Κορυφώνεται ο πόλεμος για τις τηλεοπτικές άδειες – Πώς θα γίνει η δημοπρασία

Κορυφώνεται ο «πόλεμος» εν όψει της δημοπρασίας για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, που έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 30 Αυγούστου.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Star κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της συμμετοχής των εταιριών «Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης» του Χρήστου Καλογρίτσα και «Dimera Media Ltd» του Ιβάν Σαββίδη, ζητώντας τον αποκλεισμό τους από τις επόμενες φάσεις του διαγωνισμού και την αναστολή της διενέργειας της δημοπρασίας, που έχει οριστεί για τις 30 Αυγούστου.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί και πέμπτη τηλεοπτική άδεια: «Έχει ακουστεί δημόσια, δεν το λέω μόνο εγώ, το ενδεχόμενο να δοθούν παραπάνω άδειες. Θα εκτιμηθεί, θα αξιολογηθεί από τη στιγμή που θα υπάρχει μια πραγματική αναγκαιότητα, χωρίς να υπονομεύουμε πια τη βιωσιμότητα των σταθμών», είπε, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πως θα γίνει η ηλεκτρονική δημοπρασία

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουν οι εννέα υποψήφιοι (η επίσημη ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες), η διαδικασία της δημοπρασίας θα ξεκινήσει το πρωί της 30ής Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας ή το πρωί της επομένης, αφού κατακυρωθούν και οι τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

Ενας εκπρόσωπος κάθε υποψήφιας εταιρείας, σύμφωνα με το newmoney.gr, θα απομονωθεί σε ένα ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο, έχοντας μπροστά του έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, στον οποίο θα έχει εγκατασταθεί ένα ειδικό λογισμικό που θα του επιτρέπει να επικοινωνεί μόνο με τον κεντρικό συντονιστή της διαδικασίας.Οι άδειες θα δημοπρατηθούν ξεχωριστά η καθεμία και σε δύο φάσεις.

Στην πρώτη, η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 3 εκατ. ευρώ, ενώ τα πρώτα χτυπήματα πάνω από την τιμή εκκίνησης έχουν οριστεί στα 500.000 ευρώ. Συνεπώς, το πρώτο χτύπημα από τον πρώτο ενδιαφερόμενο δεν μπορεί να είναι λιγότερο από 3,5 εκατ. ευρώ, το δεύτερο 4 εκατ. ευρώ και ούτω καθεξής μέχρι να παρέμβει ο συντονιστής και να ορίσει χαμηλότερο ύψος «χτυπήματος» στην πορεία.

Οταν τα χτυπήματα ολοκληρωθούν, οι επτά υποψήφιοι που έχουν προσφέρει χαμηλότερο τίμημα θα ενημερωθούν ότι αποκλείονται από τη δεύτερη φάση και θα συνταχθεί αντίστοιχο πρακτικό που θα συνυπογραφεί από τους πάντες. Οι δύο υποψήφιοι που θα συνεχίσουν στη δεύτερη φάση θα ενημερωθούν μόνο για το υψηλότερο τίμημα που υπήρξε στην πρώτη, αλλά όχι και για το τίμημα που πρόσφερε ο δεύτερος και θα συνεχίσουν στη δεύτερη φάση, αυξάνοντας το τίμημα υποχρεωτικά πάνω από την υψηλότερη προσφορά. Θα συνταχθεί και για τους δύο επικρατέστερους αντίστοιχο πρακτικό και θα συνυπογραφεί. Πρέπει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα «χτυπήματα» θα δίνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο χρονική προθεσμία δέκα λεπτών για να σταθμίσει τη νεότερη προσφορά του. Αρα, μόνο για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 3-4 ώρες.

Στη δεύτερη φάση, οι δύο επικρατέστεροι θα καταθέσουν στον συντονιστή της διαδικασίας έγγραφες και σφραγισμένες προσφορές. Οι προσφορές θα αποσφραγιστούν ενώπιον των ενδιαφερομένων, αλλά ούτε τότε ανακηρύσσεται ο νικητής. Θα ακολουθήσει άλλος ένας γύρος σφραγισμένων προσφορών, όπου ο χαμένος θα έχει το δικαίωμα με νέα βελτιωμένη προσφορά να διεκδικήσει την επικράτηση και ο κερδισμένος αντίστοιχα να υπερασπιστεί την πρωτιά του. Αφού τελειώσει και ο δεύτερος γύρος ανακοινώνεται μόνο στον νικητή της διαδικασίας ότι επικράτησε, ενώ ο χαμένος απλώς επιστρέφει στο ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο για να διεκδικήσει από την αρχή την επόμενη άδεια.

Μέχρι να κατακυρωθούν και οι τέσσερις άδειες, από το δωμάτιό του δεν θα μπορεί να αποχωρήσει ούτε ο νικητής του πρώτου γύρου! Δεν θα έχει καν το δικαίωμα να ενημερώσει το αφεντικό και εντολέα του ότι επικράτησε! Και αυτό για να μην υπάρξει κίνδυνος διαρροής πληροφοριών στους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους. Αρα μέχρι το τέλος της διαδικασίας, ο πρώτος νικητής θα είναι υποχρεωμένος να κάθεται στο δωμάτιό του, να κοιτάει το ταβάνι και να τρώει σάντουιτς! Αμέσως μετά θα επαναληφθεί η ίδια διαδικασία για τη δεύτερη άδεια. Και στη συνέχεια για την τρίτη και για την τέταρτη. Μόνον τότε τα κινητά θα ανοίξουν για να ενημερωθούν οι πάντες για τα αποτελέσματα.

Ειδικοί υπολόγισαν τους χρόνους και υποστηρίζουν ότι και για τις τέσσερις άδειες θα απαιτηθούν συνολικά 38 ώρες και 40 λεπτά! Ισως λόγω της εξοικείωσής τους με το σύστημα, αλλά και ορισμένων πιθανών πρόωρων αποχωρήσεων από τη δημοπρασία, ο χρόνος να συντμηθεί. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι δύσκολο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προτού χαράξει η Τετάρτη 31 Αυγούστου… Με όλα αυτά τα δεδομένα, είναι άγνωστο με τι εντολές θα προσέλθουν οι εκπρόσωποι των υποψήφιων καναλαρχών, αλλά και με τι προϋπολογισμό o καθένας.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι σε μια τέτοια διαδικασία είναι αστείο να προσέλθεις με budget μικρότερο από 10 εκατ. ευρώ, έχοντας μάλιστα προβλέψει ότι ίσως χρειαστεί να το υπερβείς κατά 10%-30%. Από το τελικό τίμημα, κάθε ανάδοχος υποχρεούται να καταβάλλει άμεσα το 30%, ένα άλλο 30% ως το τέλος του χρόνου και το υπόλοιπο εντός του 2017, όταν παραλάβει και τα οριστικά έγγραφα της τηλεοπτικής αδείας.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, UNCATEGORIZED, ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ, ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ, ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΝΑΛΙΩΝ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!