κλοπή-πινάκων-αυτός-είναι-ο-δράστης-τι-918064
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 29.06.2021 | 19:51

Κλοπή πινάκων: Αυτός είναι ο δράστης -Τι είπε στην απολογία του (φωτο)

Στον ανακριτή για απολογία οδηγήθηκε ο 49χρονος δράστης της κλοπής από την Εθνική Πινακοθήκη. Ο δράστης είχε καταφέρει να κλέψει από την Εθνική Πινακοθήκη έναν πίνακα του Πικάσο και έναν πίνακα του Μοντριάν. Ο ίδιος, βάσει πληροφοριών, είπε στους αστυνομικούς : «Εγώ είμαι ένας άνθρωπος που αγαπάω την τέχνη, ήθελα να το κάνω για μένα, δεν είχα σκοπό να τα πουλήσω».

Ο ανακριτής που ανέλαβε την υπόθεση είναι ο Αθανάσιος Μαρνέρης, ο οποίος είχε ςεκδόση και το ένταλμα σύλληψης του δράστη.

Ο τρόπος που έδρασε

Στην απολογία του ο δράστης περιέγραψε όλη την δράση του, η οποία θυμίζει σκηνή από ταινία. Ο δράστης ομολόγησε ότι είχε πολλές τύψεις τα 9,5 χρόνια αυτά που τον οδήγησαν να περάσει και εγκεφαλικό επεισόδιο.  Επίσης, δήλωσε ότι παρακολουθούσε για αρκετούς μήνες τις λειτουργίες της πινακοθήκης και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να μάθει ακριβώς τα ωράρια των ατόμων της ασφάλειας της Πινακοθήκης. Επιπλέον, όπως δήλωσε λόγω της δουλειάς του ήξερε τα οικοδομικά υλικά γι’ αυτό και γνώριζε ποιοι τοίχοι ήταν από γυψοσανίδα.

Την ημέρα που έγινε η κλοπή πήγε σε μία ξύλινη αποθήκη δίπλα από την πινακοθήκη για να αλλάξει, πέρασε στο εσωτερικό της αυλής της πινακοθήκης και μπήκε από την μπαλκονόπορτα την οποία ανοιγόκλεισε πολλές φορές για να ειδοποιηθεί ο φύλακας και να νομίζει ότι υπάρχει τεχνικό πρόβλημα. Αφού, ο φύλακας σταμάτησε να πηγαινοέρχεται,  ο δράστης μπήκε στο εσωτερικό πήρε τρεις πίνακες πίνακες που βρήκε μπροστά του, και αφαίρεσε τις κορνίζες για να χωρέσουν στον σάκο. Τότε, έφτασε και ο φύλακας, ό οποίος φώναξε στον δράστη να σταματήσει, εκείνος όμως, χωρίς να μιλήσει, βγήκε από ένα άνοιγμα που είχε κάνει στις γυψοσανίδες κατευθύνθηκε στην Λ. Β. Κωνσταντίνου και κρύφτηκε στην ξύλινη αποθήκη για αρκετές ώρες και μετά, αφού άλλαξε, αποχώρησε από το σημείο παίρνοντας το λεωφορείο. Τα επόμενα χρόνια κινούνταν στο εξωτερικό πηγαίνοντας στην Αγγλία και την Ολλανδία. Φέτος, ήρθε στην χώρα μας όπου πήγε στο Πόρτο Ράφτη και έκρυψε τους πίνακες, τους οποίους είχε κρυμμένους στο σπίτι του μέχρι εκείνη την στιγμή.  Κάποιος νεαρός τον είχε δει στο σημείο, όταν τους άφηνε και αυτό οδήγησε στην σύλληψη του.