κεφαλονιά-ξηλώνουν-το-περίφημο-γουλό-557972
ΚΟΙΝΩΝΙΑ | 20.11.2018 | 17:17

Κεφαλονιά: Ξηλώνουν το περίφημο γουλόστρωτο στο Αργοστόλι

Σφοδρές αντιδράσεις στην Κεφαλονιά έχει προκαλέσει η απόφαση του Υπουργείου Υποδομών να ξηλώσει το περίφημο γουλόστρωτο στο λιμάνι του Αργοστολίου στο πλαίσιο των εργασιών για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τους σεισμούς του 2014!

Ένας από τους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς του νησιού το γουλόστρωτο κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1984 και 1985 επι δημάρχου Αργοστολίου Αλέκου Καλαφάτη, από εθελοντική ομάδα δεκάδων Αργοστολιωτών. Τριάντα τρία χρόνια και ύστερα από Υπουργική Απόφαση και χρηματοδότηση το γουλόστρωτο ξηλώνεται ενώ όπως επισημαίνουν πολλοί Κεφαλονίτες θα μπορούσε να επισκευαστεί.

Από νωρίς το πρωί της Τρίτης μπουλντόζες του εργολάβου έχουν ξεκινήσει το ξήλωμα το οποίο θα είναι από το Λιμεναρχείο μέχρι την νέα παραλιακή. Κι όλα αυτά κάτω από το βλέμμα δεκάδων Kεφαλονιτών που βλέπουν ένα αρχιτεκτονικό έργο και σήμα κατατεθέν του Αργοστολίου να καταστρέφεται για να αντικατασταθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, από βιομηχανικό βότσαλο το κόστος του οποίου αναμένεται να ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο ευρώ. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η αποκατάσταση θα έχει ολοκληρωθεί σε περίπου 4 με 5 μήνες. Η απόφαση πάρθηκε γιατί σε πάρα πολλά σημεία το γουλόστρωτο είχε υποχωρήσει λόγω των σεισμών του 2014 και ήταν επικίνδυνο για τους κατοίκους και τους χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται το νησί κάθε χρόνο.

Ο τέως δήμαρχος Μάκης Φόρτες και άρθρο του στην τοπική ιστοσελίδα kefaloniapress.gr αναφέρει για το γουλόστρωτο: «Κάθε πόλη, έχει τα εμβληματικά της στοιχεία που τη σημαδεύουν στον χρόνο και την κάνουν αναγνωρίσιμη. Στο Αργοστόλι μετά τους ισοπεδωτικούς σεισμούς του 1953 έπρεπε να δημιουργηθούν. Και δημιουργήθηκαν. Ένα από αυτά, ίσως το πλέον εμβληματικό του μετασεισμικού Αργοστολίου είναι το «γουλόστρωτο» της παραλίας. Το γουλόστρωτο από Λιμεναρχείο –Αγορά θα πρέπει να ανακατασκευαστεί με ….γουλόστρωτο, όπως ορίζει η μελέτη του έργου («χυτό βοτσαλωτό») και όχι «βιομηχανικό υλικό» ή αλλιώς «πιστοποιημένο υλικό» που αλλοιώνει την εμβληματική «εικόνα των κυμάτων της παραλίας που έχει ταυτιστεί με την πόλη του Αργοστολίου»! Το νότιο τμήμα από Γέφυρα – Αγορά ανεξάρτητα τι θα αποφασίσει το Υπουργείο να πράξει με τις συμβατικές του υποχρεώσεις και ανεξάρτητα αν έχουν γίνει ή όχι οι εργασίες που προβλέπονται, η επίστρωση της παραλίας πρέπει να αποκατασταθεί στη μορφή που προέβλεπε η μελέτη και το «πιστοποιημένο υλικό» (αλλιώς «βιομηχανικό υλικό») και να αντικατασταθεί με «χυτό βοτσαλωτό» αποκτώντας όλο το παραλιακό μέτωπο του Αργοστολίου την ενιαία και πλέον χαρακτηριστική εικόνα της μετασεισμικής πόλης ! Τα υπόλοιπα και κυρίως αν κάποιος φέρει ευθύνη ας τα βρουν μεταξύ τους …».

Από την πλευρά του ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Τζωρτζάτος σε δήλωσή του ανέφερε ότι: «Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κεφαλληνίας-Ιθάκης, είχα επισημάνει, ότι το Γουλόστρωτο έπρεπε να συνεχισθεί στο τμήμα όπισθεν της αγοράς. Ήμουν πολέμιος της άποψης ορισμένων, ότι έπρεπε, να τεθεί τσιμέντο. Μάλιστα, είχα θέσει το μείζον ζήτημα του ηλεκτροφωτισμού και, συνακόλουθα, είχε εκπονηθεί η σχετική μελέτη από τον κύριο Παγουλάτο. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με το Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών, κύριο Καλογερόπουλο επιδιώξαμε, να υπάρχει συνέχεια του Γουλόστρωτου όπισθεν της αγοράς και με κεντρικό σήμα, πέρα από τον υπάρχοντα κυματισμό της χελώνας caretta-caretta. Όλα αυτά σχεδιάστηκαν, σε συνάρτηση με την εκβάθυνση του λιμένος έμπροσθεν από το τμήμα της γέφυρας Δεβοσέτου – Λαχαναγοράς. Αντ’ αυτού του απόλυτα ορθολογικού σχεδιασμού, διαβάζουμε δηλώσεις του Αναδόχου στον «Ημερήσιο» για βιομηχανικό υλικό, παρόμοιο με αυτό που τέθηκε στο έργο της γέφυρας Δεβοσέτου – Λαχαναγοράς. Κύριοι, μιλάμε για ΓΟΥΛΟΣΤΡΩΤΟ και για αρχιτεκτονική παράδοση ετών! Δε μιλάμε για ΧΑΛΙΚΟΣΤΡΩΤΟ! Απομιμήσεις της επτανησιακής παράδοσης ευτελούς αξίας, όπως αυτές που υποδείξατε κατά την πρώτη φάση του έργου, δεν αρμόζουν στην ιστορία και στον πολιτισμό της Κεφαλλονιάς μας! Η επόμενη μέρα ανήκει στους Κεφαλλονίτες και δε θα επιτρέψουν τέτοιου είδους υποβάθμιση της αρχιτεκτονικής τους ιδιομορφίας. Αρκετά ανεχθήκαμε τις παρακμιακές σας ιδέες!» καταλήγει ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος.