κι-όμως-υπάρχει-εκκλησία-1-000-ετών-στο-κέν-952431
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 20.10.2021 | 09:53

Κι όμως: Υπάρχει εκκλησία 1.000 ετών στο κέντρο της Αθήνας

Κι όμως: Υπάρχει εκκλησία 1.000 ετών στο κέντρο της Αθήνας

Μπορεί πολλοί από εμάς να κυκλοφορούμε καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας, αλλά οι περισσότεροι σίγουρα δεν γνωρίζουμε τη σημαντική ιστορία των μνημείων που βλέπουμε γύρω μας.

Ένα από αυτά είναι και η εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων στην πλατεία Κλαυθμώνος, η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία των Αθηνών.

Σήμερα λειτουργεί σαν παρεκκλήσι καθώς δεν είναι ενοριακός πλέον. Ωστόσο η ιστορία που έχουν οι Άγιοι Θεόδωροι στην Αθήνα, είναι μεγάλη κι ας τον έχεις προσπεράσει αρκετές φορές στο παρελθόν.

Ο ναός χτίστηκε στα μέσα του 11ου αιώνα και ο ιδρυτής του φαίνεται πως είναι ο βυζαντινός αξιωματούχος Νικόλαος Καλόμαλος.

Ο ναός κτίστηκε στη θέση παλαιότερου ναού, εκτός των ορίων του υστερορωμαϊκού τείχους, ο οποίος, σύμφωνα με την παράδοση είχε ανεγερθεί από την αυτοκράτειρα Ευδοκία. Το 1967, κατά τα έργα συντήρησης του ναού βρέθηκαν τάφοι και τμήμα ρωμαϊκού μωσαϊκού κάτω από τον ναό.

Οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό του χρονολογούνται από τον 20ο αιώνα και αποδίδονται στον αγιογράφο Αθανάσιο Κανδρή.

Ο ναός είναι απλός δίστυλος σταυροειδής εγγεγραμμένος, με βαριές αναλογίες, κατάλοιπο ίσως το προηγούμενου ναού. Ο τρούλος του ναού ανήκει στον αθηναϊκό τύπο και έχει δίλοβα παράθυρα και κιονίσκους διακοσμημένους με ακανθόφυλλα στην κορυφή τους. Στηρίζεται από δύο κίονες στα ανατολικά, ενώ οι κίονες στο δυτικό κομμάτι είναι ενσωματωμένοι στον τοίχο. Ο τρούλος διαθέτει μαρμάρινες υδρορροές πάνω από τους κιονίσκους.

Ο ναός είναι ασυμμέτρος, με τη νότια κεραία να είναι μεγαλύτερη από τη βόρεια. Επίσης, η δυτική πρόσοψη είναι ασυμμέτρη καθώς βόρεια της κεντρικής εισόδου βρίσκεται άλλη θύρα ενώ νότια βρίσκεται δίλοβο παράθυρο. Στο ανατολικό άκρο βρίσκονται τρεις κόγχες με τη μεσαία να είναι η ψηλότερη, ενώ το διακονικό είναι μεγαλύτερο από την πρόθεση. Σε κάθε πλευρά της κεντρικής κόγχης βρίσκεται τρίλοβο παράθυρο. Κάτω από τα παράθυρα των κογχών υπάρχει συνεχόμενη μαρμάρινη ποδιά. Στη νότια πρόσοψη βρίσκεται άλλη μια είσοδος και το κωδωνοστάσιο, το οποίο αποτελεί μεταγενέστερη προσθήκη[2] και σε αυτό έχουν ενσωματωθεί τμήματα του αρχικού τέμπλου. Στη βόρεια πλευρά βρίσκονται μόνο δύο δίλοβα παράθυρα και δύο μονόλοβα παράθυρα.

Ο ναός είναι κτισμένος με το πλινθοπερίκλειστο σύστημα τοιχοδομίας, με τους τοίχους να είναι διακοσμημένοι με κουφικά κεραμικά.