κινδυνεύει-η-δωρεάν-μεταφορά-ανέργων-80548
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 10.11.2016 | 11:54

Κινδυνεύει η δωρεάν μεταφορά ανέργων με ΜΜΜ μετά την τοποθέτηση μπαρών

Κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας, είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί σήμεα από ανέργους, με κύριο αίτημα την προστασία της δωρεάν μετακίνησης τους με τα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας, ενόψει της εφαρμογής του νέου συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου και μπαρών.

Η κινητοποιήση διοργανώθηκε μετά την τοποθέτηση μπαρών στους σταθμούς του Μετρό στο πλαίσιο της εφαρμογής του Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου στην Αθήνα, που θα ισχύσει από 1/

mpares1

Οι θύρες για να ανοίξουν θα πρέπει ο επιβάτης να τοποθετεί το εισιτήριο του ή την “έξυπνη” κάρτα του στο ειδικό σημείο που υπάρχει μπροστά σε κάθε μηχάνημα για να μπορεί να εισέλθει στο δίκτυο του Μετρό.

Για να γίνει αυτό είτε θα πρέπει η κάρτα (που θα μοιάζει με τις πιστωτικές κάρτες) να είναι “φορτισμένη” με χρήματα τα οποία θα αφαιρούνται, είτε θα αναγνωρίζει αν πρόκειται για κάρτα απεριορίστων διαδρομών εβδομαδιαίας, μηνιαίας ή μεγαλύτερης διάρκειας.

mpares4

Σε περίπτωση που δεν συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω οι θύρες δεν θα ανοίγουν, ενώ θα είναι αδύνατο να περάσει ο επίδοξος επιβάτης μέσα στο δίκτυο καθώς και δίπλα από τα μηχανήματα θα υπάρχουν υψωμένα εμπόδια. Με το ίδιο σύστημα ο επιβάτης θα εξέρχεται από το δίκτυο του Μετρό επιδεικνύοντας την κάρτα ή το εισιτήριο του για να μπορεί να βγει από το σταθμό.

Οι “μπάρες” θα αναγνωρίζουν και τα απλά χάρτινα εισιτήρια (που θα διαφέρουν από αυτά που χρησιμοποιούμε σήμερα) που θα θελήσουν να χρησιμοποιήσουν οι επιβάτες που δεν χρησιμοποιούν το δίκτυο συγκοινωνιών της Αθήνας.

Ωστόσο δεν θα μπορούν να αναγνωρίσουν την κάρτα που έχουν οι άνεργοι για τη δωρεάν μεταφορά τους.

Σε σχετική ανακοίνωση που έχουν βγάλει οι «Ενεργοί Άνεργοι», ενόψει της κινητοποίησης τους, σημειώνουν: «Από 1/1/2017 θα εφαρμοστεί σε όλα τα ΜΜΜ το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Από τον Ιούλιο του 2015 όλοι οι άνεργοι έχουν δικαίωμα με την έκδοση μιας βεβαίωσης από τον ΟΑΕΔ να μετακινούνται δωρεάν με τα ΜΜΜ και σε πιθανό έλεγχο οφείλουν να επιδεικνύουν αυτή τη βεβαίωση. Με την εφαρμογή του νέου συστήματος (με το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τις μπάρες) είναι προφανές πως δεν μπορεί να ισχύσει η προηγούμενη ρύθμιση με την βεβαίωση».

Σημειώνεται ότι το κόστος της μεταφοράς που επωμίζεται ο ΟΑΣΑ προκειμένου να μεταφέρονται δωρεάν οι άνεργοι είναι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.