Κίνα: Είχε βρεθεί το 2013 στέλεχος κορωνοιού σχεδόν ίδιο με τον Covid-19 σε ορυχείο

Η δρ. Σι Ζένγκλι, την οποία οι συνάδελφοί της στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν αποκαλούν «γυναίκα – νυχτερίδα», τον περασμένο Φεβρουάριο συνυπέγραψε την πλέον εμπεριστατωμένη ακαδημαϊκή μελέτη μέχρι εκείνη τη στιγμή για τον νέο κορoνοϊό.

Αφού παρέθεσε μία πλήρη γενετική περιγραφή του ιού, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature», η Σι αποκάλυψε ότι ένας δείγμα ιού νυχτερίδας με το όνομα RaTG13, το οποίο ταιριάζει κατά 96,2% με την Covid-19 βρισκόταν στο Ινστιτούτο. Ωστόσο ένα από τους πλέον μακροχρόνιους συναδέλφους της Σι ισχυρίστηκε ότι το δείγμα RaTG13 βρέθηκε στο ορυχείο το 2013 ωστόσο οι πληροφορίες σχετικά με τον αδελφό ιό δεν κοινοποιήθηκαν ποτέ.

Η Κίνα επικρίνεται σφόδρα από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αλλά και άλλους ηγέτες ότι δεν μοιράστηκε εγκαίρως τις πληροφορίες σχετικά με τον νέο κορονοϊό. Τον Απρίλιο μάλιστα ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι είχε «υψηλό επίπεδο πεποίθησης» ότι ο Covid-19 προήλθε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, αφού ήρθαν σε γνώση του στοιχεία. Οι Sunday Times αναφέρουν ότι οι ερευνητές συνέλλεξαν εκατοντάδες δείγματα κορονοϊού από απομονωμένες περιοχές της Κίνας και τα έφεραν στην πόλη.

Ωστόσο, το Ινστιτούτο Ιολογίας ισχυρίζεται ότι τα πειράματα είχε καταλήξει στο συρτάρι καθώς δεν θεωρούσαν ότι ταίριαζαν ιδιαίτερα με τον ιό Sars. Οι επιστήμονες ωστόσο αμφισβητούν την πιθανότητα αυτού του σεναρίου.

Ο Νικολάι Πετρόφσκι από το Πανεπιστήμιο Φλίντερς στην Αδελαΐδα είπε στους Times: «Αν νομίζεις στ’ αλήθεια ότι έχεις έναν νέο ιό που έχει προκαλέσει τον θάνατο ανθρώπων, δεν υπάρχει τίποτα που δεν θα έκανες –με δεδομένο ότι αυτή ακριβώς είναι η δουλειά σου- να φτάσεις στην άκρη του νήματος, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να εξαντλήσεις το δείγμα και να πας πίσω για να βρεις περισσότερο».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΚΙΝΑ, ΟΡΥΧΕΙΟ, ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!