κολλάει-η-εισαγγελική-έρευνα-για-τη-520904
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 24.09.2018 | 19:52

«Κολλάει» η εισαγγελική έρευνα για την τραγωδία στο Μάτι

Tα πάνω κάτω έρχονται στην εισαγγελική έρευνα για τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, η οποία βρισκόταν λίγο πριν την ολοκλήρωσή της και την κλήτευση ως υπόπτων συγκεκριμένων προσώπων που ενεπλάκησαν στο επιχειρησιακό και όχι μόνο σκέλος αντιμετώπισης της πυρκαγιάς με τα γνωστά σε όλους μας τραγικά αποτελέσματα. Η απόδοση ποινικών ευθυνών σε όσους ευθύνονταν για την μεγάλη αυτή καταστροφή «παγώνει» πλέον και μετατίθεται τους επόμενους μήνες!

Την ανατροπή στην πολύκροτη έρευνα – τα αποτελέσματα της οποίας ανέμεναν με μεγάλο ενδιαφέρον οι συγγενείς των θυμάτων αλλά και άνθρωποι που έχασαν τις περιουσίες τους – σηματοδοτούν δυο γεγονότα:

Η ξαφνική παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου

Το πρώτο γεγονός είναι ότι ενώ σήμερα ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας κ. Ηλίας Ζαγοραίος πήρε στα χέρια του το πόρισμα του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα για τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς – ήταν το τελευταίο στοιχείο που ανέμενε ο εισαγγελέας για να αποφασίσει τις περαιτέρω κινήσεις του – η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου με παραγγελία της ζήτησε να συμπεριληφθεί στη δικογραφία για τις φωτιές και το πόρισμα της επιθεωρήτριας δημόσιας διοίκησης Μαρίας Παπασπύρου!

Πρόκειται φυσικά για πόρισμα που δεν έχει συνταχθεί ακόμη – και πώς θα μπορούσε άλλωστε; – αφού η επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης είχε δώσει εντολή για διενέργεια διοικητικού ελέγχου μόλις στις 6 Σεπτεμβρίου. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως η εισαγγελική έρευνα για τις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου ξεκίνησε την επομένη της καταστροφής με παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Καθ’ όλη δε τη διάρκεια του καλοκαιριού με ένα μικρό διάλειμμα μια ημέρα πριν και μετά το 15Αυγουστο, ο εισαγγελέας ελάμβανε καταθέσεις και συγκέντρωνε στοιχεία από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής που είχαν δώσει ανακριβή στοιχεία στη Δικαιοσύνη

Μάλιστα, η δυναμική της έρευνας ήταν τέτοια που δικαστικές πηγές μιλούσαν για άσκηση προσωποποιημένων ποινικών διώξεων μέσα στο Σεπτέμβριο! Εξάλλου, ο κ. Ζαγοραίος από τις πρώτες κιόλας ημέρες της έρευνάς του είχε σχηματίσει δικογραφία σε βάρος δύο υψηλόβαθμων στελεχών της Πυροσβεστικής. Τα στελέχη μάλιστα αυτά είχαν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης που συνίσταται στην παροχή αναληθών στοιχείων προς τις εισαγγελικές αρχές. Στο πλαίσιο μάλιστα της έρευνας οι εισαγγελικές αρχές είχαν προχωρήσει, τότε, ακόμη και σε κατασχέσεις αποδεικτικού υλικού.

Και ενώ πλέον όλα ήταν έτοιμα για την απόδοση ευθυνών με την προηγούμενη κλήτευση των υπόπτων για εξηγήσεις, μετά την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου η ογκώδης δικογραφία που είχε καταρτιστεί για τις φωτιές μπαίνει στην… αναμονή απ’ ότι φαίνεται για πολλούς μήνες μέχρι να σταλεί στην εισαγγελία το πόρισμα της κυρίας Παπασπύρου.

Ένα πόρισμα που για να συνταχθεί δεν αποκλείεται να πάρει ακόμη και ένα έτος, αν κρίνει κανείς από το χρόνο που χρειάστηκε – ένα οχτάμηνο – για να εκδοθεί το πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης για τις πλημμύρες στην Μάνδρα.

Το δεύτερο γεγονός που σηματοδοτεί στην ανατροπή των έως τώρα δεδομένων σχετικά με την πορεία της έρευνας για τις φωτιές, είναι η αποχώρηση του νυν προϊσταμένου της εισαγγελίας που διενήργησε την έρευνα από το πόστο του.

Η μετάθεση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών στην Εισαγγελία Εφετών

Ο κ. Ζαγοραίος από την ερχόμενη Δευτέρα αποχωρεί από τη θέση το, καθώς έχει προαχθεί και μετακινείται στην εισαγγελία Εφετών. Κάτι, που όμως ήταν γνωστό από την έναρξη της έρευνας του για την φονική πυρκαγιά και για το λόγο αυτό άλλωστε δεν είχε αποκλειστεί τότε το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στο χρόνο παραμονής του στην εισαγγελία Πρωτοδικών ώστε να προλάβει να ολοκληρώσει την έρευνα του. Παράταση που προς το παρόν τουλάχιστον δεν του έχει δοθεί!

Έτσι, ο απερχόμενος προϊστάμενος της εισαγγελίας δεν μπορεί να συνεχίσει την έρευνα για τις φωτιές. Στην θέση του, ορίζονται δυο νέοι εισαγγελείς, οι οποίοι έχουν εμπλακεί στην υπόθεση τις τελευταίες εβδομάδες οι κ.κ. Ν. Φιστόπουλος και Κ. Σπυρόπουλος.