυτή περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, από την υποκειμενική πολλές φορές ταύτιση της εκ περιτροπής, με την εξ αποστάσεως εργασία και την εκ περιτροπής αυτοπρόσωπη παρουσία στους χώρους εργασίας. Οι εργαζόμενοι των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων  Ελλάδας δεν επέλεξαν με τη θέλησή τους, αλλά με κυβερνητική απόφαση για λόγους “δημοσίου  συμφέροντος” την εκ περιτροπής , την εξ αποστάσεως και την εκ περιτροπής αυτοπρόσωπη εμφάνιση στους εργασιακούς χώρους.

Προειδοποιούμε την κυβέρνηση, να μην τολμήσει, την κατάσταση που διαμορφώνεται με την πανδημία, να την αξιοποιήσει σε μελλοντικές αντεργατικές ρυθμίσεις και περικοπές μισθών. Οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν αγωνιστικά και θα καταργήσουν κάθε αντιλαϊκή επίθεση.

Σε αυτές τις συνθήκες αναλαμβάνουν σοβαρή πολιτική και διοικητική ευθύνη οι προϊστάμενοι, οι συντονιστές και ιδιαίτερη πολιτική ευθύνη η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών, που οφείλουν να ξεκαθαρίσουν άμεσα την κατάσταση και να πάρουν μέτρα υπέρ της προστασίας της δημόσιας υγείας και της υγείας των εργαζόμενων στις ΑΔ της Ελλάδας.

Αναδεικνύονται επίσης, η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης άλλα και το δίκιο των αιτημάτων μας, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων και κατηγοριών στις υπηρεσίες των ΑΔ, οι οποίες στην συντριπτική τους πλειοψηφία  λειτουργούν σε καθημερινή βάση και πριν τον κορονοϊό,  με προσωπικό, όσο το προσωπικό ασφάλειας.

Για παράδειγμα: οι Δασικές υπηρεσίες από 35.000-38.000 προσωπικό για την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασών σε όλη την χώρα, λειτουργούν με λιγότερα από 2000 άτομα  και με μηδενική ουσιαστικά χρηματοδότηση, γιαυτό δεν προστατεύονται ούτε διαχειρίζονται ολοκληρωμένα τα δάση. Οι διευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης  αντί για 2500 εργαζόμενους λειτουργούν με λιγότερους από 500 εξυπηρετώντας 1.000.000 αλλοδαπούς πολίτες και o κατάλογος τελειωμό δεν έχει.

Το ΔΣ της Ο.Σ.Ε.Α.Δ.Ε. με  ικανοποίηση, διαπίστωσε ότι την 02-04-2020 (22 ημέρες, μετά την δημοσίευση της ΠΝΠ ΦΕΚ Α55/11.03.2020 που το προέβλεπε και δεκαεννέα (19) μετά το πρώτο σχετικό έγγραφό μας), ο συντονιστής της ΑΔΜΘ κ. Ι.Σάββας, αποφάσισε να εφαρμόσει επιτέλους  την ισχύουσα νομοθεσία, (ως προς το δεύτερο σκέλος της), για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εκδίδοντας την απαραίτητη απόφαση για την ενδεχόμενη λειτουργία με προσωπικό ασφαλείας, στις υπηρεσίες της ΑΔΜΘ.

Η έκδοση όμως της συγκεκριμένης απόφασης, δεν αναιρεί το γεγονός της συνέχισης της μη έκδοσης απόφασης για την εκ περιτροπής και εξ αποστάσεως εργασία λόγω εκτάκτων συνθηκών, στην ΑΔΜΘ η οποία θα εξασφάλιζε τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό υπαλλήλων ανά οργανική μονάδα, προκειμένου να αποφεύγεται η δημιουργία επικίνδυνων για την υγειά συνθηκών εργασίας και των μετακινήσεων των εργαζομένων σε καθημερινή βάση.     Με δεδομένη την αδιαμφισβήτητη, όσο και ανεξήγητη με όρους χρηστής διοίκησης, καθυστέρηση, προκειμένου να πράξει ο συντονιστής της ΑΔΜΘ τα αυτονόητα,  καλούμε τους συναδέλφους στην ΑΔΜΘ σε επαγρύπνηση για την λήψη των απαραίτητων και αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας τους στις υπηρεσίες της ΑΔΜΘ.

Ρωτάμε όμως κάθε συνάδελφο και αρμόδιο (αν και αρχίζουμε πλέον να κουραζόμαστε ) : ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΒΓΗΚΕ ΩΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ με αριθμό πρωτοκόλλου , δημοσιευμένο στη διαύγεια κλπ κλπ και ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΑΝΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ – ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑ στις υπηρεσίες της ΑΔΜΘ και εάν αυτό είναι και ένας από τους λογούς, της μη εφαρμογής της, στην πράξη;

Σε αυτή την συγκυρία της υγειονομικής κρίσης, η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια. Επίσης δεν χωρά καμία διοικητική ολιγωρία ή άλλη σκοπιμότητα, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και την ζωή των εργαζομένων.

Το  Δ.Σ. της  ΟΣΕΑΔΕ θα συνεχίσει να καταγγέλλει, να αποκαλύπτει και να αναδεικνύει, κάθε πρόβλημα που δεν έχει επιλυθεί και να καταλογίζει τις πολιτικές και διοικητικές  ευθύνες και επιφυλάσσεται  να προβεί, σε κάθε ενέργεια, εναντίον κάθε υπεύθυνου, που με τις πράξεις του ή τη μη έγκαιρη λήψη των απαραίτητων μέτρων και ενεργειών, ενδεχομένως να ευθύνεται για την έκθεση σε κίνδυνο της ζωής και της υγείας των εργαζομένων στις ΑΔ της Ελλάδας, αλλά και της δημόσιας υγείας.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΜΕΤΡΑ, ΟΣΕΑΔΕ, ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!