κυριακάτικο-σχολείο-μεταναστών-ξεκι-93692
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 07.09.2016 | 16:19

Κυριακάτικο σχολείο μεταναστών: Ξεκινούν οι εγγραφές

Οι εγγραφές στο Κυριακάτικο σχολείο μεταναστών, το οποίο εδώ και δώδεκα χρόνια παρέχει δωρεάν εκμάθηση της ελληνικής, της αγγλικής και της γερμανικής γλώσσας σε ενήλικους μετανάστες, πρόσφυγες και έλληνες, ξεκινούν την Κυριακή στις 11 του μήνα από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Όπως αναφέρει σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συντονίστρια του σχολείου, Έλενα Παπαγεωργίου, «πέρυσι είχαμε 200 μαθητές, οι οποίοι προέρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου, όπως Ρωσία, Ισπανία, Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές, Βουλγαρία, ενώ μαθήματα παρακολουθούν και αναλφάβητοι Έλληνες». «Οι μαθητές είναι κυρίως μετανάστες που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα, ο μέσος όρος είναι περίπου 30 χρονών. Έρχονται και κυρίες που προσέχουν ηλικιωμένους και την Κυριακή “ξεκλέβουν” από το ρεπό τους και παρακολουθούν τα μαθήματα», και διευκρινίζει πως το σχολείο δεν απευθύνεται στα παιδιά, καθώς αυτά πρέπει να πηγαίνουν στο κανονικό σχολείο.

Τα μαθήματα γίνονται τα Σαββατοκύριακα στον Κολωνό, στην οδό Άργους 145, και απευθύνονται από πολύ αρχάριους, έως πολύ προχωρημένους, ενώ κάθε χρονιά χωρίζεται σε δύο κύκλους σπουδών. Συγκεκριμένα, ο πρώτος διαρκεί από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο και ο δεύτερος από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο. Οι μαθητές δεν απαιτείται να διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα, σημειώνει η κ. Παπαγεωργίου και προσθέτει πως λειτουργεί ειδικό τμήμα τα Σάββατα για τους πρόσφυγες που μένουν στον Ελαιώνα. Κάθε χρόνο οι μαθητές δίνουν εξετάσεις για ελληνομάθεια και, όσοι επιτυγχάνουν, παίρνουν πιστοποιητικό.  «Οι μισοί άνθρωποι που έρχονται την πρώτη φορά δεν μιλούν ούτε λέξη ελληνικά, ενώ λειτουργεί και τμήμα λογοτεχνίας, ποίησης, όπου οι προχωρημένοι διδάσκονται Καβάφη και άλλους», σημειώνει η κ. Παπαγεωργίου, ενώ οι εθελοντές είναι εκπαιδευτικοί, φοιτητές παιδαγωγικών σχολών και οποιοσδήποτε άλλος θέλει και μπορεί  να ενισχύσει την προσπάθεια του σχολείου.

Επίσης, υπάρχει γραμματειακή ομάδα που υποδέχεται μαθητές και εθελοντές κάθε Σεπτέμβριο και Φεβρουάριο κατά τις περιόδους εγγραφών, ενώ παρέχεται στα παιδιά δημιουργική απασχόληση για την ώρα που οι γονείς βρίσκονται στην τάξη, αλλά και υποστήριξη στα μαθήματα, εφόσον ζητηθεί. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η συντονίστρια η γλώσσα είναι απαραίτητη για την καθημερινότητα των μεταναστών και προς αυτή την κατεύθυνση «όλοι οι εργαζόμενοι έχουμε κοινά συμφέροντα, η κοινή δράση μεταναστών και ελλήνων για μια καλύτερη ζωή, προϋποθέτει κοινή γλώσσα επικοινωνίας κι επειδή ζούμε στην Ελλάδα αυτή η γλώσσα είναι τα ελληνικά».

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι εκτός από τα μαθήματα λειτουργεί, ομάδα νομικής υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών, ενώ το σχολείο διοργανώνει και ποικίλες εκδηλώσεις. Κάθε χρονιά κλείνει με μία μεγάλη γιορτή, το αντιρατσιστικό φεστιβάλ του Ιουνίου. «Δεν είμαστε κρατικός φορέας και στηριζόμαστε στην οικονομική ενίσχυση του κόσμου που θέλει να συμβάλει»,  η κ. Παπαγεωργίου.

Οι εγγραφές στο Κυριακάτικο σχολείο μεταναστών, θα γίνουν την Κυριακή από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Επίσης, καλούνται όσοι εθελοντές ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στη διδασκαλία ελληνικών, αγγλικών, γερμανικών καθώς και για τη γραμματειακή υποστήριξη να δηλώσουν τη συμμετοχή τους.