κιβωτός-του-κόσμου-tσουνάμι-καταγγελι-1094442
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 17.11.2022 | 19:21

Κιβωτός του Κόσμου: Tσουνάμι καταγγελιών για κακοποιήσεις ανηλίκων- Τι απαντά η ΜΚΟ

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για μια σειρά καταγγελιών που είδαν το φως της δημοσιότητας και οι οποίες απευθύνονται στην Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Πολίτη», σχετικά με την λειτουργία των δομών της «Κιβωτού του Κόσμου» είτε αφορούσαν ασέλγειες, είτε κακοποιήσεις ανηλίκων.

Η καταγγελία ενός 15χρονου για ασέλγεια σε βάρος του από εργαζόμενους στην Κιβωτό του Κόσμου, άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας. Οι δικαστικές Αρχές έδωσαν εντολή να γίνει προκαταρκτική έρευνα από την Αστυνομία, για τις συνθήκες διαβίωσης των ανηλίκων. Αυτή η έρευνα περιλαμβάνει όλες τις συνθήκες, τη διατροφή κλπ., αλλά και τις καταγγελίες για την ασέλγεια. Έγιναν καταγγελίες, όμως, και στον συνήγορο του πολίτη και η έρευνα έχει φτάσει στην αστυνομία.

Ένας 15χρονος έχει καταθέσει ότι τουλάχιστον δύο εργαζόμενοι έκαναν σε βάρος του πράξεις που φτάνουν και στο επίπεδο σεξουαλικής κακοποίησης. Έχει δώσει ονόματα δύο ανθρώπων στην υποδιεύθυνση ανηλίκων. Οι καταγγελίες αφορούν τέσσερις δομές, οι δύο από αυτές είναι στην Αθήνα και οι δύο σε περιοχές της επαρχίας.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνα που διεξάγει η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής, θα ελεγχθεί και η καταγγελία του Χρόνη Χλίτσιου για το Παράρτημα της Κιβωτού στον Βόλο, τον Αύγουστο του τρέχοντος χρόνου και η οποία αφορά σε ξυλοδαρμό ανηλίκων.

Η διερεύνηση των καταγγελιών φέρνουν στο φως επιπλέον στοιχεία, όπως η χθεσινή κατάθεση ενός παιδιού που δηλώνει ότι ασελγούσε σε βάρος του και επί δυο έτη ένα συγκεκριμένο πρόσωπο που υπηρετούσε στη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση της Κιβωτού. Το παιδί, στην κατάθεση του στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής, υποστήριξε ότι αυτό το πρόσωπο ασελγούσε σε βάρος του από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, ότι τον υποχρέωσε να σταματήσει το σχολείο και ότι τον εκβίαζε ότι θα κοπεί το επίδομα που έπαιρνε η ανίκανη προς εργασία μητέρα του και ότι θα έχανε και την δουλειά του ο μεγαλύτερος αδελφός του.

Κατόπιν αυτού «Διενεργείται προκαταρκτική εξέταση, δυνάμει εισαγγελικής παραγγελίας, προς διερεύνηση αξιόποινων πράξεων, της “κατάχρησης ανηλίκου που συμπλήρωσε τα 14 έτη και μη από οικείο, κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση” και της “σωματικής βλάβης αδύναμων προσώπων κατά συρροή, άπαξ και κατ’ έξακολούθηση” που φέρεται να τελέστηκαν ή να τελούνται σε βάρος ανηλίκων φιλοξενούμενων στις δομές της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας “Κιβωτός του Κόσμου” με έδρα την οδό Ζηνοδώρου στον Κολωνό και συγκεκριμένα στις δομές της Αθήνας, Πειραιά, Χίου, Πωγωνιανής Ιωαννίνων, Βόλου και Καλαμάτας ύστερα από έγγραφη αναφορά – καταγγελία που απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή “Συνήγορος του Πολίτη” στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών”.

Η καταγγελία του Χρόνη Χλίτσιου, καθηγητή φυσικής αγωγής, για ξυλοδαρμούς ανηλίκων στη δομή της Κιβωτού του κόσμου στο Διμήνι Βόλου

“Την Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022 παρουσιάστηκα στην ασφάλεια Βόλου και κατάγγειλα περιστατικό ξυλοδαρμού τριών παιδιών από στέλεχος της Κιβωτού του Κόσμου ό οποίος είχε έρθει από την Αθήνα. Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 3 Αυγούστου σε υπόγειο χώρο του παραρτήματος της Κιβωτού στην περιοχή Διμηνίου στο Βόλο, όπως αυτό αναφέρθηκε από τα ίδια τα παιδιά. Το γεγονός δημιούργησε τεράστια αναστάτωση μεταξύ των παιδαγωγών και των παιδιών, με αποτέλεσμα να συσταθεί επιστολή διαμαρτυρίας προς την κεντρική διοίκηση της δομής στην Αθήνα.

Επειδή όμως είναι το δεύτερο γεγονός μέσα σε 8 μήνες που εμπλέκεται ο ίδιος άνθρωπος σε κακοποίηση ανηλίκου, πήρα την απόφαση να το καταγγείλω στις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες όπου και σε όποιον αναλογούν.

Το πρωί της Πέμπτης 18 Αυγούστου παρουσιάστηκα στη διευθύντρια της δομής ενημερώνοντάς την ότι προτίθεμαι να καταγγείλω το γεγονός στην αστυνομία. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ενημερώθηκα από τον υπεύθυνο παιδαγωγών της δομής τηλεφωνικά ότι απολύθηκα με το αιτιολογικό ότι με τις πράξεις μου παρασύρω και άλλους συναδέλφους σε ανάλογες κινήσεις (δεν κατάλαβα τι ακριβώς εννοούσε).

Στην ηλικία που βρίσκομαι και έχοντας μια αρκετά μεγάλη διαδρομή σε πολλές δραστηριότητες και έχοντας αποκομίσει πολλές εμπειρίες, αυτό που με προσδιορίζει και με χαρακτηρίζει σαν άτομο, είναι να είμαι καθαρός σαν τη θάλασσα και να λειτουργώ περισσότερο ως άνθρωπος παρά σαν υπάλληλος.

ΥΓ. Επειδή δεν είμαι ο μόνος που έχει προβεί σε επώνυμη καταγγελία στην ασφάλεια του Βόλου, εύχομαι και προσεύχομαι η υπόθεση να προχωρήσει με κάθε νόμιμο τρόπο, χωρίς να υπάρξουν σκοτεινές και υπόγειες κινήσεις. Αυτό θα ήταν ανεπανόρθωτο λάθος από μια δομή η οποία βρίσκεται τόσο ψηλά στην εκτίμηση του κόσμου”

Κιβωτός του Κόσμου: Δεν έχουμε γνώση για τα περιστατικά που καταγγέλλονται

«Κιβωτός του Κόσμου» μετά τη δημοσιοποίηση των καταγγελιών περί σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου σε δομή φιλοξενίας της, απάντησε μέσω ανακοίνωσής της πως δεν είχε γνώση για τα περιστατικά.

Παράλληλα, η Οργάνωση ξεκαθαρίζει πως καταδικάζει τέτοια περιστατικά και θα συνδράμει τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελιών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: Με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση 19χρονου, πρώην φιλοξενούμενου ανηλίκου στις κοινωφελείς δομές μας, εις βάρους προσώπου που σχετίζεται με την Κιβωτό του Κόσμου για διενέργεια πράξεων ασέλγειας.

Η Κιβωτός του Κόσμου διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές.

Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων. Έχοντας γνώση του ρόλου της Κιβωτού του Κόσμου και των ευθυνών μας, δηλώνουμε ότι, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα και θα υποστούμε τις συνέπειες.

Η Κιβωτός του Κόσμου, στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων που έχει δημιουργήσει, έχει πάντοτε πρωταρχικό κριτήριο και νομική ευθύνη την παιδική προστασία, η οποία και αποτελεί το μοναδικό γνώμονα για το κοινωφελές έργο και τις δράσεις μας.

Δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση των Αρχών για την παροχή κάθε στοιχείου και συνδρομής προς το σκοπό της πλήρους διελεύκανσης της υπόθεσης και παρακαλούμε τους αρμοδίους για την άμεση διερεύνηση όσων αναφέρονται στα δημοσιεύματα».

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την έρευνα:

“Διενεργείται προκαταρκτική εξέταση, δυνάμει εισαγγελικής παραγγελίας, προς διερεύνηση αξιόποινων πράξεων, της ‘κατάχρησης ανηλίκου που συμπλήρωσε τα 14 έτη και μη από οικείο, κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση’ και της ‘σωματικής βλάβης αδύναμων προσώπων κατά συρροή, άπαξ και κατ’ έξακολούθηση’, που φέρεται να τελέστηκαν ή να τελούνται σε βάρος ανηλίκων, φιλοξενούμενων στις δομές της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ‘Κιβωτός του Κόσμου’, με έδρα την οδό Ζηνοδώρου στον Κολωνό και συγκεκριμένα στις δομές της Αθήνας, Πειραιά, Χίου, Πωγωνιανής Ιωαννίνων, Βόλου και Καλαμάτας, ύστερα άπο έγγραφη αναφορά – καταγγελία που απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή ‘Συνήγορος του Πολίτη’ στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Παρέμβαση της Εισαγγελίας 

Προκαταρκτική εξέταση για τη διαρροή υλικού της δικογραφίας που σχηματίζει η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής για τις καταγγελίες που έχουν γίνει για την Κιβωτό του Κόσμου, αναμένεται να διατάξει η εισαγγελία πρωτοδικών της Αθήνας.

Πρόκειται για μια δικογραφία που ακόμα δεν έχει επιστραφεί στην Εισαγγελία Ανηλίκων που έδωσε τη σχετική παραγγελία.