κορωνοϊός-έλεγχοι-πρόστιμα-ύψους-262-300e-κα-923158
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 29.12.2021 | 18:24

Κορωνοϊός-έλεγχοι: Πρόστιμα ύψους 262.300€ και λουκέτο σε 5 επιχειρήσεις

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α., Σ.ΕΠ.Ε, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενήργησαν την Τρίτη 28.12.2021 συνολικά   86.848 ελέγχους και κατέγραψαν 648 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 262.300 και κύρωση αναστολής λειτουργίας  (15) ημερών σε (5) επιχειρήσεις.  

 Α. Κυριότερες παραβάσεις:

  1. Μη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους/Μη τήρηση αποστάσεων
  2. Μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος
  3. Παραβίαση καραντίνας.
  4. Εξυπηρέτηση πελατών σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης και κέντρων διασκέδασης χωρίς την κατοχή πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης από την covid 19

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Περιφέρεια Αττικής

  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικά πρόστιμα ύψους 600€ (2x300€) σε δύο (2) καφέ-μπαρ για μη τήρηση της υποχρέωσης ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικά πρόστιμα ύψους 1.500€ (5X300€) σε πέντε (5) καταστήματα [ένα (1) καφέ-μπαρ, ένα (1) μεζεδοπωλείο, ένα (1) κοσμηματοπωλείο, ένα (1) καφέ και ένα (1) εμπόριο ηλεκτρικών ειδών] για μη τήρηση της υποχρέωσης ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.
  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 5.000€ σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέρια-αναψυκτήριο) και αναστολή λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών για εξυπηρέτηση πελάτη, σε εξωτερικό χώρο του καταστήματος, με πλαστό πιστοποιητικό νόσησης. Επιπλέον επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000€ στον πελάτη και προχώρησε στη σύλληψή του.
  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικά πρόστιμα ύψους 1.200€ (4x300€) σε τέσσερα (4) καταστήματα για μη τήρηση της υποχρέωσης ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο των κανόνων λειτουργίας της επιχείρησης συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικά πρόστιμα ύψους 600€ (2x300€) σε δύο (2) επιβάτες λεωφορείου για μη επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (rapid-test) για κορωνοϊό COVID-19.

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

  • Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε σύλληψη δύο (2) ημεδαπών στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης των Κήπων και επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000€ στον καθένα για είσοδο στην Ελληνική Επικράτεια χωρίς την επίδειξη διαγνωστικού ελέγχου ανίχνευσης COVID-19.

Περιφέρεια Πελοποννήσου

  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000€ σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και αναστολή λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών για εξυπηρέτηση τριών (3) πελατών στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος, χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Επιπλέον επέβαλε πρόστιμο ύψους 300€ στον κάθε πελάτη.

Περιφέρεια Θεσσαλίας

  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 300€ σε επιβάτη συρμού Ο.Σ.Ε. για μη επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού PCR ή rapid-test.
  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικά πρόστιμα ύψους 900€ (3x300€) σε δύο (2) καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε ένα (1) εμπορικό κατάστημα για μη τήρηση της υποχρέωσης ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο των κανόνων λειτουργίας συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε διοικητικό πρόστιμο ύψους 300€ στον ιδιοκτήτη καταστήματος για μη τήρηση της υποχρέωσης ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.

Περιφέρεια  Κρήτης

  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ σε ιδιοκτήτη καφέ-μπαρ και αναστολή λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Επιπλέον επέβαλε πρόστιμο ύψους 300€ στον πελάτη.
  • Η ΕΛ.ΑΣ. επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ σε ιδιοκτήτη καφέ-μπαρ και αναστολή λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών για εξυπηρέτηση πέντε (5) πελατών χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Επιπλέον επέβαλε πρόστιμο ύψους 300€ στον κάθε πελάτη.
Επικράτεια
  • Το Λιμενικό διενήργησε 7.168 ελέγχους από τους οποίους δεν προέκυψε καμία παράβαση.
  • Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. πραγματοποίησε 23 ελέγχους σε αντικείμενα και φυσικά πρόσωπα για την εφαρμογή των μέτρων κατά του COVID-19, που έλαβαν χώρα σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία.
  • Τα κλιμάκια της Ε.Α.Δ. διενήργησαν ελέγχους σε εννιακόσια εβδομήντα επτά (977) αντικείμενα και φυσικά πρόσωπα.
  • Τα κλιμάκια της Ε.Α.Δ. έλεγξαν πεντακόσια πενήντα ένα (551) φυσικά πρόσωπα για χρήση μάσκας προστασίας και τήρηση των αποστάσεων. Επιπλέον σε αμιγείς χώρους αποκλειστικά για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες ελέγχθηκαν και τα σχετικά πιστοποιητικά τετρακοσίων δεκαέξι (416) φυσικών προσώπων με την εφαρμογή Covid FGR.
  • Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε τέσσερις (4) συλλήψεις για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων.
  • Βεβαιώθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. τρεις (3) παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτες.

Γ. Τετραψήφιο 1520:

Το 1520 δέχτηκε συνολικά εκατόν πενήντα (150) κλήσεις, που αφορούσαν α) σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και β) καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Δ. Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Οι έλεγχοι συνεχίζονται σε όλη την επικράτεια με βασικό στόχο τη διασφάλιση της εφαρμογής των ειδικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων και επίκεντρο τις περιοχές υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη οι έλεγχοι με αντικείμενο την εφαρμογή των μέτρων για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε δομές υγείας και προνοιακές δομές, επιπλέον γίνονται εντατικοί έλεγχοι για την κατοχή και εξακρίβωση της γνησιότητας των πιστοποιητικών  εμβολιασμού/νόσησης/ διαγνωστικών ελέγχων.