Categories: Κοινωνία

Κέρκυρα: Σπεύδει ο στρατός στο νησί

Ειδικά κλιμάκια του Στρατού σπεύδουν στην Κέρκυρα ώστε άμεσα να επουλωθούν οι πληγές με την συνδρομή των βαρέων οχημάτων, ανακοίνωσε ο Χρήστος Στυλιανίδης.

«Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συνέβη εδώ εξαιτίας της κακοκαιρίας «Μπάλλος». Χρειαζόμαστε, όπως έχω ήδη τονίσει, και τη συνεργασία του Στρατού. Έχουμε ενημερωθεί ότι, δυστυχώς, δεν υπάρχουν επαρκή μηχανήματα για να μπορέσουν να δράσουν άμεσα. Οι Δήμοι, κανονικά, καθώς η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μπορούν να κάνουν απευθείας αναθέσεις σε εργολάβους, αλλά δεν υπάρχουν τα μηχανήματα στην Κέρκυρα. Για αυτό, μεριμνήσαμε ως Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να έρθει σε απευθείας επαφή ο Δήμος και η Περιφέρεια με τον Στρατό, ώστε να έρθουν τα μηχανήματα που χρειάζονται το συντομότερο δυνατό, για να μπορέσουμε να δράσουμε άμεσα και να επουλώσουμε τις πληγές» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Χρήστος Στυλιανίδης από την Κέρκυρα.

Μάλιστα αναφέρθηκε σε παλιές αμαρτίες τονίζοντας ότι πρέπει να επιλυθούν, αλλιώς «η Κέρκυρα θα βρίσκεται μονίμως σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Γιατί η κλιματική κρίση είναι εδώ. Και θα πρέπει εμείς να προλάβουμε. Έχουν γίνει δρόμοι και κατασκευές με άναρχο τρόπο, με βάση πρότυπα προηγούμενων εποχών. Τώρα πρέπει να πάμε μπροστά. Αυτό είναι το βασικό».

Σε συνέχεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε παρουσία όλων των συναρμόδιων φορέων για την αποτίμηση της κατάστασης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανέφερε: «Το πρώτο που θέλω να πω και θα επιμείνω πολύ σε αυτή τη δήλωση σε κάθε μου εμφάνιση στα μέσα ενημέρωσης, είναι ότι, όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, εδώ στη Κέρκυρα είχαμε ήρωες που πάλεψαν για να σωθούν 72 ζωές. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το έργο αυτών των ηρώων. Είναι οι Πυροσβέστες μας, οι Αστυνομικοί μας, είναι το Λιμενικό Σώμα, οι άνθρωποι των Σωμάτων Ασφαλείας. Εάν δεν ξεκινήσουμε με αυτή την αναγνώριση, θα είμαστε αγνώμονές και θα το λέω πάντα. Τους ευχαριστούμε για αυτό που έκαναν στην πιο δύσκολη στιγμή του νησιού. Τους ευχαριστώ εκ μέρους της Κυβέρνησης κι εκ μέρους όλων μας.

Το δεύτερο είναι ότι οι υποδομές του νησιού είναι γερασμένες – δεν υπάρχει αμφιβολία. Αντιλαμβάνεστε ότι με τα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης [που αντιμετωπίζουμε], αυτές οι γερασμένες υποδομές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σωστά και ούτε να εξυπηρετήσουν, κυρίως και πάνω από όλα, την ασφάλεια των πολιτών. Χρειαζόμαστε σαφέστατα έναν στρατηγικό σχεδιασμό. Δυστυχώς, δεν έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα στο νησί εδώ και χρόνια – αντιπλημμυρικά έργα σοβαρής εμβέλειας.

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας διαχειρίζεται την άμεση παρέμβαση, να διασφαλίσουμε δηλαδή ότι στην επόμενη καταιγίδα δεν θα έχουμε απώλεια ανθρώπινης ζωής. Θα συνεχίσουν, λοιπόν, τη λειτουργία τους τα Ενιαία Συντονιστικά Κέντρα – μια εξαιρετική ιδέα που λειτούργησε πολύ καλά σε όλη την Ελλάδα. Σε αυτό συμφωνούν και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και όλοι όσοι συμμετείχαν στη λειτουργία τους αυτές της ημέρες της κακοκαιρίας.

Επίσης, μέσα στις επόμενες μέρες, με τη βοήθεια του Στρατού -διότι, όπως προείπα-δεν υπάρχουν δυστυχώς μηχανήματα στο νησί, ούτε εργολάβοι, θα προσπαθήσουμε να ολοκληρώσουμε τον καθαρισμό ορισμένων σημείων. Είμαστε σε επαφή με τον Στρατό, φέραμε και την Περιφέρεια σε επαφή κι έρχονται αύριο τεχνικοί για να δουν ποια μηχανήματα ακριβώς χρειάζονται, ώστε να έρθουν το συντομότερο, ίσως ακόμα και αυτό το Σαββατοκύριακο ή τη Δευτέρα.

Αυτά είναι άμεσα μέτρα, αλλά την ίδια στιγμή ξεκινάμε και ένα λεγόμενο «master plan», το οποίο θα επικεντρωθεί εκεί όπου χρειάζονται σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα. Ένα «master plan» που θα συμβαδίζει με τη νέα λογική της Πολιτικής Προστασίας: Πρόληψη – Ετοιμότητα / Προετοιμασία – Ανθεκτικότητα».

Comments are closed.


Recent Posts

«Προειδοποίηση» για διακοπή ρεύματος σε πολλές περιοχές της Αττικής (λίστα)

Διακοπή ρεύματος θα πραγματοποιηθεί σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής σήμερα, Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου (8/12).   Πιο συγκεκριμένα, σε Καλλιθέα, Κορυδαλλό, Αθήνα, Αγ. Παρασκευή, Αγ. Δημήτριο,…

4 λεπτά ago

Χαμός για το «άγνωστο» επίδομα «αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών» -Πλυντήρια, κλιματιστικά κ.α. -Τι ισχύει

Μεγάλη συζήτηση υπάρχει στα social media τις τελευταίες ώρες για το λεγόμενο… «επίδομα-κρατική χορηγία για αγορά ηλεκτρικών συσκευών». Το ενδιαφέρον…

16 λεπτά ago

Γαβαλάς: Μου ζήτησε συγγνώμη μπροστά σε όλους στη φυλακή

Για όλους και για όλα μίλησε ο Λάκης Γαβαλάς σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Πάμε Δανάη!». «Η Ραφαέλα Καρά… σκύλα!…

23 λεπτά ago

Τούρκος πιλότος: Πετάω 23 χρόνια μαχητικά και είμαι άνεργος

Kατά της κυβέρνησης στράφηκε τούρκος πιλότος σε συνέντευξή του στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Sozcu. Ο ίδιος ξέσπασε λέγοντας ότι δεν έχει…

37 λεπτά ago

«Παγώνει» ο ΦΠΑ: Τι θα ισχύει για νησιά, ακίνητα και προϊόντα

Παγώνει για τουλάχιστον άλλα δύο ακόμη χρόνια, η αναστολή του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μετά τις αποφάσεις που…

42 λεπτά ago

Τζανάκης: Με τι κατάσταση θα πάμε σε Ρεβεγιόν

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA, μίλησε ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας. Ο κ. Τζανάκης, προέβλεψε πώς θα κινηθεί η πανδημία…

54 λεπτά ago