κορωνοϊός-αυτά-είναι-τα-μέτρα-της-βουλ-735347
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 12.03.2020 | 12:50

Κορωνοϊός: Αυτά είναι τα μέτρα της Βουλής για την θωράκιση απο τον ιό

Την λίστα αυστηρών μέτρων θωράκισης της Βουλής αναμένεται να εγκρίνουν τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων του κοινοβουλίου σε συνεδρίαση που ξεκινά στις 11 το πρωί της Πέμπτης.

Πάντως, ήδη η κατάσταση που επικρατεί στους διαδρόμους του Μεγάρου της Βουλής θυμίζει περιόδους αργίας καθώς έχει περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των επισκέψεων ενώ και οι περισσότερες υπηρεσίες λειτουργούν με το ελάχιστο απαραίτητο προσωπικό. Την ίδια στιγμή ακυρώνονται οι συνεδριάσεις κοινοβουλευτικών επιτροπών που δεν σχετίζονται με το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης ενώ και η προανακριτική επιτροπή που ελέγχει τους χειρισμούς του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου προσανατολίζεται σε περιορισμό του αριθμού των εβδομαδιαίων συνεδριάσεων.

Παράλληλα, όπως φανερώνουν οι φωτογραφίες, οι εργαζόμενοι της Βουλής λαμβάνουν έξτρα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή συγχρωτισμού. Για παράδειγμα το γραφείο πρακτικών, το οποίο επισκέπτονται σχεδόν καθημερινά δεκάδες βουλευτές και συνεργάτες, προχώρησε σε λήψη αυτοσχέδιων μέτρων ώστε τα έγγραφα να παραλαμβάνονται εκτός γραφείου.

Επίσης, με ανακοίνωση που τοιχοκολλήθηκε στην είσοδο του κυλικείου των αστυνομικών της Βουλής, καλούνται οι προσερχόμενοι να εισέρχονται ανα άτομο για τις παραγγελίες.

Υπενθυμίζεται ότι και η ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου την Παρασκευή θα γίνει υπο αυστηρά μέτρα καθώς στην αίθουσα της Ολομέλειας θα παραστούν μόλις 35 βουλευτές και περίπου 150 προσκεκλημένοι, αντί 1.000 ατόμων που παρακολουθούσαν συνήθως αντίστοιχες τελετές στο παρελθόν.

Να σημειωθεί ότι μεταξύ των μέτρων που θα εξετάσουν τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων για την λειτουργία της Βουλής το επόμενο κρίσιμο διάστημα περιλαμβάνονται και τα εξής:

– λειτουργία της Ολομέλειας με λιγότερους βουλευτές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η συζήτηση των νομοσχεδίων θα γίνεται με περιορισμένο κατάλογο ομιλητών που θα καθαρίζεται απο τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

– η διεξαγωγή ονομαστικών ψηφοφοριών θα γίνεται ανα ομάδες 15 – 20 βουλευτών προκειμένου να αποφευχθεί η κοινή παρουσία και των 300 ψηφοφορίας εντός της Ολομέλειας

– τηλεργασία για συγκεκριμένες υπηρεσίες

– αναστολή συνεδριάσεων επιτροπών ή υποεπιτροπών που δεν σχετίζονται με νομοθετικό έργο

– αναστολή επισκέψεων απο ΚΑΠΗ και σχολία

– δραστικός περιορισμός προσκλήσεων απο Κοινοβουλευτικές Ομάδες προς επισκέπτες

-αναστολή επισκέψεων στην Βιβλιοθήκη

Υπενθυμίζεται ότι ήδη οι ιατροί της Βουλής έχουν δημιουργήσει “εξωτερικά ιατρεία” σε κτήριο που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του κοινοβουλίου προκειμένου να εξετάζονται άτομα με ύποπτα συμπτώματα και αν παραστεί ανάγκη να μεταφέρονται στα νοσοκομεία αναφοράς.