Categories: Κοινωνία

Κιβωτός του Κόσμου: Ποιες είναι οι ποινές των κακουργημάτων που ερευνώνται

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις για την «Κιβωτό του Κόσμου» και για το θέμα μίλησαν στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηρας και ο δικηγόρος, Γιάννης Μαρακάκης.

Μετά την εισαγγελική εντολή που απαγορεύει την παρουσία του πατέρα Αντωνίου σε οποιαδήποτε δομή της οργάνωσης, χθες ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του ίδιου και άλλων δέκα φυσικών προσώπων για την τέλεση τεσσάρων κακουργημάτων, εκ των οποίων και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις.

«Οι εισαγγελικές αρχές και όσοι διερευνούν τη συγκεκριμένη υπόθεση θα αξιολογήσουν όλα τα δεδομένα και τα υπάρχοντα στοιχεία και από εκεί και πέρα θα γίνει το παν δυνατό προκειμένου να μπορέσει η υπόθεση να προχωρήσει στο νομικό της πλαίσιο. Είναι σημαντικό να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε ως πολιτεία και άλλους ανηλίκους να μιλήσουν για οποιαδήποτε υπόθεση» δήλωσε ο υφυπουργός, Γιώργος Κώτσηρας.

Επισήμανε την αλλαγή που έγινε στον Ποινικό Κώδικα που επιτρέπει πλέον σε ανηλίκους να καταγγείλουν την κακοποίησή τους και μετά την ενηλικίωσή τους.

«Όταν αυτή η δομή έχει μέσα εκατοντάδες παιδάκια τα οποία μπορεί να έχουν υπάρξει θύματα ή μπορεί με κάποιο τρόπο οι καταθέσεις τους να αποτελέσουν αντικείμενο της έρευνας και να βοηθήσουν τις Αρχές είναι πολύ λογικό πως ο ερευνώμενος δεν μπορεί να είναι κοντά σε αυτόν τον χώρο» εξήγησε ο δικηγόρος, Γιάννης Μαρακάκης ερωτώμενος για την απαγόρευση παρουσίας του πατέρα Αντωνίου στις δομές της «Κιβωτού».

«Το ότι δεν έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις, μπορεί να είναι και καλό. Και πρέπει οι εισαγγελικές αρχές όταν έχουν να κάνουν με υποθέσεις τέτοιου βεληνεκούς και με ανήλικα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και να έχουν και “τσιμεντωμένα” στοιχεία» συμπλήρωσε ο δικηγόρος.

Υπογράμμισε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό το πώς χειρίζονται τα μέσα ενημέρωσης την υπόθεση ώστε να μην «κανιβαλίζεται» οριζοντίως όλος ο εκκλησιαστικός χώρος.

«Το ότι είμαστε σήμερα εδώ και μιλάμε για ερευνώμενα κακουργήματα και σκάνδαλα μέσα στην “Κιβωτό” γίνεται διότι βρήκε θάρρος ένα παιδί 19χρονο να κάνει την καταγγελία. Με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο όλα αυτά θα ήταν παραγεγραμμένα» προσέθεσε ο κ. Μαρακάκης.

«Ό,τι έχει να κάνει με ανηλίκους, οι ποινές πήγαν στο μέγιστο δυνατό. Αναφέρω ενδεικτικά τον βιασμό ανηλίκου που τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη, η αποπλάνηση από πλημμέλημα έγινε κακούργημα…όλα τα αδικήματα που έχουν να κάνουν με ανηλίκους διώκονται αυτεπαγγέλτως» επισήμανε ο υφυπουργός.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Μαρακάκης δήλωσε πως τα ελαφρύτερα κακουργήματα που ερευνώνται έχουν ποινές 10 με 15 έτη.

Comments are closed.


Recent Posts

Eurovision 2023: Απόψε το βράδυ η κλήρωση της κατανομής των χωρών στους δύο Ημιτελικούς!

Απόψε το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση κατανομής των χωρών που θα λάβουν μέρος στον 67ο Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision…

2 λεπτά ago

Πως να νικήσετε τον φαύλο κύκλο στρες και ψωρίασης

Πόσοι από τους ασθενείς με διαγνωσμένη ψωρίαση δεν προσπαθούν να κάνουν οτιδήποτε είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να διαχειριστούν τα εμφανή…

8 λεπτά ago

ΙΝΚΑ: Απειλεί με μποϊκοτάζ σε τρόφιμα-“Μην αγοράζετε τις μειωμένες συσκευασίες”

Σφοδρή είναι η αντίδραση του ΙΝΚΑ εναντίον τη νέας πρακτικής που εφαρμόζουν τα σούπερ μάρκετ. Δηλαδή να αυξάνουν τις τιμές…

15 λεπτά ago

87η ΔΕΘ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι η φετινή τιμώμενη χώρα το Ισραήλ

Το ενδεχόμενο να είναι το Ισραήλ η φετινή τιμώμενη χώρα στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης άφησε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-…

21 λεπτά ago

Ορίζοντες Ηπείρου: Τιμή η υποψηφιότητα της αντιπροέδρου Μάγδας Τάτση με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Για μια τιμητική στιγμή τόσο για τον ίδιο προσωπικά όσο και για τους Ορίζοντες Ηπείρου έκανε λόγο ο επικεφαλής της…

23 λεπτά ago

Μητσοτάκης από Ιαπωνία: Δεν στέλνουμε Leopard στην Ουκρανία

Στο ζήτημα της αποστολής Leopard στην Ουκρανία, καθώς και στην κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός,…

24 λεπτά ago