κορωνοϊός-αυτές-είναι-οι-περιοχές-που-856969
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 13.01.2021 | 09:35

Κορωνοϊός: Αυτές είναι οι περιοχές που προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στους επιδημιολόγους και λοιμωξιολόγους, αλλά και στην κυβέρνηση για τις… κόκκινες περιοχές και την Αττική, όπου οι εστίες αναζωπύρωσης του κορονοϊού είναι συνεχείς. Την ώρα που αναμένονται οι εισηγήσεις για το λιανεμπόριο και αν θα δοθεί το πράσινο φως για την επαναλειτουργία του click away και του click in shop για ορισμένες κατηγορίες καταστημάτων (ένδυση- υπόδηση- κοσμήματα), αρκετές περιοχές παρουσιάζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και ως εκ τούτου λαμβάνονται νέα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Μετά τη Βοιωτία, σε “σκληρό” lockdown από σήμερα μπήκε και το νησί της Λέσβου, ως αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης των επιδημιολογικών δεικτών τις τελευταίες επτά ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις περιοχές που “κοκκινίζουν” και οι οποίες συζητήθηκαν εκτενώς σε χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, είναι η Κάλυμνος, η Βοιωτία, η Λάρισα και η Λακωνία. Προβληματισμό προκαλεί και η κατάσταση στην Αττική όπου και την Τρίτη κατείχε τα πρωτεία της επιδημιολογικής “πίτας” με 365 κρούσματα από σύνολο 866. Τα 106 εξ αυτών εντοπίζονται μόνο στο κέντρο της Αθήνας. Μεγάλη συνεχίζει να είναι η κατάσταση και στη Δυτική Αττική, της οποίας δύο Δήμοι, ο Ασπρόπυργος και η Ελευσίνα βρίσκονται από τις 18 Δεκεμβρίου σε σκληρό lockdown.

Μεγάλο αριθμό κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού καταγράφουν επίσης, η Κοζάνη όπως και η Ευρυτανία για πρώτη φορά χθες με 19,92 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού. Σημειώνεται ότι πολλοί ειδικοί επισημαίνουν ότι εάν τις επόμενες ημέρες υπάρχει έξαρση των κρουσμάτων και πιεστεί περαιτέρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας ή αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση, τότε δεν αποκλείεται ένα lockdown τύπου Μαρτίου προκειμένου να ανακοπεί η πορεία.